Dusko Jaramaz/PIXSELL

‘Sve hrvatske institucije su okupirane, zato nas danas jače TUKU LAŽIMA O JASENOVCU, nego u komunizmu!’

Autor: Damir Kramarić

Danas je posve uobičajeno da se hrvatski predstavnici grle i ljube s četnicima, odnosno s onima koji su doslovce sudjelovali u četničkim zločinima u RH. Vidimo da se ponovno reciklira jasenovački mit, premda je većina građana Hrvatske rođena nakon Drugog svjetskog rata te s Jasenovcem nema nikave veze. To što se događa, svakako je uspjeh specijalnog rata srbijanskih struktura'', ističe dr. Josip Jurčević koji je magistrirao na temi o jasenovačkom mitu

Gotovo svi hrvatski mediji prenijeli su ovih dana ono najgore što stoji u izvješću State Departmenta o Hrvatskoj, odnosno informaciju da je SAD prozvao RH za “veličanje Nezavisne države Hrvatske (NDH), umanjivanje ustaških zločina i protusrpske osjećaje” u 2016. godini.

Svi prenose da su bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović i redatelj Jakov Sedlar navedeni kao osobe čiji su stavovi o ustaškom režimu izazivali posebne kritike židovskih i srpskih vjerskih zajednica te nevladinih organizacija, ali ne navode, primjerice, da cijelo izvješće o Hrvatskoj i nije posebno negativno (izvješće State Departmenta o stanju u mnogim drugim državama je mnogo negativnije nego izvješće o Hrvatskoj, no to gotovo nitko u Hrvatskoj niti ne spominje).

Hrvatski mediji glavne struje ističu zato da se u izvješću State Departmenta spominje dokumentarni film Jakova Sedlara “Jasenovac-Istina” te navode kako Sedlar tvrdi da je realan broj ubijenih u tom ustaškom logoru između 20.000 i 40.000, dok je Američki muzej holokausta procijenio da se radilo između 77.000 i 99.000 žrtava.

Svi prenose informaciju da su židovski predstavnici film osudili te da je nekoliko nevladinih organizacija, uključujući Centar Simon Wiesenthal (SWC), kritiziralo imenovanje Hasanbegovića ministrom kulture, tvrdeći da je veličao pronacistički ustaški režim i umanjivao zločine iz tog razdoblja.

Kako prozvani Jakov Sedlar te povjesničar dr. Josip Jurčević – koji je magistrirao na temi jasenovačkog mita – komentiraju ovo izvješće, ali i činjenicu da glavni hrvatski mediji gotovo u pravilu s posebnom strašću, pa i zluradošću – objavljuju samo ono najgore o Hrvatskoj?

Slažu li se s Hasanbegovićem koji kaže da je ‘Riječ je o neutemeljenim besmislicama koje su falsificirano izvješće hrvatske nevladine, prokazivačke i preplaćene pseudoljevičarske scene, a koje je u nedostatku ozbiljne analitike nekritički preuzelo i dalje proslijedilo američko veleposlanstvo u Zagrebu’, upitali smo redatelja filma ‘Jasenovac istina’ te autora knjige ‘Nastavak jasenovačkog mita‘.

”Svi hrvatski problemi, od gospodarskih do onih iz ideološko duhovne sfere – ishodište imaju u hrvatskim institucijama, odnosno u institucijama koje bi trebale biti hrvatske, no koje nisu hrvatske, već su okupirane od strane protuhrvatskih snaga. Ovdje mislim na institucije civilnog društva, na institucije u području kulture, pa sve do državnih institucija u najužem smislu. Danas je posve uobičajeno da se hrvatski predstavnici grle i ljube s četnicima, odnosno s onima koji su doslovce sudjelovali u četničkim zločinima u RH. Ovdje mislim prije svih na Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Vidim, osim toga, da se ponovno reciklira jasenovački mit, premda je velika većina građana Hrvatske rođena nakon Drugog svjetskog rata te s Jasenovcem nema baš nikave veze. To što se događa, svakako je uspjeh specijalnog rata srbijanskih struktura”, ističe u uvodu dr. Josip Jurčević, povjesničar koji je magistrirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1997. godine na temi ‘Jasenovačkog mita’, odnosno obranivši tezu da su se događaji u Jasenovcu krivotvorili radi neutralizacije bilo kojeg pozitivnog procesa u korist hrvatskog društva (Jurčević kaže da je čak i Tvrko Jakovina potkraj devedesetih napisao pozitivnu recenziju njegove knjige, odnosno magistarskog rada na temu jasenovačkog mita).




”Devedesetih se počeo reciklirati ‘jasenovački mit’, a sve u funkciji odvraćanja pozornosti i zamagljivanja stvarnosti, odnosno da bi se pažnja javnosti preusmjerila s onoga što se događalo za vrijeme agresije na Hrvatsku, na ono što se dogodilo i tobože dogodilo za vrijeme Drugog svjetskog rata. Uz pomoć jasenovačkog mita, koji je stvoren šezdesetih godina prošlog stoljeća kada je osnovano Spomen područje Jasenovac, ustašama su progašavani svi koji su se na bilo koji način zalagali za uspješniju Hrvatsku. Kada je 1995. počelo recikliranje tog mita, optužbe na račun Hrvatske su izgledale smiješne, no danas su te teze prevladale te one dominiraju javnim prostorom. Zbog svega navedenog, trebamo se, kao prvo, baviti neprijateljskom djelatnošću u hrvatskim institucijama. Jer sve najgore o Hrvatskoj, rečeno je unutar hrvatskih institucija! Jedan od svježijih primjera dramatičnog govora protiv Hrvatske je film ‘Masakr u Dvoru‘, plaćen novcem hrvatskih poreznih obveznika, a usmjeren, uz pomoć brojnih laži i falsifikata, protiv Republike Hrvatske!”, ističe Jurčević.

