TAJNA TITOVOG VJENČANJA ZA JOVANKU: Diktatoru nisu smjeli upisati zanimanje jer on je bio sve – od bravara do maršala!

Autor: D.Boroš

U Vjenčanom listu koji je dostupan javnosti tek ovih dana vidi se da je to definitivno bio "brak iz ljubavi" ostarjelog bonvivana koji je iz sebe imao četiri braka i bezbroj ljubavnica (kada je sve stigao od revolucionarnog rada) i 32 godine mlađe partizanke.

 

Iako posljedice njegove vladavine osjećamo još i danas, priče vezane uz pokojnog diktatora Josipa Broza i danas plijene pažnju javnosti. Tako se ovih dana pojavio i dugo skrivani vjenčani list između Tita i Jovanke.
Dakle 15.travnja 1952.godine u vili Dunavka u Iloku vjenčali su se 60-godišnji Josip Broz Tito (kojem je to bio četvrti službeni brak) i 28-godišnja Jovanka Budisavljenić. Iako je od tada prošlo 63 godine o detaljima tog tajnog vjenčanja malo se zna(lo).
Iz njihovog vjenčanog lista vidi se da je brak sklopljen između Hrvata (!?) Josipa Broza i Srpkinje Jovanke Budisavljević. Matičar je bio izvjesni Momir Jovanović, dok je Titu kum bio Aleksandar Ranković a Jovanki general Ivan Gošnjak. Godinama nakon Titove smrti (jer je prije to bilo kazneno djelo) ljudi su se šalili kako je Jovankina majka Milica, inače Ličanka iz sela Pećani na vijest da joj se druga kći udala za Tita samo kazala: “Mogla si ćerko i boljeg da nađeš”. Inače, Jovanka je šest godina bila Titova tajnica i vjerojatno je svjedočila o njegovim brojnim avanturama.
Sve žene i ljubavnice
Prva žena Josipa Broza je bila (kažu) lijepa Ruskinja Pelagija Bjelousova s kojom upopznao u Sovjetskom savezu i vjenčao u Sibiru 1921. Njihova prvorođena djeca, kćerka Zlatica i sin Hinko, nisu nadživjela djetinjstvo, i danas su pokopana na seoskome groblju u Velikom Trojstvu kod Bjelovara gdje je Broz radio u mlinu nakon povrataka iz SSSR-a. Kasnije su dobili sina Žarka koji je odrastao u Moskvi.
Pelagija Bjelousova se nakon razvoda braka s Josipom Brozom preudala za Rusa, s njime dobila dvoje djece. Nakon što je došlo do raskola Staljina i Tita 1948. bila je, kao bivša žena “omraženoga Tita” protjerana na prisilni rad u sibirske gulage, odakle se vratila deset godina kasnije nakon smrti Staljina. Tek nedavno iz priloženih ruskih pismohrana saznalo se da se Broz i drugi put, 13. listopada 1936. oženio u Sovjetskom Savezu ovaj put s njemačkom komunisticom Lucijom Bauer, zvanom Lusi, kojoj je to također bio drugi brak. Njen prvi suprug bio je Ernst Babr, budući ministar državne kontrole vlade DDR-a. No ta je veza bila kratkog vijeka – samo godinu dana, budući su 22 godine mlađu Brozovu suprugu u listopadu 1936. uhitili pod optužbom da je špijunka u službi kapitalista i krajem 1937. je strijeljali u moskovskom zatvoru Lubjanka.
Po povratku u Zagreb Broz se oženio imućnom slovenskom Židovkom Hertom Haas, s kojom se upoznao u Parizu, i s njome 1941. dobio sina Aleksandra – Mišu (donedavnog hrvatskog veleposlanika) kojeg je Tito prvi put vidio 1946. u Beogradu. Prekid maršala i Herte Haas uzrokovala je njegova veza s osobnom tajnicom, Srpkinjom Davorjankom Paunović, kodnog imena Zdenka koje je supruga uhvatila inflagranti 1944. u Drvaru. Bolest je prekinula tu partizansku ljubavnu idilu, i netom nakon kraja rata Davorjanka Paunović je umrla. Koliko je njen nesuđeni muž patio zbog gubitka najbolje pokazuje da su je pokopali u vrtu Bijeloga dvora u Beogradu.
