fbpx

SVE OBAVIJENO VELOM TAJNE: Ubojica Brune Bušića do danas nije otkriven! Osumnjičeni udbaš oslobođen je svake odgovornosti

Autor: Dražen Krajcar

Hrvatski publicist i ekonomist Bruno Bušić, koji je svojom aktivnošću pokušavao okupiti hrvatske emigrantske skupine, ubijen je 16. listopada 1978. u Parizu. Likvidirao ga je agent zloglasne jugoslavenske tajne policije UDBE (Služba državne sigurnosti) između 23 i 23.15 sati dok je ulazio u dvorište zgrade u Parizu, gdje je stanovao.

Prema policijskoj rekonstrukciji, ubojica ga je čekao u zasjedi, a kada je Bušić ušao u dvorište potrčao je za njim te pucao na njega. Ubojica je ispalio pet metaka iz pištolja Astra, kalibra 7,65 mm., od kojih su dva pogodila žrtvu.

Atentator je pobjegao i do danas nije uhvaćen.

Sindičić prijavljen, pa oslobođen svake odgovornosti

Nakon sloma Jugoslavije kružila je priča da je ubojstvo odobrio sam Josip Broz Tito, a izvršio ga Vinko Sindičić. Godine 1992. protiv Sindičića je podnesena prijava za ubojstvo Brune Bušića. Podnijela ju je državna Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava. Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu oslobodilo je Sindičića svake odgovornosti.

Bruno Bušić rođen je 6. listopada 1939. godine kraj Imotskoga u selu Vinjanima Donjim. Još kao gimnazijalac dolazi pod nadzor UDBE zbog kritike komunističkog režima. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlio se na ‘Institutu za historiju radničkog pokreta Hrvatske’ koji je osnovao i vodio dr. Franjo Tuđman. Rješenje o tom njegovu zaposlenju 23. lipnja 1965. potpisao je upravo direktor tog instituta – Franjo Tuđman.

U emigraciju otišao 1975.

Godine 1968. postaje urednikom u ‘Hrvatskome književnom listu’, gdje objavljuje članak ‘Žrtve rata’, u kojem na temelju službenih podataka osporava preuveličavanja i manipulacije podacima o žrtvama Driugog svjetskog rata na području Hrvatske.

Nakon sloma Hrvatskog proljeća bio je među prvim uhićenicima, a osuđen je na dvije godine zatvora u Staroj Gradiški. U rujnu 1975. otišao je u emigraciju. Surađivao je u londonskoj Novoj Hrvatskoj, zatim u Hrvatskome narodnom vijeću (HNV), a 1977. godine izabran je u Sabor HNV-a i postavljen za pročelnika Ureda za tisak i promidžbu.

Nakon što je 1978. godine objavio studiju “Hrvatske ustaše i partizani” dolazi pod specijalni nadzor jugoslavenskih tajnih službi koje se na kraju odlučuju za njegovu eliminaciju. Bruno Bušić bio je isprva pokopan na pariškom groblju Père-Lachaise. Na isti dan kada je ubijen 1999. godine, njegovi posmrtni ostaci preneseni su na zagrebački Mirogoj.
Autor:Dražen Krajcar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.