Photo: Filip Kos/PIXSELL

Svi će ga morati plaćati! Ignorirali bijes građana! Štromar uvodi drastičnu mjeru?

Autor:

Dok se jedni prepucavaju, drugi rade.

U sjeni saborskih prepirki, nasilja te političkih prebjega ostao je nedavni potez HNS-ova ministra graditeljstva i prostorno uređenja Predraga Štromara, koji je prije nekoliko dana na javnu raspravu poslao uredbu o masovnoj procjeni vrijednosti nekretnina, što pak znači da bi se vrijednost nekretnina određivala automatizmom, kroz jedinstveni sustav.

Jedan od kriterija, koji će se u ovom slučaju primjenjivati jest površina, ali i postignuta cijena za slične nekretnine. Ujedno, tu je i starost nekretnine te njena lokacija, ali i izgrađenost ifrastrukture, položaj u zgradi, propitkivati će se i ima li zgrada lift, koju vrstu grijanja se u njima koristi, a tu je i neizostavna nekretnina. Sve to uvertira je sumnja se u dugo najavljivani porez na nekretnine, od kojega su vladajući svojedobno odustali nakon što su se građani pobunili.

Tvrdilo se tada kako zakon nije primjenjiv, ali ne i da do poreza na nekretnine neće doći pa bi ova procjena mogla otvoriti put uvođenju toga poreza koji je nedavno na noge digao hrvatsku javnost. Inače, zanimljivo je podsjetiti kako je Štromar prije nekoliko mjeseci tvrdio da u mandatu ove Vlade porez na nekretnine neće biti uveden. Tu tezu potvrđuje i sada u razgovoru za 24sata, u kojem je progovorio o Zakonu o komunalnom gospodarstvu za kojega je naglasio da će biti pravedniji.

‘Želimo da oni koji su siromašniji, koji imaju lošiju nekretninu da plaćaju manje, a oni koji imaju bolju, da plaćaju više. Bit će različiti koeficijenti i obzirom na to gdje se nalaze’, kazao je Štromar za spomenuti medij, dodajući da će postotak plaćanja računati prema tome u kakvom je stanju i u kojem je dijelu grada nekretnina smještena.

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.