Slijedilo je nekoliko avantura s poznatim ženama, najprije s najpopularnijom ruskom filmskom glumicom Tatjanom Okunjevskoms s kojom se upoznao u Moskvi 1946.godine. Kažu da je već sredovječni maršal izgubio glavu, a ona ga je ostavila zbog jugoslavenskog ambasadora u Moskvi, crnogorskog Zagrepčana Vlade Popovića. Tito nikada nije saznao o toj njenoj avanturi, jer da je Popović bi vrlo brzo završio svršio svoju karijeru. Kad su se zakrvili odnosi SSSR-a i Jugoslavije, Berija je glumicu poslao u gulag. Iz Sibira se vratila zaboravljena, a umrla je 1996. u 88.godini u Moskvi.
U godinama poslije rata a prije Jovanke Tito je imao kratku ljubavnu aferu s gruzijskom atletičarkom, svjetskom rekorderkom u bacanju diska Ninom Dumbadze, kojoj sovjetske vlasti nisu dopustile selidbu u Beograd, pa sa prvakinjom newyorške Metropolitan opere Zagrepčankom Zinkom Kunc. Tu je vezu raskinula upravo Jovanka koja je morala pristati da u braku s Titom neće imati djece. Tijekom godina Jovanka je morala trpiti njegovo iskazivanje naklonosti prema svjetskim divama kao što su Sofija Loren ili Elizabeth Taylor, te prema Splićanki Gertrudi Munitić ali i maserki Darjani Grbić.
Jovankina era završila deložacijom
Zanimljivo u izvodu iz Matične knjige vjenčanih Broza i Jovanke vidi se kako ispod njegovog imena u rubrici “zanimanje” ne piše ništa, dok Jovanki stoji – kapetan i službenik. Čudno jer je Jovanka iz rata izala kao najmlađa žena s časničkim činom – majora što je bio viši čin od kapetana. Je li tu netko nešto pobrkao ili je Jovanka u mirnodopsko vrijeme degradirana danas više i nije toliko važno. Jovanka je “žarila i palila” sve do početka sedamdesetih godina 20. stoljeća kada su odnosi u braku Brozovih postali tema sjednica najviših državnih i političkih tijela. Odlukom Josipa Broza (21. siječnja 1974.) kojom se osniva stranačko povjerenstvo koje će proučavati “slučaj drugarice Jovanke” započeo je i kraj njihovog braka. U tom periodu Jovanka je optuživana za sve i svašta, od toga da je sovjetski agent i da odaje državne tajne do toga da splektari sa srbijanskim vojnim časnicima. Optuživali su je da određuje tko će biti smijenjen, a tko postavljen na najviše državne funkcije. Optužena je čak i da je pripremala vojni puč s ciljem da nakon Brozove smrti postane čelni čovjek države. Službeni pak fotograf bračnog para Broz, Ivo Eterović, drži kako je Jovanka bila žrtva ambicija političara koji su htjeli manipulirati ostarjelim Brozom, izravno upirući prstom u Dolanca i general Ljubičića.
U travnju 1975. Broz se iz tadašnje Užičke ulice br. 15, gdje je bračni par živio, preselio u Bijeli dvor. Do formalnog razvoda nikada nije došlo, ali da je bila riječ o razvodu svi su znali, bila je to javna tajna. Jovanka je nastavila živjeti u Užičkoj ulici br. 15 sve do Brozove smrti u svibnju 1980. godine. No, nedugo potom 27. lipnja iste godine Jovanka je nakon premetačine izbačena iz stana i preseljena na novo adresu – Bulevar mira br. 75.
Iz vjenčanog lista još je zanimljiv podatak da su budući supružnici u trenutku zaključenja braka živjeli u istoj ulici, samo dvije kuće dalje jedno od drugog.

Autor:D.Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.