Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Švicarska televizija uzvraća udarac Predsjednici: ‘Kakva reinterpretacija izjava, bili smo profesionalni!’

Autor: Dnevno

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer se obrušila na strane medije zbog izvještavanja o njenim izjavama za švicarsku javnu televiziju SRF u kojima je priznala da hrvatska policija provodi prema migrantima nezakonitu i nasilnu politiku.

Predsjednica je naročito ljuta na SRF, koji je optužila za neprofesionalnost. Naime, kada su Kolindu jučer novinari upitali za kritike koje stižu iz europskih medija na njeno priznanje švicarskoj televiziji da hrvatska policija koristi tehniku pushbackova i pritom se služi nasiljem, ona je izgubila živce.

“Ono što je švicarska televizija napravila nema veze s nikakvih profesionalizmom, napravili su ono što rade najgori tabloidi u ovom svijetu. Dakle, uz to što je napravila švicarska televizija ništa neće promijeniti činjenicu da hrvatska policija radi profesionalno, rade s velikom razinom humanosti prema svim tim ljudima, da ih razumiju, da primjena ne nasilja, kako su oni preveli, nego primjena odgovarajuće sile, što nije isto što i nasilje, dakle ja sam rekla odgovarajuća sila, ne prelazi granice propisane hrvatskim i europskim zakonodavstvom, ali ona je ponekad nužna”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović i dodala da bi “poštovanje trebala pokazati i švicarska televizija i svi ostali”. Još je rekla da se treba zapitati “u čijem interesu rade strani mediji”, te od hrvatskih medija zatražila da promoviraju “hrvatsku stranu priče”, kao da su mediji PR vladine politike i predsjednice.

Tom direktnom napadu na jedan strani javni servis, inače nezabilježenoj praksi u europskoj politici, prethodilo je i priopćenje iz Ureda predsjednice u kojemu se Kolinda pokušala oprati od onoga što je izgovorila u Švicarskoj. U tom priopćenju je navela da ‘oštro odbacuje pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija’, te da ‘činjenice nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti’.

Odgovorio novinar Georg Hasler, koji je za centralni dnevnik SRF-a vodio njoj sada sporni razgovor s Kolindom, uz napomenu da izražava stav SRF-a nakon što su obavljene konzultacije s kolegama i nadređenima. SRF ističe da je intervju s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, tokom njezinog državnog posjeta Švicarskoj vođen u skladu sa svim profesionalnim standardima.”Konkretno, pitali smo jasna, transparentna pitanja o našem istraživanju na hrvatsko-bosanskoj granici. Ne možemo razumjeti optužbe za dekontekstualizaciju jer smo emitirali i pitanja i trenutne odgovore predsjednice Grabar-Kitarović”, rekao je Hasler te dodao “Također smo provjerili tri puta prijevod s engleskog na njemački prije objave priloga. Predsjednica je doista koristila frazu ‘a little bit of force’ koju smo preveli s ‘ein bisschen Gewalt’ (u smislu policijskog korištenja sile)”.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.