Robert Anic/PIXSELL

Svi ljudi bivše ministrice Dalić: Najprisniji partneri koji su još uvijek uz nju

Autor: Iva Međugorac

Tvrdoglava javnost, predstavnici medija, oporba, ali i koalicijski partneri opasno su pritisnuli premijera Andreja Plenkovića, koji se nevoljko odrekao svoje najbliže suradnice Martine Dalić, sada već bivše ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Ne čudi što je Plenković bio toliko naklonjen ka bivšoj ministrici, barem ako je suditi po njezinoj raskošnoj karijeri u kojoj se ne krije samo rad u državnim službama već i u privatnom sektoru, gdje je stekla brojna poznanstva i poslovne veze s mnogim uglednicima i utjecajnim ljudima iz svijeta poduzetništva. Upravo zato, Dalić nije niti tipičan stranački igrač, niti tipičan političar, jer nju između ostaloga nikada nije bilo briga što misli stranka, niti što misli javnost.

Da je tome tako potvrdila je donirajući nakon odlaska iz HDZ-a stranku Pametno, a javnosti se ionako u više navrata zamjerila govoreći bez susprezanja o privatizaciji javne imovine i ostalim, po hrvatske građane bolnim, temama. Kada je afera s mailovima načeta, prošloga tjedna, premijer je sve pokušao obuzdati, iako su mu bliski suradnici iz HDZ-a, savjetovali da se riješi Dalić. No, on je svojoj potpredsjednici Vlade vjerovao, ta uostalom nije ju maknuo niti onda kada je iz Agrokora otišao njezin prijatelj Ante Ramljak baš zbog visoke naknade savjetnicima.

Već tada, politički i ekonomski analitičari poput primjerice profesora Jurčića govorili su da bi Dalić trebala otići, ali premijer je činio sve kako bi ta priča pala ne u drugi, već u stodrugi plan. Nacija je raspravljala o Istanbulskoj konvenciji, a priča o Ramljaku i Dalić pala je u drugi plan, a iako je oporba inzistirala na opozivu ministrice, ona se tijesno održala u fotelji iz koje je sada naprasno otišla.

Neki u HDZ-u reći će kako je ona dio struje kojoj se premijer nije htio zamjeriti, no izvori bliski premijeru prepričavaju i kako Plenković još uvijek misli da je Dalić s Agrokorom odigrala ključnu ulogu. Računao je na nju i kada je u pitanju provedba reformi, a kada su reforme u pitanju osoba koja je silno hvalila ministricu i u nju vjerovala svakako je Borislav Škegro, koji je uostalom prati kroz cijelu karijeru.

Da u mailovima ne vidi ništa loše, govorio je Branko Bačić jedan od rijetkih koji su stali i to javno uz ministricu. Štoviše, Bačić je otišao tako daleko da je rekao kako su mailovi posve nebitni u cijelom uspješnom procesu spašavanja Agrokora. Uz ministricu Dalić stao je i Vladimir Šeks savjetujući premijeru da se ne odriče svojih ljudi, jer bi on mogao biti sljedeći na redu, a kada je pak riječ o koalicijskim partnerima navodno je jedini koji je stao uz Dalić bio Radimir Čačić.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.