SUH ne podržava koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Autor: hina

SUH podsjeća da je novi zakon o zdravstvenoj zaštiti prije dvije godine uveo samo nove namete ali ne i organizacijske promjene koje bi vodile većoj racionalnosti.

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) zabrinut je zbog najave uvođenja koncesija za liječnike primarne zdravstvene zaštite i smatra da je neodgovorno u sadašnjoj gospodarskoj situaciji eksperimentirati s modelom koji je prethodno trebao biti testiran u praksi, makar u dijelu Hrvatske.

“Još pamtimo model ‘zakupa’ ordinacija koji je samo donio zbrku i svojevrsnu podvojenost u sustav primarne zdravstvene zaštite, te nije donio ništa dobroga pacijentima svih dobi, osim što pamtimo da su se brojali recepti i kažnjavali ‘rastrošni liječnici'”, ističe u priopćenju predsjednik SUH-a Stjepan Krajačić.


SUH podsjeća da je novi zakon o zdravstvenoj zaštiti prije dvije godine uveo samo nove namete ali ne i organizacijske promjene koje bi vodile većoj racionalnosti i boljoj dostupnosti zdravstvene zaštite.

Primarna zaštita je temelj sustava

– Očito je ovoj Vladi i njezinom ministru zdravstva potpuno nebitna briga za čovjeka, već mu je primarno uvođenje trgovinskih odnosa u javni zdravstveni sustav. Ministar se rukovodi željom da ukine ‘omražene domove zdravlja’, jer mu valjda nitko nije rekao da je Hrvatska još u prošlom sustavu bila prepoznata u cijelom svijetu upravo po modelu svojih domova zdravlja i konceptu javnoga zdravlja – ističe Krajačić.

Navodi da je primarna zaštita temelj sustava u kojemu bi liječnici obiteljske medicine trebali biti dostupni i sposobni rješavati do 80 posto medicinskih slučajeva, pa je treba unaprijediti: osim dijagnostike uvesti mogućnosti terapije i rehabilitacije, kućnog liječenja te palijativnu skrb.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.