screenshot/YouTube

SUNIĆ: ‘EU nije ništa drugo nego Euroslavija! Nekad se po mišljenje išlo u Beograd, a danas u Bruxelles – i Buzin… U Buzinu naši političari moraju pitati i smiju li na WC!’

Autor: dnevno.hr

"Puno toga me smeta, pa i kod nekih HDZ-ovaca koji ispadaju naivni. Pljuvati po Jugoslaviji, a hrliti u Europsku uniju. Pa u čemu je razlika?! Bitnih rezlika nema!", rekao je Sunić

Gost Bujice bio je dr. Tomislav Sunić, bivši profesor političkih znanosti u SAD-u i diplomat u Bruxellesu te autor više knjiga na engleskome i francuskome jeziku. Komentirao je britanski referendum o izlasku iz EU: “Nakon Brexita dogodit će se i Frexit te još neki izlasci, ali i BREnter – jer će u Uniju ući Srbija, pa ćemo opet s njima živjeti u zajedničkoj nad-državi. Veliko je pitanje jesu li se Hrvati zaista borili za Euroslaviju…”

Sunić je izjavio i sljedeće:

“Sve ovo što se dogodilo – izlazak Velike Britanije iz Europske unije, sve je to bilo za predvidjeti. Ne samo zato što je to rekao gospodin Nigel Farage, to su i brojni drugi stručnjaci odavno predviđali. Slično se dogodilo i s Jugoslavijom – svi ti politolozi, komentatori kojih su puni ekrani danas – s njome su se zaklinjali i nakon smrti Josipa Broza Tita, sve do 1990. – a već godinu dana kasnije – Jugoslavija se raspala. Tko kaže da nema alternative Europskoj uniji – taj laže! Ima alternative. Alternativa je Europa europskih nacija. Europska unija što se tiče same nje kao jedne supranacionalne konstrukcije – nije položila svoj ispit, slično kao i Jugoslavija. Godine 1992. kada je lansirana u Mastrichtu, nije uspjela spriječiti rat na Balkanu, ovo klanje, agresiju JNA na Hrvatsku, par godina kasnije bilo je natezanja oko eura, pa su onda morali prisiljavati Irsku da ide dva puta na referendum… Slična stvar je bila i s Francuskom 2005. godine… I sa Nizozemskom… Građani Francuske i Nizozemske nisu htjeli prihvatiti Ustav koji im je nametan iz Bruxellesa, no narod kaže “vuk pojeo magare…” Morali su prihvatiti taj kvazi-ustav. To je kvazi-ustav, jer da bi ste imali Ustav, morate imati i ustavotvornu skupštinu, što ne postoji u EU. Tijekom financijske krize 2007. i 2008. jadna Grčka natjerana je na patnju radi silnih zavrzlama koje su proizveli Nijemci… Europska unije je danas prezadužena, a na području Unije, uključujući Hrvatsku, ima više od 25 milijuna nezaposlenih… Šećer na kraju je tzv. izbjeglička kriza, koju ja zovem “seobom naroda” ili migrantskim tornadom s nepreglednim političkim posljedicama. EU ima komesare, čimbenike u Bruxellesu ili Strasbourgu, osobe koje ne poznajete, ne znate im ni imena, a oni nama odlučuju, kao i Velikoj Britaniji, Italiji i svima ostalima, koliko će morati primiti migranata. Možemo povući paralelu između Bruxellesa i Beograda. Kao što je Beograd nekada činio u Jugoslaviji, tako i Bruxelles danas u EU donosi ukaze i dektrete eks katedra, bez da se za mišljenje pita zemlje članice!”

“Migrantski val bio je zadnji okidač koji je Britance natjerao da glasuju za izlazak iz EU. Ljudi se boje otvoreno o tome govoriti jer odmah dobe etiketu “rasista”. Onda kažu da im je bolje biti populist. Mnogi sada Britance nazivaju nacionalistima, ali i to je krivo. Za razliku od Njemačke – Britanija je uvijek vodila pomalo izolacionističku politiku, a i imaju se Britanci pravo bojati migranata. Ne samo zbog terorizma već i iz ekonomskih razloga. Britanci imaju suverenitet i u vanjskoj politici i u vojnoj politici, što nije slučaj u Njemačkoj. U Njemačkoj nije bilo referenduma o ulasku u Uniju, niti o uvođenju eura, niti će Njemačkoj uopće biti dozvoljen Dexit pod ovakvom politikom kakvu imaju. S Francuzima je ipak nešto drukčije… Britanci se zbog povijestnih razloga mogu ovako ponašati, za razliku od Nijemaca koji moraju još neko vrijeme biti manji od makova zrna”, dodao je Sunić.

