Tadić podilazi Josipoviću kako bi podijelili krivnju za rat

Autor: Damir Kramarić

Umotana u Tadićevu slatkorječivost, pokušava se progurati politika novog bratstva i jedinstva , koju Ivo Josipović zasad podržava – napominje bivši SDP-ovac.

Naglo zatopljenje odnosa između Hrvatske i Srbije, odnosno vrlo pomirljive izjave predsjednika Josipovića da je Hrvatska, uz neke uvjete, spremna odustati od tužbe za genocid protiv Srbije, itekako su zabrinule dr. Zdravka Tomca, iskusnog politologa koji već duže vrijeme javnost upozorava na opasnost od izjednačavanja krivnje za rat između Srbije i Hrvatske.

– Boris Tadić vrlo vješto podilazi neiskusnom Josipoviću, ne bi li ga pridobio za svoju politiku prema kojoj Srbija nije kriva za rat na ovim prostorima. Prema Tadiću su podjednako krivi Tuđman i Milošević, kao i nacionalisti s obiju strana granice. Upravo u tom pravcu i idu Tadićeve izjave “da su Tuđman i Milošević dijelili Bosnu i Hercegovinu, dok ju on i Josipović žele sačuvati cjelovitu”. Umotana u takvu Tadićevu slatkorječivost pokušava se progurati politika novog bratstva i jedinstva, te politika podijeljene krivnje za rat u Hrvatskoj i BiH, koju Ivo Josipović, svjesno ili nesvjesno, na neki način podržava – napominje dr. Tomac.

Prema Tadiću je Oluja bila zločinački pothvat

Podsjeća potom na nedavnu Tadićevu izjave prema kojoj je vojno redarstvena akcija Oluja bila zločinački pothvat, te na izjavu da generala Gotovinu sud u Haagu nikako ne smije osloboditi…

– Tadić jako dobro zna da bi oslobađajuća presuda Gotovini potvrdila činjenicu da je Hrvatska vojska u Oluji samo oslobađala okupirani teritorij, te da nije provodila genocid i etničko čišćenje. Baš zbog toga se srbijanski predsjednik tako žestoko i protivi oslobađanju generala Gotovine – dodaje Tomac.

Hrvatska ne smije pristati na podjelu krivnje za rat!

No, bivši potpredsjednik ratne Vlade i predsjednički kandidat SDP-a, koji zadnjih nekoliko godina zastupa desnu hrvatsku političku opciju, ipak vjeruje da Vlada i Sabor neće popustiti pod Tadićevim pritiskom, te da neće odustati od tužbe protiv Srbije. U suprotnom bi, tumači Tomac, Hrvatska pristala na podjelu krivnje, a samim tim i na pretpostavku da je stvorena na zločinu. Zna se, dodaje Tomac, da nešto što je stvoreno na zločinu ili krađi, ne može opstati.
– U ovom slučaju podržavam premijerku Jadranku Kosor, koja je izjavila da odustajanje od tužbe protiv Srbije nikako ne dolazi u obzir. Baš zbog te njene tvrde izjave Josipović se i odlučio povući, odnosno ublažiti svoje dojučerašnje vrlo meke stavove – podvlači dr. Tomac.

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.