Foto: Damjan Tadic / CROPIX

SVE SMO IH PROVJERILI! U koje su organizacije uključeni najpoznatiji HDZ-ovci? Jedan ministar napravio propust

Autor:

Član Viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog – stavka je to koju je HDZ-ov Željko Reiner morao navesti u svojoj imovinskoj kartici, barem tako proizlazi iz priopćenja kojeg je objavilo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Iz Povjerenstva su objasnili kako u imovinskim karticama postoji rubrika ‘Ostala članstva i funkcije dužnosnika u drugim pravnim osobama, udruženjima i organizacijama’.

Jasno je kako u toj rubrici treba navesti podatke o članstvu u udrugama, premda to članstvo ne predstavlja podatak o imovini dužnosnika. Cilj radi kojega se to članstvo navodi jest transparentno prikazivanje podataka o pravnim osobama s kojima su dužnosnici povezani i zbog kojih eventualno ne mogu biti nepristrani. Sa članstvom dužnosnika u udrugama logično dolaze i potencijalni koruptivni rizici u okolnostima u kojima bi dužnosnici trebali ili donositi određene odluke, ili pak sudjelovati u pojedinim postupcima koji se odnose na udruge čiji su članovi.

To što Reiner u svoju karticu nije uveo članstvo u Viteškom redu potencijalno je problematično, a da je tome tako potvrdio je i slučaj smijenjenog Glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića koji je smijenjen jer u svojoj imovinskoj kartici nije naveo članstvo u masonima. No, da je priča pomalo apsurdna, potvrđuje ministar Tomislav Ćorić, koji je priznao kako u svojoj imovinskoj kartici nije naveo da je član udruženja šahista.

Za razliku od njega, ministar državne imovine Mario Banožić u imovinskoj kartici je naveo predsjedničku funkciju u Hrvatskoj udruzi za marketing Cromar, kao i to da je član Lovačkog društva Sloga Vinkovci.

Mladi ministar uprave Ivan Malenica član je Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnik djelatnika Biskup Srećko Badurina, osim toga član je Lovačkog društva Vuk Perković, ali i Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Ministar Marko Pavić predsjednik je hrvatskog ogranka bivših stipendista UK Chevening Alumni Hrvatska, a osim toga član je Udruge za očuvanje hrvatskih voda i mora Splap, Stier je pak član Uprave Zaklade Hrvatskog društva zavjeta, a u imovinskoj kartici ovaj HDZ-ovac naglašava kako je i član Hrvatske paneuropske unije i Kršćanskih društvenih krugova udruga za duhovnu obnovu.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.