Miranda Cikotic/PIXSELL

SUĐENJE KAPETANU DRAGANU: ‘Rata u Kninu nije bilo do ’95., kako sam onda ratni zločinac?’

Autor: dnevno.hr

"Opovrgavam kompletnu optužnicu, nikad i nikakve veze nemam sa zatvorom na kninskoj tvrđavi niti sam koga mučio. A kako nije bio rat, tako nema niti ratnih zarobljenika ni ratnog zločina. Uostalom, nikad ja nisam zapovijedao zatvorom, tako mogu biti zapovjednik i splitskog zatvora. Jedino sam predlagao neka poboljšanja, poput postavljanja mokrog čvora'', kazao je Vasiljković

Na kraju suđenja za ratni zločin jutros je Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan iznio svoju obranu. Na pitanja Vasiljković nije htio odgovarati. Kapetan Dragan tvrdi da je nevin i kako su mu iz šovinističkih pobuda montirali cijeli postupak

“Opovrgavam kompletnu optužnicu, nikad i nikakve veze nemam sa zatvorom na kninskoj tvrđavi niti sam koga mučio. A kako nije bio rat, tako nema niti ratnih zarobljenika ni ratnog zločina. Uostalom, nikad ja nisam zapovijedao zatvorom, tako mogu biti zapovjednik i splitskog zatvora. Jedino sam predlagao neka poboljšanja, poput postavljanja mokrog čvora”, kazao je Vasiljković.

Inače, Vasiljković  je optužen po zapovjednoj odgovornosti, ali i kao direktni počinitelj zlostavljanja i ozljeđivanja prilikom ispitivanja zarobljenika na kninskoj tvrđavi i u Bruškoj kod Benkovca. Na popisu zlodjela koja mu se stavljaju na teret su i smrti civila među kojima i jednog njemačkog novinara te granatiranje crkve i škole uGornjem Viduševcu kraj Gline.

Kapetan Dragan je optužen u tri točke za ratni zločin početkom rata u Hrvatskoj. Prva se odnosi na zlostavljanje zarobljenika u Kninu.

“Ta točka je smijurija. Ratni zločin prije rata. Meni je to nejasno, a i pravnicima. Nikada nisam imao nikakve veze sa zatvorom, niti kontakt sa zatvorenicima. Te njihove priče ne mogu se ničim potvrditi”, kazao je Vasiljković.

Kapetana Dragana se po drugoj točki tereti za smrt dva hrvatska vojnika nepoznatog identiteta.

“Tu točku ne bih komentirao. Čovjek vam je dao tri izjave koje veze s vezom nemaju. To su takve budalaštine. Tog čovjeka u životu nisam vidio, a ja sam na osnovu njegovog iskaza 12 godina u zatvoru. Nigdje toga u praksi zapadnog svijeta nema. I Alojzije Stepinac bio je u kućnom pritvoru. Ukrali ste mi 12 godina života, a novi dokaz je za malu djecu”, rekao je Vasiljković.

Napad na Glinu treća je točka optužnice gdje se  Vasiljkovića tereti da je zapovijedao napadom JNA.

“Veća je šansa da sam komandovao Gotovinom nego s JNA. Pa JNA me mrzila više nego vas. Ja sam Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a crkva je srušena 30. rujna. Komično je to što piše. Ispod svakog nivoa. Skandalozno”, kazao je Vasiljković, prenose 24sata.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.