Foto: Pixabay

SULUDO! Za godinu dana ponovno ćemo mijenjati televizore! Evo koji je razlog

Autor: Dnevno

Prelazak na nove frekvencije vrlo je važan tehnički manevar koji će se, ako je suditi po ponudi državne tvrtke Odašiljači i veze (OiV), dogoditi u roku od godinu dana. Pojednostavljeno, sadašnji TV i radio signali prebacit će se na nove frekvencije i standarde odašiljanja, piše Večernji.hr. OiV je jedini ponuđač koji će vrlo vjerojatno biti i prihvaćen te će odraditi prelazak na nove frekvencije digitalnog odašiljanja televizijskog i radijskog programa.

Naime, na natječaj za dodjelu dozvole upravljanja trima elektroničkim komunikacijskim mrežama digitalne televizije (multiplekse M1 i M2 na području RH te L1 na lokalnim područjima), javio se tek OiV, zapravo jedini mrežni operator u Hrvatskoj za sve postojeće mreže digitalne zemaljske televizije.

Prije devet godina u Hrvatskoj je povedena opsežna akcija prelaska s analognog na digitalni signal. Tada je država svim građanima omogućila relativno bezbolan prelazak podijelivši vaučere za kupnju takozvanih setup boxova koji su, povezani s TV uređajima, omogućavali digitalni signal.

Sada se sprema isti postupak, s tim da se mijenja standard odašiljanja digitalnog TV signala te sigurno neće biti potrebne velike akcije jer oprema koja je sada u ponudi uglavnom zadovoljava tehničke uvjete koje predviđa novi standard. Naime, već dvije godine postoji propisani standard za TV uređaje koji se prodaju u Hrvatskoj, te bi svi oni koji imaju novije televizore trebali imati već ugrađene mogućnosti za prelazak na DVB-T2 sustav odašiljanja.

Nakon dobivanja dozvole, OiV će, kako tvrdi u ponudi, odraditi i certificiranje opreme, tako da će zapravo omogućiti distributerima opreme, odnosno proizvođačima televizora, da na svoju opremu stave prikladne naljepnice koje će jamčiti da se radi o opremi koja zadovljava najnovije standarde. Panike ni u kojem slučaju za građane ne bi trebalo biti jer je većina televizora u prodaji s dovoljnim tehničkim uvjetima.

Odašiljači i veze su iskusna tvrtka te je i u ponudi navedeno da će informirati građane i odraditi pripremu prelaska na novi sustav, kako nitko ne bi ostao bez TV signala kada 30. lipnja u ponoć sljedeće godine sadašnji sustav bude iskopčan, kao i da tijekom prijelaznog razdoblja nema poteškoća u prijemu signala. Istovremeno, valja naglasiti da se to odnosi na građane i druge korisnike koji su se opredijelili za digitalnu zemaljsku televiziju, piše Večernji.hr.

Prema podacima, zemaljska digitalna platforma i dalje je najzastupljenija unatoč konstantnom padu tržišnog udjela i drugim oblicima distribucije. Uvođenje novog sustava DVB-T2/HEVC u zemaljsku digitalnu televiziju omogućuje TV nakladnicima odašiljanje programa u boljoj (HD) kvaliteti.

Prelazak na novi DVB-T2 sustav zapravo novi korak prema uvođenju 5G mobilnih mreža, ili preduvjet za tehnološki razvoj države.

Prelazak na DVB-T2, kao efikasniju tehnologiju rezultatirat će oslobađanjem radiofrekvencijskog spektra 694-790 MHz za mreže mobilnih komunikacija. Ovo je jedan od pojasa koji će se moći koristiti za 5G, a koji je pogodan za pokrivanje većih područja i penetraciju u zatvorene prostore. Dodjela spektra za 5G očekuje se tijekom 2020. godine, kažu u HAKOM-u. U Odašiljačima i vezama trebali bi znati hoće li dozvolu dobiti do 12. srpnja, a oni za sada obećavaju da će do 1. srpnja 2020. sve biti spremno te da će 99,29 posto stanovništva Hrvatske biti prebačeno na novi sustav, odnosno DVB-T2, piše Večernji list.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.