fbpx

SVAKA ČAST: Na Braču se kleše spomenik Jean-Michelu Nicolieru!

Autor: A. Pranjić

Donacije za ovo veličanstveno umjetničko djelo prikupljaju se preko Udruge djece poginulih i nestalih branitelja.

Na Braču se kleše spomenik Jean-Michelu Nicolieru, francuskom državljaninu i vukovarskom branitelju čija je tragična sudbina dirnula cijelu naciju. Na inicijativu Gradskog vijeća Vukovara izradit će ga akademski kipar Lovre Jakšić iz Donjeg Humca. Donacije za ovo veličanstveno umjetničko djelo prikupljaju se preko Udruge djece poginulih i nestalih branitelja. Podsjetimo, tada 25-godišnji Jean-Michel, kojeg su Vukovarci zvali jednostavno Francuz, u Vukovar je stigao nakon što je na televiziji vidio ratne prizore iz Hrvatske.
”Želim pomoći tim ljudima, oni me trebaju. Ja moram ići, ali vratit ću se”, rekao je svojoj majci i ukrcao se u vlak za ratom zapaljenu Hrvatsku, odakle se nije vratio. U opkoljeni Vukovar uspio se uvući u rujnu s nekolicinom vojnika.

>>> SVJEDOK SMRTI JEAN – MICHEL NICOLIERA ZA DNEVNO: ‘Dok mi se sljevala krv iz uha, gledao sam kako Francuz Jean vrišti i plače od bolova. Plakao sam i ja…’

Prema glasovima Vukovaraca njegovim imenom je nazvan pješački most preko rijeke Vuke, a pokraj mosta trebao bi stajati spomenik.


”Čitao sam o Jean-Michelu, bio mi je poznat otprije i stoga mi je velika čast što ću, spletom okolnosti, izraditi spomenik ovom hrabrom momku, heroju iz uvjerenja. Dva detalja na njegovu liku su prepoznatljiva: široki dječački osmijeh i cuf. Naime, postoje dvije njegove snimke, jedna ranija nastala za vrijeme borbi i druga nekoliko sati prije pogibije, kad su ga intervjuirali francuski novinari. Na ovoj zadnjoj u očima se vidi da je već svašta preživio, ali ipak se smiješio. Taj moment iz bolnice pokušao sam prikazati na poprsju, stoga je Francuz odjeven u bolnički ogrtač”, rekao je Lovre Jakšić za Slobodnu Dalmaciju. Autor ovog hvalevrijednog projekta nadodao je kako će za otprilike za dva mjeseca biti izrađen spomenik od bijelog bračkog kamena.  

Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.