SVI PREŠUTJELI Nacionalistički napad bombom u Kneževim Vinogradima!

Autor: dnevno/republika.eu

Zbog hrvatske zastave napad bombom na obiteljsku kuću

Na dan državnosti, u 20 sati u Kneževim Vinogradima, multietničkom mjestu u srcu Baranje, na ulaz obiteljske kuće 54-godišnjeg Andrije Lazara, bačena je ručna bomba, takozvana ”kašikara”. Ispostavilo se da je motiv napada nacionalističke prirode!

Konkretno, meta i povod napada je izvješena hrvatska zastava na dan državnosti 25. lipnja na kući obitelji Lazar.

U vrijeme ovog nemilog događaja podmukle i kukavičke prirode u obiteljskoj kući nalazili su se Andrija Lazar, kćer, inače policijska službenica policijske uprave Beli Manastir, nevjenčani suprug i njihova 1,5 godišnja kćerka. Na svu sreću nitko nije ozlijeđen, unatoč tome što je bomba pala tik do dječje sobe. Prirodno da su stanari pretrpjeli veliki šok i strah od eksplozije bombe, a posljedično se boje i mogućnosti ponovnog napada potencijalnim izlaskom osumnjičenika na slobodu, piše portal republika.eu

Sljedeće jutro nakon planiranog napada koji se može okarakterizirati i kao teroristički, navedeni osumnjičenik, dok je još policija radila očevid u dvorištu obiteljske kuće, provokativno se prošetao tri puta ulicom pored mjesta napada, pri tome se smijući Andriji u lice. Međutim, njegove provokacije postaju sumnjive policiji i nedugo zatim počinitelj biva i uhvaćen.

Bombu je bacio 44-godišnji D.K. (podaci poznati redakciji), za kojeg se sumnja da je bivši pripadnik vojske tzv. Sao Krajine. On je zadržan u istražnom zatvoru u Osijeku, u trajanju od mjesec dana, zbog bojazni da ne ponovi kazneno djelo dovođenja u opasnost ljudi i imovine.

Prema tvrdnjama mještana Lazari su skromna, radnička, ali i tolerantna obiteljmultikonfesionalnih Kneževih Vinograda koja nikada nije radila probleme niti sudjelovala u pojedinim međunacionalnim trzavicama. Nikada nisu bili u sukobu sa navedenim osumnjičenikom, osim što su ga prije 2-3 godine prijavili policiji zbog remećenja javnog reda i mira.

D.K. je duži period provocirao sumještane izrazito glasnom narodnjačkom glazbom, a kap koja je prelila čašu je bila na dan Svih Svetih, kada je u jutarnjim satima krenuo sa glasnom narodnjačkom glazbom, na što je Andrija pozvao policiju zbog remećenja javnog reda i mira, ali i očite provokacije. Policija je prilikom izlaska na teren ponudila Andriji da pokrene privatnu tužbu, što je isti i odbio ne želeći remetiti susjedske odnose niti produbljivati eventualne međunacionalne podjele.




Iz neslužbenih izvora doznajemo kako se D.K. brani psihičkim rastrojstvom i kako se ničega ne sjeća. Takva obrana na prvi pogled malo je paradoksalna s obzirom na način kako je uhićen, opetovanim vraćanjem na mjesto zločina, podmuklo se smijući Andriji u lice.

Pored cijele tragedije i šoka koju je pretrpjela obitelj Lazar, zanimljivo je da ih nitko od predstavnika općinske vlasti Kneževih Vinograda nije posjetio i ponudio pomoć, makar u moralnom smislu. Od mladog načelnika općine Vedrana Kramarića (HDZ), preko dugogodišnjeg saborskog zastupnika, sada zamjenika načelnika Deneša Šoje, preko ostalih dvoje zamjenika Ružice Batori i Stojana Petrovića. Niti saborski zastupnik Mile Horvat (SDSS), koji je inače iz Kneževih Vinograda uopće nije reagirao, niti se osvrnuo barem u Saboru, kako bi osudio barbarski i teroristički čin čime bi si primirile strasti.

Nije se oglasio ni uobičajeno senzibilan Milorad Pupovac, stoga se jasno može zaključiti da je njegova tolerancija veoma selektivna. Gospodin Pupovac isključivo reagira kada smatra da su povrijeđena prava njegovih sunarodnjaka, dok u slučaju grubog kršenja temeljnog ustavnog prava na život od uglednih saborskih zastupnika dobivamo samo šutnju i guranje problema pod tepih.




Uza sve te nepovoljne okolnosti u obitelji Lazar su i dalje pomirljivi.

”Unatoč tome što nam je fizička egzistencija ugrožena, ipak želimo da se situacija smiri i mi smo spremni čak i oprostiti što ne isključuje da nećemo koristiti sve pravne mogućnosti u borbi za pravdu i vlastitu sigurnost”, pomirljivo nam je rekao Andrija Lazar.

Zamislimo da je situacija obrnuta, da je bomba bačena na obiteljsku kuću građana manjinske nacionalnosti. U dobrom dijelu mainstream medija zasigurno bi bila pokrenuta kampanja tzv. zaštite ljudskih prava, naravno s jasnim naglaskom na ”nadiruću ustašizaciju” društva i kolektivno prebacivanje krimena odgovornosti na sve nacionalno osviještene društvene subjekte. Promptno bi se oglasile tzv. nevladine udruge uz otvoren pristup gotovo svim najčitanijim medijima, političari neoliberalne ideologije i ekstremnog centrizma. Gotovo cjelokupna društvena garnitura nacionalnog predznaka bi u strahu od kritike šutila ili bivala sustavno medijski izolirana.

Ta vijest se vjerojatno ne bi zadržala samo u granicama lijepe „naše“, dok je trenutna situacija uvelike drugačija, tj. određeni mediji su šturo prenijeli vijest o napadu i u tišini se očito nastoji što prije zaboraviti nemili događaj.

Kao odgovor tome, uredništvo našega portala će pratiti ovaj slučaj do njegova okončanja.

Autor:dnevno/republika.eu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.