Tomislav Miletic/PIXSELL

SVE SU MASKE SPALE! Dalija Orešković pronašla je partnera! Ime vas neće iznenaditi

Autor:

Oblijepiti bi se Lijepa naša uskoro trebala plakatima, oglasni prostor u medijima trebale bi preplaviti gomile obećanja, a na pozornice diljem zemlje uspet će se političari kako bi nam prezentirali svoj plan i program. O da, ne trebate pogađati. Pred nama su još jedni izbori, oni za Europski parlament, koji bi se trebali odviti 26. svibnja.

Premda hrvatski građani do sada za ove izbore nisu pokazivali pretjeran interes, što potvrđuje i niska izlaznost, izbori koji su pred nama za političke bi stranke, poglavito one parlamentarne mogli biti veliki test te su samim time oni od velike važnosti za šefove političkih opcija. Ponajprije, europski su izbori značajni za SDP, jer na njima pokazat će se stvarno stanje stvari te će se znati odlazi li Bernardićeva Partija u ropotarnicu prošlosti, ili su ankete koje im rejting bacaju na niske grane posve promašile.

S druge strane, tu je i HDZ odnosno Plenković, kojemu o europskim izborima ovisi opstanak na čelu stranke, jer ne postigne li zadovoljavajući rezultat uznemirene stranačke struje mogle bi potraživati njegov odlazak. Upravo stoga, valja se dobro prirediti za test koji predstoji dvjema najvećim strankama. Ono što se iz izvora bliskih ovim dvjema strankama može čuti, jest da na svibanjske izbore izlaze samostalno, bez koalicijskih partnera.

U bitku za europske fotelje bez partnera navodno kreće i Živi zid, kojemu partneri ionako nisu potrebni, a istom putanjom kreću i njihovi kolege iz Mosta. Za ove dvije stranke, Europski izbori predstavljaju također svojevrstan izazov, ali i priliku da se prezentiraju i predstave biračima u što boljem svijetlu. Priliku u tim izborima vide i manje stranke, ali i nove političke opcije koje se zrcale u političkoj areni.

Među njima, najviše pažnje privlači Start, nova stranka kojom rukovodi bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković. Kao što je iz nekoliko posljednjih istraživanja rejtinga vidljivo, Orešković je sa svojim Startom dobro startala te se svrstala među najprepoznatljivije političare, no ono što još uvijek, mjesecima od njenog pojavljivanja u ulozi novopečene političarke nikome nije jasno jest tko su ljudi s kojima će surađivati.

Ono što je vidljivo, a što uostalom Orešković niti ne krije jest činjenica da pripada lijevo, liberalnom političkom spektru,a  na istom se političkom polju profilira i stranka Pametno. S predstavnicima ove stranke, koja u javnom prostoru slovi i kao stranka obitelji Puljak, Orešković je navodno već neko vrijeme u kontaktu te dogovara zajednički izlazak na europske izbore. A žestoku konkurenciju predstavljat će im bivši partneri stranke Pametno iz Amsterdamske koalicije, koji se pak uzdaju u svoje prepoznatljive članove i preferencijalne glasove.

Na kraju, kada već govorimo o europskim izborima, spomenimo i Neovisne za Hrvatsku čije bi boje na izborima trebala braniti šefica Bruna Esih te Zlatko Hasanbegović, a u tom slučaju doista nije nemoguće da ostvare solidan rezultat, i to zahvaljujući Plenkoviću koji je HDZ odgurao u centar, ostavljajući desni birački bazen konkurentima.

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.