Foto: PIXSELL

SVE JE ISTO SAMO NJEGA NEMA! Tko je crna dama koja povezuje Ivu Sanadera i Krunoslava Capaka?

Autor: Iva Međugorac

Crna mamba, tako su svojedobno predstavnici medija nazivali bivšu ministricu Biancu Matković, blisku suradnicu bivšeg premijera Ive Sanadera, čije se ime ovih dana ponovno provlači medijskim prostorom nakon što je Vrhovni sud djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog sudskog procesa u slučaju Fimi media.

Temeljem te odluke HDZ će zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora. Osim blaže kazne, bivši premijer državi će po pravomoćnosti presude morati vratiti 14,9 milijuna kuna nesrazmjera između imovine i zakonskih primanja, odnosno 1,25 milijuna kuna manje nego što je u prvostupanjskoj presudi odredio zagrebački Županijski sud.

Od Sanadera i njegova HDZ-a na konferenciji za medije ogradio se aktualni premijer Ivo Sanader koji smatra da ovaj HDZ nije isti onaj kojega je vodio Sanader. No, premda HDZ nije isti kadrovi Ive Sanadera su ostali, a među njima i Matković koja se prije nekoliko mjeseci spominjala u medijima radi kampanje ‘misli na druge cijepi se’, odnosno slogana koji se posljednjih mjeseci nezaustavljivo širio Hrvatskom. Riječ je o sloganu kojega je za HZJZ na čijem je čelu Krunoslav Capak osmislila tvrtka Media front koja je imala najbolji kreativni koncept kampanje. Vrijednost natječaja iznosila je 195 tisuća kuna pa je Capak time vješto izbjegao Zakon o javnoj nabavi. Iza spomenute firme u vremenu u kojem se svi ograđuju od Sanadera stoji njegova bivša ministrica Bianca Matković, jedna od najutjecajnijih žena u njegovom nekadašnjem timu.

Sanaderova Crna mamba

Matković se po odlasku iz politike posvetila privatnom biznisu te se fokusirala na područja marketinga i promocije, a u svojim nerijetkim javnim istupima često je hvalila premijera Plenkovića i njegovu politiku. Matković su inače zbog njenog utjecaja na Sanadera u tadašnjem HDZ-u nazivali željeznom lady Banskih dvora, a nosila je i titulu Sanaderove crne mambe. S bivšim premijerom surađivala je još kao tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, nakon toga bila je i državna tajnica u istom resoru, a potom i glavna koordinatorica za pregovore s Europskom unijom, da bi na koncu postala ministricom bez portfelja. Nakon Sanaderova neuspješnog pokušaja povratka Matković nije uspjela pronaći zajednički jezik s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor pa je slijedom toga ostala bez svih pozicija i povukla se iz politike.

Još od 2012. godine na čelu je tvrtke Morium koju je prije toga vodio njen suprug Vladimir Matković koji je preko tvrtke uz ostalo vodio knjigovodstveni servis, dok se Matković sama odlučila da preko te firme postane savjetnica za plasman hrvatskih proizvoda u inozemstvo. S vremenom je tvrtki dodano još djelatnosti poput primjerice poslovanja s nekretninama ili grafičkog dizajna, ali i istraživanja tržišta te ispitivanja javnog mnijenja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.