“Europska unija je neodrživa ako funkcionira samo na zakulisnim ekonomskim i financijskim temeljima – to je supradržava koja se ponaša poput trgovačkog društva”, rekao je dr. Sunić.

U emisiji je rečeno kako junaka britanskog referenduma Nigela Faragea neki mediji optužuju da je lagao Britance tijekom kampanje za izlazak o ulaganju stotina milijuna funti u zdravstveni sustav, no “lagala je i Vesna Pusić, kada je kao ministrica vanjskih poslova, neposredno prije referenduma o hrvatskom ulasku u Uniju, rekla umirovljenicima da neće dobivati mirovine ako ne glasaju za ulazak u EU”. Voditelja je zanimalo zašto je laž izrečena u funkciji izlaska iz EU “grozna”, a laž izrečena u funkciji ulaska u EU se prešućuje?!

Sunić je dodao: “Puno toga me smeta, pa i kod nekih HDZ-ovaca koji ispadaju naivni. Pljuvati po Jugoslaviji, a hrliti u Europsku uniju. Pa u čemu je razlika?! Bitnih rezlika nema! Preko 70 posto našeg zakonodavstva, kao i zakonodavstava ostalih zemalja-članica mora biti blagoslovljeno u Bruxellesu. Pa tako je bilo i u Jugoslaviji, gdje je socijalistička Hrvatska dobivala direktive iz Beograda! Na isti se način i tada ograničavala naša suverenost. Koja je onda razlika u slobodi?! Jedino to što Unija ne koristi represiju, udbaše i batinaše, brahijalne tipove – to je druga stvar… Unija to radi na jedan perfidan način – ubija nacionalni duh, briše granice i od njih pravi jednu glupost. Svega 20 posto građana je glasovalo za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, zamislite koji mizerni postotak! Kakav je uopće legitimitet te odluke?! Zamislite da je samo 20 posto hrvatskih građana za vrijeme referenduma, u svibnju 1991. godine glasovalo za odcjepljenje Hrvatske iz tamnice zvane Jugoslavija. Nikada to Unija ne bi prihvatila, a ovo su priznali. To potvrđuje da je to jedna nadnaravna konstrukcija koja drži do ukaza, a ne stvarne volje građana.”




Telefonom se iz Dubrovnika u Bujicu javila dr. Željka Markić, predjednica Udruge “U ime obitelji”. Voditelj ju je pitao kako to da je David Cameron podnio ostavku na premijersko mjesto nakon poraza na referendumu o izlasku Britanije iz EU, a isto nisu učinili bivši hrvatski premijer Milanović i predsjednik Josipović kada su poraženi na hrvatskom referendumu o braku, na što je Markić odgovorila:

“To je problem koji ukazuje na ograničeni prostor slobode i manjak demokracije u Hrvatskoj. Godine 2013. oko 67 posto birača na referendumu o braku tražilo je zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca. Tadašnji premijer Milanović i predsjednik Josipović, koji su kasnije izgubili izbore, bili su protiv ustavne zaštite braka, baš kao i svi ministri u Vladi. Njihovo mišljenje bilo je suprotvno volji velike većine hrvatskih birača, gotovo njih dvije trećine. No, oni umjesto da podnesu ostavke i priznaju poraz – oni su odmah dali prijedlog da se promijeni Zakon o referendumu, a nekoliko mjeseci kasnije ministar Bauk je Saboru nametnuo Zakon o životnom partnerstvu homoseksualnih osoba kojim je poslao hrvatskim biračima poruku da nije važan referendum, nego ono što SDP želi. Deficit demokracije nije problem samo u političkom i građanskom životu, on je isto tako velika kočnica u gospodarstvu, radi toga što ne rade sposobni, nego podobni uništavaju.”

Govorila je Željka Markić i o Brexitu, rekavši da se David Cameron “malo zaletio” predloživši referendum. Mislio je da ljudima ne treba isticati prednosti Europske unije i to ga je koštalo poraza. No, članstvo u Uniji ima i svojih prednosti, barem što se tiče Hrvatske i osvjetljavanja naše komunističke prošlosti – smatra Markić. “Suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog ubijanja komunističkih oponenata u vrijeme Jugoslavije, nikada ne bi ni bilo da nije bilo Europske unije, odnosno da nismo njena članica. Sjetite se kako je Zoran Milanović, zajedno s Josipovićem, pokušao promijenjati Ustav 2013. godine samo kako ne bi izručio Njemačkoj osobe osumnjičene za politička ubojstva!




