Anto Magzan/PIXSELL

SUKOB PLENKOVIĆEVIH NAJBLIŽIH SURADNIKA: Prokazuju li se prvi kukolji u žitu novog šefa HDZ-a?

Autor: I. Delić

Za nadati se ostaje da će Plenković među zaraćenom trojkom pronaći zajednički jezik.

Kako to obično biva u politici, kada zavladaš tek tada te zateknu problemi s kojima se moraš nositi i oko kojih je potrebno pravilno balansirati. Te tegobe po dolasku na čelo HDZ-a zatekle su i Andreja Plenkovića čija je stranka relativni pobjednik na ponovljenim parlamentarnim izborima. Osim poteškoća vezanih za pregovore s Mostom svjedoči javnost i neslaganjima oko fotelje ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. No, čini se kako od ogromnih apetita nisu cijepljeni niti drugi kadrovi kojima se Plenković okružio, a sukobi i neslaganja svode se pak na jednu zajedničku i dodirnu točku koja se pak zove raspodjela fotelja. Naime, premda se jedno vrijeme govorilo kako bi njegov savjetnik za unutarnju i vanjsku politiku Davor Božinović mogao postati ministar vanjskih poslova, ta opcija više nije u igri, već je to fotelja u kojoj bi Plenković radije vidio svojeg suradnika iz EP Davora Ivu Stiera, a najmanje izgleda za ovu funkciju ima Karamarkov kadar iz stranke, odnosno tehnički ministar Miro Kovač. Kako je Božinoviću fotelja ministra vanjskih poslova izmakla prije nego što je u nju zasjeo sada izvori iz HDZ-a tvrde kako mu je Plenković ponudio alternativnu opciju, odnosno ministarstvo obrane.

Toj funkciji nadao se pak general Krstićević koji je izvisio i u prošlim kadroviranjima oko sastavljanja vlade. Naime, vjerovalo se kako će i u prošloj vladi koju je Most sastavljao s HDZ-om on biti ministar, a on je čak s još nekoliko kolega to postignuće proslavio u jednom zagrebačkom hotelu nakon čega mu je uslijedio hladan tuš u obliku Josipa Buljevića. Sada bi ga jednako hladno zaliti mogao Božinović oko čijeg imenovanja u HDZ-u najviše negoduju jer riječ je o čovjeku koji je na izborima dobio beznačajnih 400 glasova, što znači da bez visokog pozicioniranja na listi ne bi niti ušao u Sabor. S druge strane, Krstičević je jedan od onih koji se mogu pohvaliti s lojalnošću birača, a jednako tako valja spomenuti kako je general u prijateljskim odnosima s još jednim potencijalnim odbačenikom, odnosno Hasanbegovićem.

Božinović i Krstičević pak u posljednje vrijeme upravo zbog ovoga imenovanja nisu u dobrim odnosima, štoviše među njima se vodi pravi mali rat i ozbiljan sukob. Kako tvrdi naš dobro upućeni izvor, Krstičević je dobro upoznat s Božinovićevim namjerama i zbog toga bijesni na njega, a ovaj dvojac od ranije se dobro poznaje jer 2001. kada je tadašnji predsjednik Stipe Mesić umirovio generale među njima se našao Krstičević, dok je s druge strane Božinović blizak Mesiću čiji je predstojnik ureda postao 2004., dok je prije toga bio veleposlanik u Beogradu. Ako ne postane ministar, Božinović bi mogao dobiti mjesto potpredsjednika u vladi zaduženog za domovinsku sigurnost, a postoji mogućnost da postane ravnateljem SOA-e, prepričava naš izvor. No, ne ratuje samo Krstičević s Božinovićem, već je ovaj u sukobu i sa Stierom, njih dvojica, prepričava naš izvor, nikako ne uspijevaju pronaći zajednički jezik pa ostaje za nadati se da će Plenković biti taj koji će cijelu priču izbalansirati i izvesti na pravi put.

Autor:I. Delić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.