Svećenstvo uhvaćeno u koketiranju s politikom

Autor: dnevno.hr

Uplitanje svećenika u predizborne kampanje, ali i postizborno političko koketiranje već duže su tema rasprava u hrvatskom političkom prostoru.

Crkva je prije drugog kruga predsjedničkih izbora bila podijeljena oko predsjedničkog kandidata Milana Bandića. Dok je jedan dio svećenika otvoreno koketirao s gradonačelnikom Zagreba, drugi su poručili vjernicima da glasuju prema svojoj savjesti, a treći se, pak, u svojim propovijedima uopće nisu osvrnuli na predsjedničke izbore.

Pri samom kraju nedjeljne mise don Tomislav Puljić, župnik u šibenskoj gradskoj četvrti Baldekin je, kako piše Jutarnji list, uputio otvorenu političku poruku vjernicima. Podsjetio ih je kako se održavaju izbori za predsjednika te im pritom citirao naslov jednog teksta iz nedjeljnog broja Glasa Koncila koji kaže da su odgovori Milana Bandića bliži vjernicima negoli odgovori Ive Josipovića.


– Ništa nisam kazao, samo sam pročitao – kazao je don Puljić.

‘Čuvaj se sinjske župe’

U Sinju i Turjacima s oltara su upućene sugestije vjernicima da glasuju za one koji nisu “crveni”. Tako je na jutarnjoj misi u 8 sati u sinjskoj crkvi svećenik rekao “nadam se da ćete izabrati predsjednika koji će poštivati i pogane” na što mu je jedna starija gospođa koja redovito pohodi mise uzvratila da se više brine o vjeri i vjernicima, a manje o politici. Turjački svećenik je također s oltara poručio da vjernici trebaju glasovati za one koji ne zastupaju “crvenu Hrvatsku”.

Osječko svećenstvo na nedjeljnim misnim slavljima na blagdan Krštenja Gospodinova uglavnom se nije doticalo predsjedničkih izbora za trećeg hrvatskog predsjednika. Tek su pojedini na kraju svojih propovjedi vjernike svojih župa podsjetili da su danas izbori riječima “ne zaboravite da su danas izbori”.

– Izađite na izbore i ispunite svoju građansku dužnost, te glasajte po svojoj savjesti, tako je glasila poruka izrečena na kraju jučerašnjih misnih slavlja u crkvama na krajnjem istoku Slavonije. Od vjernika se moglo čuti i kako su im njihovi svećenici u najvećem broju slučajeva rekli jedino da je izlazak na predsjedničke izbore, odnosno odlazak na birališta, njihova građanska dužnost.

Dok se u nekim crkvama u Splitu tijekom jutarnjih misa nije moglo čuti ni riječi o izborima, a kamoli one koje bi pozivale na glasanje za jednog od kandidata, u drugima su svećenici u svojim porukama vjernike upućivali da glasuju po svojoj savjesti čuvajući kršćanske vrijednosti.

Gorljivi Jurčević
Kastavski župnik Franjo Jurčević, inače jedan od najaktivnijih blogera među svećenicima, otvoreno je agitirao za Milana Bandića. Na svom blogu od 2. siječnja prozvao je predsjednika Mesića zašto ne smjenjuje hrvatske generale koji su dali javnu podršku, kako ga on naziva, “crvenom i bljedunjavom” Ivi Josipoviću.

– Ako četnički vođe i agresori na Hrvatsku javno i jasno izjavljuju i nagovaraju svoje već stoti puta zavedene i slijepe sunarodnjake da glasaju za Ivu Josipovića, onda bi trebalo biti kao sunce jasno svim pravim Hrvatima i hrvatskim državljanima srpske i bilo koje druge nacionalnosti da od ta dva zla uvijek treba birati manje zlo, a to je sada posve sigurno Milan Bandić, poručuje s bloga župnik Jurčević.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.