Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

TAJANSTVENI BIZNIS JAKOVA KITAROVIĆA: Kako je suprug bivše predsjednice u diskreciji ‘podebljao’ prihode?

Autor: Iva Međugorac

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je predala svoju imovinsku karticu, što je po prestanku obnašanja dužnosti i morala učiniti. Karticu je predsjednica morala predati i na početku mandata, a promjene koje su se u proteklih pet godina dogodile prilično su zanimljive te se ponajprije odnose na štednju njezinog supruga Jakova Kitarovića.

Naime, u imovinskoj kartici objavljenoj 17. veljače, prijavljeno je da Kitarović u tvrtki AD Plastik mjesečno ima neto plaću od 14.925 kuna, dok je u onoj iz lanjskog studenoga bilo navedeno da zarađuje 167.550 kuna godišnje u istoj tvrtki, što je za oko stotinjak tisuća kuna manje na mjesečnoj razini. Također, usporedite li novu karticu s onom koja je predana u ožujku 2015. godine, odnosno na početku mandata, možete zaključiti kako je predsjednici u pet godina plaća s 22.720 kuna narasla na 24.376 kuna.

Velike korekcije u pet godina dogodile su se Jakovu Kitaroviću koji je na početku mandata bio nezaposlen dok danas radi kao savjetnik za korporativnu sigurnost u AD Plastiku. Jedno je vrijeme, prema podacima iz kartica njegove supruge, Jakov Kitarović radio čak dva posla. Jedan u AD Plastiku, gdje je odnedavno stalno zaposlen, a drugi u tvrki Seninel Holging AG, kompaniji hrvatskih vlasnika sa sjedištem u Švicarskoj.

Tamo je Kitarović radio kao honorarac za 180 tisuća kuna godišnje i to na vrlo tajnovitom projektu o kojem je ova tvrtka odbila javno govoriti.  Iako je na početku suprugina mandata bio nezaposlen, Jakov Kitarović se nakon dvije godine zaposlio pa je prvo pola godine radio za tvrtku Reversing Labs, koja se bavi izradom sigurnosnog softvera i za to primao plaću u iznosu od 14.100 kuna.

Po isteku tog ugovora, zapošljava se u AD Plastiku, najvećem hrvatskom proizvođaču plastičnih dijelova za automobilsku industriju. U imovinskoj kartici sve donedavno stajalo je kako Kitaroviću ugovor s AD Plastikom istječe u veljači ove godine, ali kada je predsjednica u studenom prošle godine ažurirala svoju karticu ta naznaka je nestala pa je zaključeno kako je Kitarović dobio posao u ovoj privatnoj tvrtci koja djeluje u šest država.

Prihodi ove tvrtke u najmanju su ruku impresivni pa su tako, primjerice, samo lani iznosili 1,3 milijarde kuna. Neto dobit im je iznosila 89 milijuna kuna, a na čelu tvrtke je pak Riječanin Marinko Došen. Iza tvrtke Seninel Holding Ag, koja je registrirana 2017. godine u Švicarskoj, stoji pak Goran Medić iz Zadra.

Član Upravnog odbora je i Omislav Thur, blizak Miomiru Žužulu, s kojim je surađivao kroz Leadership Forum, a povezivan je i s izgradnjom javne garaže u Dubrovniku. Inače, Žužul je i bliski prijatelj bivše predsjednice Grabar-Kitarović. Zgodan je detalj kako iza tvrtke stoji i David Tudorović, hotelijer koji je bio i jedan od donatora predsjedničine kampanje.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.