Foto: Damjan Tadic / CROPIX

SVI NAJMOĆNIJI HRVATSKI POLITIČARI SU UMREŽENI: Ovo je tip iz sjene koji ih povezuje

Autor:

Matina djeca upravljaju državom, tako se nekako sažeti može vladajuća, ali i oporbena struktura trenutno najmoćnijih političara u državi, koji su zanat učili u Ministarstvu vanjskih poslova u kojemu je glavnu riječ vodio Mate Granić.

U posljednjih 15 godina tri su premijera, predsjednica i šef Sabora izašli iz Granićeve radionice u Ministarstvu vanjskih poslova gdje je karijeru startao i bivši, aferama umazani premijer Ivo Sanader koji je nekoć bio Granićev zamjenik. Premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ali i Gordan Jandroković… svi su oni dijelili zajedničku adresu u Ministarstvu, a uz njih tamo se u velikog političara, nacionalnog kova profilirao i nekadašnji šef SDP-a Zoran Milanović, te bivši zamjenik Vesne Pusić, Milanovićev kum Joško Klisović. Plenković se pak tamo kumski povezao s veleposlanikom Igorom Pokazom.

Na Zrinjevcu, kod Granića i Sanadera, karijeru su brusili i Miro Kovač te Davor Ivo Stier, ali i Orsat Miljenić. Svi su oni, tvrde upućeni, nekoć bili prijatelji, ali su im se kasnije politički putevi mimoišli. U Granićevo ministarstvo 1993. godine stigao je Sanader, koji je postao njegov zamjenik, i na toj  je poziciji opstao dvije godine. Kada je Sanader napusio Ministarstvo, sa sobom je povukao aktualnu predsjednicu, koja se najprije zaposlila kao savjetnica u njegovu uredu, a zatim i kao načelnica odjela za Sjevernu Ameriku.

Nekoliko godina poslije, 1997. odlazi u veleposlanstvo o Kanadi, kao diplomatska savjetnica, no poslije postaje ministrica vanjskih poslova. U trenutku kada je postala predsjednicom, Grabar-Kitarović svojega prvog šefa Granića postavila je na poziciju posebnog savjetnika. Iz Granićeve učionice izašao je i Plenković, ali i bivši premijer Zoran Milanović.

Karijeru je ondje brusio i Ivan Šimonović, koji je Plenkovića i Milanovića i doveo Graniću u Ministarstvo. I Milanović je poput Sanadera u Ministarstvo stigao 1993. godine, a iduću godinu odlazi u Nagorno Karabah u Azerbajdžan, zatim postaje savjetnik u hrvatskoj misiji u NATO-u i EU-u Bruxellesu, u Zagreb se vraća 1999. godine, a godine poslije postaje pomoćnik Tonina Picule u Ministarstvu vanjskih poslova. Uskoro Milanović preuzima SDP, a zatim i premijersku fotelju, a nakon njega na scenu stupa Plenković, koji je s Granićem surađivao 1994. godine.

U Ministarstvu je u početku radio kao suradnik na Odjelu za europske integracije, a poslije postaje Šimonovićev voditelj ureda zamjenika ministra. Radio je i kao nacionalni koordinator za Srednjoeuropsku inicijativu te bio zamjenik šefa hrvatske misije u Bruxellesu.

Ujedno, bio je na poziciji zamjenika veleposlanika u Francuskoj, a u Hrvatsku se vraća na poziciju državnog tajnika za europske integracije u Jandrokovićevu mandatu na čelu Ministarstva vanjskih poslova. Bio je izabran i kao saborski zastupnik, a potom i za Europski parlament, nakon čega je preuzeo HDZ i postao premijer.

Inače, Plenković je Graniću vodio i stožer kada je ovaj 2000. godine bio predsjednički kandidat, a preko Granića je upoznao i svojeg velikog prijatelja Jandrokovića, koji je iste, 1994. godine, došao u Ministarstvo vanjskih poslova. Kratko je boravio u Rotterdamu, radio je i kao šef Sanaderova kabineta, i vrlo se brzo penjao po HDZ-ovoj piramidi moći te danas dobro kotira.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.