Flickr

SVJETSKI DAN SIROMAHA: Ručak i paketi za beskućnike

Autor: Hina

Zagrebačkim beskućnicima podijelit će prigodne pakete za osobnu higijenu, tople čarape, deke i drugo što budu ovih dana još uspjeli za njih prikupiti

Prvi Svjetski dan siromaha obilježit će ove nedjelje, 19. studenoga i Zagrebačka nadbiskupija i nadbiskupijski Caritas misom i zajedničkim ručkom za oko 300 siromaha, a u subotu navečer zaposlenici i volonteri Caritasa dijelit će  pakete beskućnicima na zagrebačkim kolodvorima i u noćnim tramvajima.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije časna sestra Jelena Lončar, istaknula je na konferenciji za novinare i srijedu da će zaposlenici i volonteri nadbiskupijskog Caritasa u subotu navečer obići željeznički i autobusni kolodvor u Zagrebu te noćne linije tramvaja kako bi pronašli sve one ljude koji noću lutaju po kolodvorima i noć provedu vozeći se u tramvajima jer se jedino tu mogu ogrijati i odspavati.

Zagrebačkim beskućnicima podijelit će prigodne pakete za osobnu higijenu, tople čarape, deke i drugo što budu ovih dana još uspjeli za njih prikupiti.

Sve Zagrepčane koji se žele uključiti u Caritasovu akciju donacijom ili volontiranjem, ravnateljica Caritasa pozvala je da se jave njezinoj kolegici Elzi Parlov na broj mobitela: 098 386 285.

Lončar je najavila da će u nedjelju, 19. studenoga, na Svjetski dan siromaha, zajedno sa Sestrama Majke Terezije, taj dan obilježiti svetom misom kod njih u 11 sati te potom zajedničkim ručkom na kojem očekuju oko 300 siromaha. Naglasila je kako su Sestre Majke Terezije zamolile da taj dan bude bez medija zbog siromaha koji ne žele da se vide u javnosti.

Istaknula je i kako je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić pozvao sve župnike i župne Caritase da na razini župa obilježe taj dan sa siromasima s područja župa, na način kako to svaka od njih ima mogućnosti i potrebe na terenu. Sestra Lončar rekla je kako je sigurna da će i druge biskupije i Caritasi svatko na svoj način obilježiti Svjetski dan siromaha.

Papa Franjo je na tragu duhovnih plodova Jubileja milosrđa, odlučio ustanoviti Svjetski dan siromaha s ciljem da u cijelom svijetu kršćanske zajednice postaju sve više i sve bolje konkretni znak Kristove ljubavi prema posljednjima i najpotrebnijima, istaknuo je pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije velečasni Borna Puškarić.
Podsjetio je da je tom papa Franjo uputio vjernicima, ali i onima koji to nisu, i prigodnu Poruku pod nazivom “Ne ljubimo riječima, već djelima” u kojoj progovara o razlozima pokretanja Svjetskog dana siromaha i smjernicama za njegovo dostojno obilježavanje.

Glavi naglasci papine poruke su – djelatna ljubav, koja se ne pokazuje riječima, već djelima te Caritas kao izvorno poslanje Crkve, kao što to čitamo u Djelima apostolskim. Papa podsjeća na temeljno opredjeljenje za siromašne te poručuje da je molitva srce svih konkretnih inicijativa uoči i na dan obilježavanja prvog Svjetskog dana siromaha.

Brojne aktivnosti Caritasa Zagrebačke nadbiskupije
Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Lončar također je izvijestila da se rad Caritasa odvija i provodi u dva smjera – pružanje usluga socijalne skrbi i karitativni rad.

Uz pružanje smještaja korisnicima u domovima, Caritas brojnim aktivnostima i projektima, i na razini Nadbiskupije  i na razini župnih Caritasa, nastoji doći do onih koji su u potrebi da bi im barem donekle ublažio nevolje u kojima žive, siromaštvo i izoliranost, rekla je.

Lončar je izvijestila i o radu Caritasa za prvih deset mjeseci ove godine.

U okviru socijalne skrbi, Caritas je pružio smještaj za 318 korisnika; odnosno za 18 trudnica i majki, 111 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, 101 korisnika s tjelesnim i mentalnim oštećenjem, 37 beskućnika, te 51 majke i djecu, žrtve obiteljskoga nasilja. Od početka godine do 30. listopada na smještaju u Caritasovim domovima – kućama bilo je 217 korisnika.

U tom razdoblju je Caritasova socijalna služba pružila materijalnu pomoć za 1.832 obitelji, savjete o mogućnostima ostvarenja pomoći unutar Caritasa ili sustava socijalne skrbi za 15.380 osoba te informacije o mogućnostima smještaja za 305 osoba.

Kako bi se lakše otkrile stvarne potrebe korisnika, obavljena su 94 terenska posjeta. Caritasovo Obiteljsko savjetovalište, koje je besplatno za sve korisnike, je tijekom deset mjeseci ove godine odradilo 869 savjetovališnih tretmana za 272 klijenata.

