Goran Stanzl/PIXSELL

Šuica ponovno izabrana za potpredsjednicu Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta

Autor: dnevno.hr

Što se tiče nedavnih provokacija, zastupnica je objasnila da one služe za interne potrebe izbora u tim zemljama i zaključila da je „članstvo u EU je jedini način ujedinjavanja i prosperiteta zemalja Jugoistočne Europe ili takozvanog Zapadnog Balkana“

Uobičajena procedura u Europskom parlamentu jest da se na pola mandata preispituje predsjedanje i članstvo u odborima pa je tako na današnjoj konstituirajućoj sjednici Odbora za vanjske poslove izabran njemački zastupnik David McAllister za predsjednika, koji je zamijenio dugogodišnjeg predsjednika Elmara Broka.

Za potpredsjednicu Odbora je ponovo izabrana zastupnica Dubravka Šuica, što je veliko priznanje za našu hrvatsku delegaciju. “Naglasak mog djelovanja bit će na promicanju vanjsko-političkih interesa svih naših građana te stanje u Jugoistočnoj Europi. I dalje su narodi zemalja Jugoistočne Europe skloni Europskoj uniji, no potrebno je i iskreno opredjeljenje njihovih političkih lidera“, izjavila je zastupnica Šuica.

Uslijedila je i rasprava o stanju na Zapadnom Balkanu na kojoj je zastupnica Šuica izjavila da je vrlo lijepo je što Europski parlament svake godine priprema izvješće o napretku u zemljama Zapadnog Balkana, ali i da EU mora biti prisutnija u regiji jer to je jedini način da se održi stabilnost. Primjećuje se sve veći utjecaj Rusije, nedostatak  političkog dijaloga i socioekonomski problemi. Nema slobode medija, a sve je veća etnička polarizacija u BiH.

„Obzirom da dolazim iz Hrvatske ne želim nikoga favorizirati, ali činjenica da autoritarne tendencije i gledanje prema Rusiji predstavljaju opasnost. Primjećuju se i autoritarnije tendencije u slobodi medija. Mi, države Europske unije, i zastupnici u Europskom parlamentu, moramo pokazati volju da smo spremni pratiti političke procese u ovim zemljama, jer se u protivnom može dogoditi daljnja regresija demokracije. Govoreći političkim rječnikom, ne smijemo upasti u zamku i pustiti da Zapadni Balkon ne bude ‘visoko na dnevnom redu’. Brexit  je trenutno glavna tema, no ne možemo dozvoliti luksuz da zaboravimo Zapadni Balkan“, izjavila je zastupnica Šuica.

Što se tiče nedavnih provokacija, zastupnica je objasnila da one služe za interne potrebe izbora u tim zemljama i zaključila da je „članstvo u EU je jedini način ujedinjavanja i prosperiteta zemalja Jugoistočne Europe ili takozvanog Zapadnog Balkana“.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.