Markić je komentirala i dr. Zlatka Hasanbegovića, svog bliskog suradnika u projektu referenduma o braku, kao mogućeg kandidata za predsjednika HDZ-a: “On je jedan vrhunski intelektualac, poštena osoba i čovjek koji otvoreno, jasno i argumentirano iznosi svoje stavove. Izložen je napadu i klevetanju onih kojima je njegovo Ministarstvo prestalo davati novac. Prestao je davati novac političkim udrugama koje se tobože predstavljaju apolitičnima – i sada ga napadaju.”

Dr. Sunić je u nastavku emisije kritički govorio o odnosu EU prema komunizmu: “Čak i Europska deklaracija o osudi totalitarnih režima nema pravno obvezujuće djelovanje i to je još jedan od neuspjeha Europske unije. Dakle, ta je Deklaracija samo deklarativna, donesena je pro forme! A protiv nje je glasovala masa ljevičara i zelenih. U Njemačkoj se danas Vlada najviše boji nacionalno svjesne Alternative za Njemačku, u Francuskoj se boje Nacionalne fronte, oni se boje nacionalističkih stranaka jer one istinski brane nacionalne interese. Europski nacionalisti, ti “desničari” puno su nam pomogli za vrijeme Domovinskog rata. Puno njih došlo se boriti za Hrvatsku. Dakle, europski desničari stvarali su Hrvatsku zajedno s našim braniteljima. Pa i Jean Michel Nicolier, mladić koji je pristupio HOS-u i borio se u Vukovaru, gdje je na Ovčari ubijen – bio je član Nacionalne fronte. Dolazili su iz NPD-a, iz Flandrije… To nekome danas smeta – u borbu za Hrvatsku nezavisnost nisu dolazili ljevičari i zeleni, nisu dolazili birokrati i maoisti, marksisti, nego europski nacionalisti… Sviđalo se to nekome ili ne. Hrvatsku su stvarali naši HOS-ovci, a ne djeca udbaša, skojevaca i afežeovki… Djeca udbaša danas su u diplomaciji, a front su izbjegli.”

Razgovaralo se u Bujici i o Donaldu Trumpu i šansi da postane novi predsjednik SAD-a, na što je Sunić izjavio:

“Ima Trump itekako šanse za to! No, može se dogoditi i da mu netko nešto podmetne, da ga “zeznu”. Svašta se može dogoditi… No, on ima jednu veliku prednost naspram Hilary Clinton, koju posprdno zovu “Bilary”. Ona vuče repove, jer njena četiri diplomata su prije nekoliko godina likvidirani u Libiji i to bi mogla biti jedna od glavnih afera njezine kampanje… A kada ideš u utrku za predsjednika SAD-a ne smiješ imati repove jer oni kad-tad izađu na svijetlo dana. Osim toga, Trump ima veliku podršku običnih, malih ljudi kojima je dosta siromaštva, kojima je dosta odlaska velikih kompanije iz zemlje, u Meksiko i dalje… Uz Trumpa je pravi američki narod. On zagovara politiku protekcionizma, a to se ljudima sviđa. Hrvati ne shvaćaju da u Los Angelesu, New Yorku ili Washingtonu ima više sirotinje nego u Zagrebu. Nemojte imati iluzije da nije tako! Trump je neki dan bio u Škotskoj i vrlo pohvalno se izrazi o Brexitu. I to bi trebala biti poruka koju Hrvati moraju shvatiti.”

“Mi smo uvijek bili nečije sluge. Klanjali smo se Budimpešti, klanjali smo se Beču, klanjali smo se Beogradu. Sada se klanjamo Bruxellesu. A neki naši političari klanjaju se i u Buzinu! Doslovce, idu na WC pa prvo moraju tražiti dozvolu od prokonzula! Dosta bi toga više bilo! Trebamo konačno reći – idite u onu stvar gdje sunce nikada ne sja! Konačno se trebamo postaviti i na pristojan način reći tim trgovačkim putnicima iz Bruxellesa – mi smo suverena država, imamo povijest još tamo od kralja Tomislava – poštujte nas ili nas se klonite!” izjavio je Sunić o Hrvatima.