U okviru projekta “Pomoć u kući” Caritas već punih 18 godina vodi brigu o starijim i nemoćnim osobama u njihovim domovima, a tijekom deset mjeseci ove godine projektom su bila obuhvaćena 132 korisnika, a odrađeno je 3.205 izlazaka na teren.

Posebnu pomoć u skrbi za starije i nemoćne pružaju volonteri koji su korisnicima darovali 891 volonterskih sati. U sklopu programa javnih radova za angažman žena u lokalnoj zajednici “Zaželi”, što ga provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, tijekom ove godine u projektu je na šest mjeseci zaposleno pet osoba.

Tijekom deset mjeseci ove godine u Caritasovoj kući u Vukomercu, namijenjenoj roditeljima koji s teško bolesnim djetetom moraju duže vremena ili u više navrata dolaziti u zagrebačke bolnice na liječenje i pretrage, boravilo je 105 roditelja i 12 djece te je ostvareno 1.392 noćenja i podijeljeno 1245 ručkova. U Kući u Kalju na Žumberku, koja služi za odmor, druženje, socijalizaciju i edukaciju različitih skupina korisnika je tijekom deset mjeseci ove godine na vikend-programima boravile 594 osobe, odnosno 24 grupe.

Tijekom prvih devet mjeseci ove godine Caritas je izravno osobama u potrebi podijelio materijalnu i financijsku pomoć u vrijednosti od gotovo 10,3 milijuna kuna, dok je u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb podijeljena materijalna pomoć u vrijednosti od 2,6 milijuna kuna.

U tom razdoblju novčanu pomoć primila je 371 obitelj ukupnog iznosa od oko jedan milijun i 62 tisuće kuna, a socijalnu košaricu 1453 nositelja prava (pojedinaca ili obitelji) koji su ostvarili pomoć u paketima hrane i higijenskim potrepštinama.

Tijekom deset mjeseci ove godine u Gajnicama je podijeljeno 36.297 kilograma kruha i 14.497 kilograma raznih peciva, a u Dubravi 13.290 kilograma kruha i raznih peciva, ukupne vrijednosti 39. 870 kuna. Svakodnevnom podjelom kruha u Gajnicama obuhvaćeno je 35 obitelji, a u Dubravi 238 obitelji.

Pomoć u odjeći i obući primilo je 597 socijalno ugroženih obitelji. U projektu “Korak za život” – opremom za novorođeno dijete Caritas je pomogao 80 obitelji s novorođenim djetetom. Caritas je također posudio 61 bolesnički krevet, 29 invalidskih kolica i raznih drugih ortopedskih pomagala i pelena za odrasle za 135 obitelji koja kod kuće njeguje bolesnog člana. Pomoć u namještaju primilo je 47 obitelji.

U nastojanju da pomogne potrebitima Caritas je tijekom ove godine proveo i niz akcija pomoći pojedincima i obiteljima.

U sklopu projekta “Caritas-paketi pomoći za najugroženije”, financiranog sredstvima EU je 5.500 osoba primilo pomoć u hrani, higijenskim proizvodima, školskoj i sportskoj opremi vrijednoj više od šest milijuna kuna.

U okviru akcije “Dobro se dobrim vraća” 35 zagrebačkih poduzetnika i obrtnika je tijekom deset mjeseci ove godine, darovalo 1.096 obroka i 233 različitih usluga za 109 socijalno ugroženih obitelji. U karitativnoj prodaji lampiona prigodom blagdana Svih svetih sudjelovalo je 39 župa za čije potrebe je prikupljeno 65.000 kuna, dok je prodajom lampiona na štandovima Caritasa prikupljeno 45.830 kuna.

Prikupljena novčana sredstva namijenjena su za izgradnju objekta u Selskoj cesti za mlade bez roditeljske skrbi koji nakon punoljetnosti moraju napustiti domove socijalne skrbi. Donatorska večer za tu akciju pod nazivom “Da život imaju” bit će 28. studenog u hotelu Antunović. Lončar vjeruje da će u jesen iduće godine u taj objekt u Selskoj primiti prve stanare, a mjesta će biti za njih 31.

Akcijom “Dobro srce za topli dom” za 122 obitelji osigurana su drva za ogrjev.

Na području Zagrebačke nadbiskupije aktivno je 158 župna Caritasa u čiji rad je uključeno 1121 volontera. Tijekom 2017. osnovano je devet novih župnih Caritasa.

Želeći pružiti i konkretan poticaj karitativnom djelovanju u župama, Caritas je drugu godinu zaredom proveo Natječaj za dodjelu sredstava za projekte župnih Caritasa, te je projektima pet župnih Caritasa dodijeljeno ukupno 50.000 kuna.

Prema broju volontera i volonterskih sati Caritas Zagrebačke nadbiskupije ubraja se među najveće organizatore volontiranja u Hrvatskoj. U razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije bilo je uključeno 211 volontera koji su korisnicima darovali 12.131 sat.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.