Foto: Srecko Niketic / CROPIX

Svjedočanstvo splitskog pomorca : ‘Zamislite da se virus raširi na brodu. Bojim se epidemije’

Autor: Dnevno

 Iz Šangaja sam se vratio doma u Hrvatsku 11. siječnja nakon rada na izgradnji LNG-tankera za japansku kompaniju M.O.L. Na brodu koji je u plovidbi namijenjen za boravak 20 ljudi, nalazila su se 144 radnika! Sljedeća grupa koja ide u Šangaj, među kojima su i trojica Hrvata, ide već 1. veljače te u Kini ostaju 20 dana.

Ovaj put će na brodu biti čak 220 ljudi, a uvjeti su takvi da se na brodu ne samo živi u skučenim i skoro neljudskim uvjetima, nego nerijetko sjedi i jede na podu. U kabini koju će u plovidbi koristiti jedan pomorac, spava po šestero ljudi! I vjerujte, nisu to uvjeti na koje se žalim.

Naše je da radimo, ali tražimo da nas se zdravstveno zaštiti i spriječi širenje virusa. Zabrinuti smo zbog preventivne zdravstvene zaštite i činjenice da brod ima središnji sustav ventilacije te je moguće da se novi tip opasnog koronavirusa brzo raširi te postane prijetnja svima koji rade na brodu. Inače, gradovi Šangaj i Wuhan su udaljeni samo 600 km, što je u kineskim omjerima mala udaljenost, a opasnost širenja virusa velika je zbog velika mobilnosti ljudi.

Priča to za Dubrovački vjesnik prvi časnik stroja Zoran Šiljić, ukazujući na prijetnje globalnog svijeta i opasnosti specifičnog angažmana pomoraca u uvjetima širenja opasnog i još nedovoljno istraženog korona – virusa koji je prvo registriran u kineskoj provinciji Hubei. Rekao je i podatak kako ukrcaj i slanje u Kinu obavlja renomirana agencija Azalea Maritime te dodao:

– Trenutačno sam doma, a moje kolege uskoro idu. Ukrcava ih dubrovačka ispostava Azalee. Ukrcava i nažalost, nitko nas ništa ne upozorava! Ne upozoravaju ni iz sjedišta Azalee u Rotterdamu. Dapače, dojam je kako je najvažnije da se čim prije dovrši brod vrijedan 80 milijuna američkih dolara! A kad se vrate, jednako kao ni mene, nitko nas neće pregledati! I eto nove mogućnosti za nekontrolirano širenje virusa i moguće stvaranje epidemije u ovom dijelu Europe.

Voditelj dubrovačke ispostave spomenute agencije trenutačno nije u Hrvatskoj i bio nam je nedostupan, ali SlobodnaDalmacija od zaposlenika koji nije ovlašten za davanje izjava doznaje:

– I dalje ukrcavamo pomorce, ali neslužbeno sam čuo kako, do daljnjega, nećemo slati pomorce u Kinu!

Od direktora Azalea Maritime agencije za jugoistok Europe Nenadu Lazoviću Slobodna doznaje i slijedeće:

– Pomorci se još uvijek ukrcavaju, a sve mjere koje preporuča WHO- Svjetska zdravstvena organizacija, prate se i maksimalno poštuju. Mi ni jednu od tih mjera nećemo preskočiti, a monitoring se obavlja na dnevnoj osnovi!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.