Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

SVE PREPREKE NA ŠKORINOM PUTU DO SABOR: Tko ga može ugroziti i koliko mandata uistinu može osvojiti?

Autor: Iva Međugorac

“Dobijemo li 76 mandata ni o kakvoj suradnji ni sa kim neću razgovarati. Ne dobijem li postoji i opcija ponavljanja izbora”, izjavio je ovih dana u razgovoru za Jutarnji bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro, koji očigledno ima velike planove, i ambicije koje uključuju ne samo ulazak u Sabor, već i dolazak na vlast. Pitanje je međutim, koje su mu realne šanse, pa i moguće prepreke u realizaciji tih planova. Škoro uistinu s kapitalom od preko 400 tisuća glasova s predsjedničkih izbora, ima razloga računati na ulazak u sabornicu, ali dio analitičara smatra kako je teza o 76 mandata nerealna, te da bi Škoro ukoliko mu se posreći mogao osvojiti dvadesetak mandata.

Škorine šanse za osvajanje mandata, veće su ako Andrej Plenković ostane na čelu HDZ-a, no ukoliko na rukovodeću poziciju u vladajućoj stranci zasjedne netko od konzervativaca, tada njegova platforma gubi na značaju. Ne treba u svemu tome zanemariti niti stranačku infrastrukturu, ali i utjecaj kojega imaju dvije najveće stranke, o kojima ovise mnoge fotelje diljem zemlje, teško da će HDz-ovci riskirati i ugrožavati vlastiti hranidbeni lanac koji godinama funkcionira po istom šablonu.

Škoro biračima nudi svoj program, i brend, ali nema dileme da je pred njime ipak puno izazova, a jedan od njih jest i borba s animozitetom unutar stranaka s kojima je surađivao na predsjedničkim izborima. Bitna, ako ne i jedna od najbitnijih stavki na parlamentarnim izborima jest i teren, Škoro je na predsjedničkim izborima pokazao da u Slavoniji dominira, no izgledno je da će svoju plaftormu morati bolje nadograđivati i promovirati na sjeveru Hrvatske, u Dalmaciji, a za to će mu trebati i ljudi, odnosno dobro postavljene liste, jer ne može Škoro biti nositelj lista u svih 11 izbornih jedinica.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.