Dodaje potom da je i teza o ‘Udruženom zločinačkom pothvatu’ na čelu s Tuđmanom stvorena najprije u hrvatskim institucijama, a vezano za događaje iz 1994. godine, odnosno uz pokušaj državnog udara pod dirigentskom palicom Manolića i Mesića.

”Radi se o dvojici u to vrijeme najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj. Jedan je bio predsjednik Zastupničkog, a drugi Županijskog doma Sabora, a obojica su prije toga bili predsjednici Hrvatske vlade. Manolić je bio i najjači čovjek tajnih službi bivše države u Hrvatskoj.Teza o udruženom zločinačkom pothvatu je rođena kada njih dvojica nisu uspjeli provesti puč, pa su nakon toga poslali dopis američkom State Departmentu u kojem tvrde da je Tuđman na čelu zločinačkog pothvata. Kasnije su tu tezu korisitili svi kojima je to odgovaralo – od Beograda do Haaškog suda. Danas nas jasenovačkim mitom lupaju po glavi kako bi poništili rezultate Domovinskog rata, a država Hrvatska je pri tom, najblaže rečeno, u teškoj defanzivi. Institucije koje mi plaćamo rade radikalnije protiv hrvatskih interesa nego u vrijeme komunizma! Danas nemate u institucijama baš nikoga tko bi se, bilo kao znanstvenik ili kao političar, suprostavio lažima iz jasenovačkog mita, dok su čak i u komunizmu postojali takvi ljudi. Primjerice, akademik Ljubo Boban osamdesetih je godina kao ugledni povjesničar ratovao protiv jasenovačkog mita. A danas, kada se netko pokuša suprostaviti tim lažima, onemogućuje mu se javno djelovanje”, poentira Jurčević, kojemu je akademik Boban bio mentor dok je radio svoj magistarski rad o nastavku jasenovačkog mita.




Pita se zatim zašto o istini u Jasenovcu nitko ne priupita istraživačkog novinara i publicistu Igora Vukića, koji već godinama istražuje činjenice i razotkriva brojne krivotvorine vezane uz jasenovački mit.

”Njega nitko ništa ne pita iako je vrhunski publicist i istraživač, uz to i pripadnik srpske etničke manjine, te osoba bez mrlje u profesionalnoj biografiji. Zar je i on ‘ustaša’? Jasenovačkim mitom tukli su Hrvatsku po glavi i u vrijeme komunizma, pa su ustašama proglašavani čak i članovi SKJ poput Ivice Račana ili Stipe Šuvara. Zanimljivo je da je na simpoziju u Banja Luci 2000. godine jedan srbijanski znanstvenik branio tezu da je Miroslav Krleža glavni ideolog ustaštva?! To nije tvrdio neki pijanac, već znanstvenik iz Srbije! No, najgore je što hrvatske institucije zatvaraju oči pred takvim lažima. Valja podsjetiti da je pobjeda u Domovinskom ratu izborena prije svega zbog nevjerojatne razine zajedništva, a sada se to zajedništvo na sve načine ubija. Glavni hrvatski mediji postali su sama crna kronika. Crnilo do crnila. Na taj način stvara se nevjera u vlastite snage, urušava se društvo. To je specijalni rat po svim definicijama specijalnog rata. Rezutat je da su gotovo sve hrvatske institucije danas okupirane protuhrvatskim snagama”, zaključuje dr. Josip Jurčević.

Redatelj Jakov Sedlar za Dnevno.hr je pak izjavio da su posve neistiniti navodi koje je objavio američki State Department u vezi s njegovim filmom ‘Jasenovac Istina’.

”Nikada nisam negirao ili umanjivao holokaust, pa ni u filmu Jasenovac – Istina. Zbog svega sam angažirao odvjetnike koji će poslati pismo State Departmentu, a poslat ćemo im i englesku verziju filma da se sami uvjere da nisam tvrdio za niti jedan broj žrtava logora Jasenovac da je točan. Naveo sam sve brojeve koji su se koristili, ali nisam tvrdio da je neki od tih brojeva korektan. Samo sam htio da se nanovo otvori to pitanje te da se konačno objavi prava istina o Jasenovcu. Znanstvenici bi trebali istražiti koliki je doista bio broj žrtava u Jasenovcu, no tim pitanjem se, nažalost, gotovo nitko ne bavi”, ističe Sedlar.

Poznati redatelj, koji – što je najzanimljivije – mnoge filmove radi u suradnji s izraelskim producentima, dodaje potom da će tražiti javnu ispriku od onih koji su pisali gore opisano izvješće State Departmenta.

 

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.