fbpx

‘Sve što Bajić ima za izvaditi, trebao bi izvaditi iz prašine’

Autor: Mladen Starčević

Nakon ponovnog prozivanja korupcije u nekadašnjoj vladi SDP-a, hrvatski političari komentiraju taj potez HDZ-ovaca te se slažu u jednom: Sve je to skretanje pažnje s pravih problema.

Tijekom aktualnog sata na početku nove sjednice Sabora optužbe su letjele na sve strane, kao što je već i uobičajeno. Pokrenula se i tema korupcijskih skandala koji su svjetlo dana ugledali još početkom desetljeća, a u čijem su centru bili tadašnji vladari, SDP. To je bila prvenstveno afera Daimler, s kupovanjem vatrogasnih vozila i primanjem mita od strane nekih pripadnika tadašnje vlade.

HDZ upozorio na afere Račanove vlade, umiješani ‘neće izbjeći ruku pravde’

– Smatram da je to pokušaj stjecanja političkih bodova, što nije dobro niti za Republiku Hrvatsku niti je dobar način rješavanja problema. Natjecanje u vrijeđanju neće otvoriti radna mjesta a cijeli je taj način bacanja optužbi skrivanje glavnih problema – rekao nam je Danijel Srb, šef HSP-a.


Nakon sedam godina HDZ-ovog umrežavanja, ta je priča bespredmetna. Koliko je vremena prošlo od 2003. godine do danas? Netko je stvorio okvir za pljačku. U pljački su sudjelovali pripadnici raznih stranaka. No vladajući su uvijek krivi za pljačku, jer ako funkcioniraju državni aparati, onda nema pljačke
Antun Kapraljević

Istaknuo je i prepucavanje oko toga koja je administracija kriva za gubitak kontrole nad INA-om, no nitko ne gleda da li je moguće vratiti kontrolu. Sve je to namijenjeno prikrivanju činjenica da za prave probleme nema rješenja. Ipak, iako naglašava suradnju, a ne ‘prepucavanje’, Srb smatra da korumpirane treba kazneno goniti.

– Naravno da pravosuđe mora raditi svoj posao, što nije bio slučaj niti u korupciji niti u ratnim zločinima – kaže Srb.

Otupljivanje oštrice i lanjska ljetina

S njim se slaže i Silvano Hrelja, vođa stranke umirovljenika. Kaže da svi koji su se okoristili na bilo koji način, stekli protupravnu dobit, trebaju biti izvedeni pravdi. Također, smatra da je priča s prebacivanjem krivice samo diverzija.

– Ta priča samo otupljuje tu oštricu i skreće pozornost s pravih problema: gospodarstva, nezaposlenosti i općeg osiromašenja društva. To su prave teme, sve je ostalo skretanje pažnje – rekao nam je Hrelja.
Žestoko je današnju raspravu i okrivljivanje SDP-a kritizirao i Dragutin Lesar, šef stranke Hrvatski laburisti.

– Ponašaju se poput ljudi na placu. Zar su oni plaćeni da raspravljaju o stvarima koje su se dogodile prije 10, 15 godina. Kakva korist od toga, hoćemo li onda raspravljati i o Austro-ugarskoj ili o NDH – upitao je Lesar te zaključio:

– To je neodgovorno i glupo. To je lanjska ljetina.
Sedam godina je previše vremena?

Bivši zastupnik Anton Kapraljević, koji se već zalagao za imenovanje HDZ-a zločinačkom organizacijom i pripadajući sudski postupak protiv stranke, isto misli da treba sve, tko god da je sudjelovao u pljački, iz bilo koje stranke, zakonski goniti.

– Sve što Bajić ima za izvaditi, trebao bi izvaditi iz prašine – rekao je. Ipak, smatra da sad, sedam godina kasnije, nema smisla pričati o cijelom SDP-u, odnosno tadašnjoj vlasti, kao korumpiranoj.

– Nakon sedam godina HDZ-ovog umrežavanja, ta je priča bespredmetna. Koliko je vremena prošlo od 2003. godine do danas? Netko je stvorio okvir za pljačku. U pljački su sudjelovali propadnici raznih stranaka. No vladajući su uvijek krivi za pljačku, jer ako funkcioniraju državni aparati, onda nema pljačke – jasan je Kapraljević.

Napad na Bajića je ‘napad na borbu protiv korupcije’

Pali su svi autoriteti u državi, DORH može krenuti u čistku

Autor:Mladen Starčević
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.