U emisiju se s Korčule javila i Ruža Tomašić, predsjednica Hrvatske konzervativne stranke i zastupnica u Europskom parlamentu:

“Europski konzervativci više su puta prosvjedovali protiv politike u kojoj Bruxelles odlučuje umjsto svih nas. Donijeli smo i Rezoluciju o ishodu referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu. U Europskom parlamentu se požuruje izlazak Velike Britanije iz Europske unije i aktivacija članka 50, kako bi se izbjegla rasprava o razlozima izlaska. To je za nas jako opasno, neodgovorno i štetno, jed male države neće imati pravo glasa. Ne podržavam daljnje pretvaranje Europske unije u tzv. super-državu. Mi trebamo zajednicu, a ne državu, pogotovo ne na ovakav centralistički način. Ja se bojim da sada kada otprave Britance iz Unije, poklopit će i Poljake po glavi da šute i to je put ka Europi po uzoru na SAD, u kojoj mi mali više nećemo imati pravo glasa. Znači, mi smo kao konzervativci za reforme, a ne za federalizaciju Europe. Danas se u EU ne poštuje ničije mišljenje. Imamo Angelu Merkel i Francoisa Hollandea koji bi da mi mali samo šutimo i po potrebi dižemo ruku. Nažalost, konzervativci su jedini koji se u Europskom parlamentu bore protiv takve centralističke Europe, nadnacionalne države. Za nju su i SDP i HNS, čak i HDZ! Oni se bore za federalnu Europu.”

Voditelj Bujice pitao je i Ružu Tomašić što misli o dr. Zlatku Hasanbegoviću, na što se osvrnula: “On je jedan čestit i pošten čovjek. Pravi domoljub. Dugo ga poznajem i bio je naš gost u Europskom parlamentu. Znate, kada netko radi pošteno 20 godina, ljudi to znaju prepoznati. Ali će znati prepoznati i one koji kradu, lažu i obmanjuju, posebno ako su to radili dugi niz godina – promijenit se neće i neka se sami prepoznaju!”

Dr. Tomislav Sunić je nakon javljanja Ruže Tomašić žestoko kritizirao ponašanje briselskih, ali i hrvatskih diplomata: “Zamislite, u tim zgradurinama u Bruxellesu, u toj mašineriji radi 40.000 birokrata! Pa to plaćamo svi mi i svi porezni obveznici država Europe! Naše vlasti trebale bi znati što naši diplomati rade u Bruxellesu. Ja ne znam kakav je intelektualni nivo tih ljudi… To se pretežno govorilo o tome kako kupiti stanove, kako školovati djecu, kako kupiti karniše… Pa to je meni išlo na živce! Oni su kao diplomati trebali biti proaktivni, trčati okolo, davati intervjue… Ja dan danas, ne znam što radi taj “čardak ni na nebu, ni na zemlji” – na Zrinjevcu. 500 ljudi radi tamo i diljem svijeta, a nitko ne zna što zapravo rade… Neke stvari nismo riješili 1991. pa se posljedice osjećaju i danas. Evo, moj prvi šef je bio Mate Granić, liječnik bivše komunističke moćnice Milke Planinc, koja je moga oca otjerala u zatvor. Kada sam se vratio iz emigracije 1993. u njegovu je kabinetu samo falila jugoslavenska zastava! To je bila tanjugova poslovnica… Pa kako naši ljudi u dijaspori mogu očekivati da će jugo-diplomati braniti hrvatske interese?! Oni ne znaju govoriti – ne samo o Bleiburgu ili Križnom putu -, oni ne mogu s ljubavlju govoriti niti o hrvatskom kršu, moru, otocima… Što oni o tome znaju?! Njih ne treba pitati što rade, nego koji su njihovi rezultati! Ne možemo od ljudi koji su nas proganjali i ubijali, koji su radili za jedan teroristički sustav, očekivati da oni sada brane hrvatske nacionalne interese. Tu mora postojati stroga selekcija. Mora se znati kakve ljude tamo stavljamo – moraju imati hrvatski duh i savršeno poznavati nijanse jezika, ali i meta-jezika.”

Kako to da su bivši komunisti i njihova djeca danas tako veliki “europejci” – zanimalo je voditelja emisije.

Sunić je rekao: “Ti lijevi intelektualci uvijek su imali nešto i nekoga kome su se divili. Nekada je to bio Tito. Pa i u Americi sam susreo jako puno “titoista”. simpatizera tzv. socijalizma s ljudskim licem. Više sam titoista i maoista s njihovom ikonografijom i Che Guevara majicama 80-ih susretao u Americi, nego u Europi. No, ta mistika najedamput više nije bila popularna. Pola ljudi na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, bivšoj udbaškog ekspozituri, bili su isto tako zaljubljeni u Tita. Hvalili su se Partijom, no danas se više niti jedan od njih neće tako javno ponašati – danas su oni “moderni liberalni intelektualaci” koji više nisu poklonici Moskve ili Beograda… Njihovo novo hodočašće je Bruxelles ili Washington. Nekada su radili doktorate na Lomonosovu, a sada se grebu kod Sorosa. I onda slušaju što im gazda kaže.”

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.