Šuker: Ove godine neće biti božićnice ni regresa

Autor: hina

Na novinarsko pitanje hoće li se uskoro ići u rebalans proračuna, Šuker je odgovorio da se u Ministarstvu analizira i prati situacija, i u trenutku kada budu smatrali da je potreban rebalans, da će ga predložiti Vladi.

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Ivan Šuker izjavio je za HTV kako ove godine u proračunu neće biti novca za isplatu božićnica i regresa, da će se pri eventualnim proračunskim rezovima plaće i mirovine zadnje smanjivati, ali i da se dječji doplatak i porodiljne naknade sigurno neće dirati.

Govoreći o proračunskom deficitu od 3,6 milijardi kuna u prva tri mjeseca, ministar je rekao da je slabije punjenje proračuna u prvom kvartalu u godini uobičajeno.


– Situacija nije sjajna, ali je pod kontrolom – rekao je Šuker u emisiji Dossier.hr.

Daljnji rezovi

“Situacija je takva da trebamo razgovarati sa socijalnim partnerima jer će ove godine biti naprosto nemoguće naći sredstva za isplatu božićnica i regresa. Osim toga, razgovarat će se i o povlaštenim mirovinama. Jedino je sigurno da se neće dirati dječji doplatak i porodiljne naknade”, istaknuo je ministar.

Govoreći o porezima, Šuker je ustvrdio da uvođenje novih poreza ne dolazi u obzir. “Porezno opterećenje je došlo do plafona, i za građane i za gospodarstvenike, i naprosto ne treba razmišljati o uvođenju novih poreza”, smatra ministar. A kad dođe do gospodarskog oporavka, treba razmišljati o tome kako da se smanje porezna opterećenja, kazao je Šuker.

Napomenuo je i da je on bio najveći protivnik uvođenja kriznog poreza, ali nije najavio ukidanje druge stope, jer se, kako je rekao, za to moraju steći uvjeti.

Na novinarsko pitanje hoće li se uskoro ići u rebalans proračuna, rekao je da se u Ministarstvu analizira i prati situacija, i u trenutku kada budu smatrali da je potreban rebalans, da će ga predložiti Vladi.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.