Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SUDBONOSNI DANI ZA ANDREJA PLENKOVIĆA! Dvije najveće premijerove strepnje: Ako se ovo dogodi on je propao

Autor: Iva Međugorac

Premijer Andrej Plenković sve je svjesniji nezahvalne pozicije u kojoj se nalazi, tvrdi to dio njegovih najbližih suradnika, koji aludiraju na pad premijerova rejtinga, ali i na sve veći broj afera, koje pune medijske stupce, a u kontekstu kojih se sve učestalije spominju članovi Vlade, pa i članovi premijerova kabineta. Baš zato što vrlo dobro zna u kakvim se okolnostima nalazi, Plenković je spreman u nadolazećem periodu ući u borbu za učvršćenje vlastitog položaja.

”On je u krizi, njegov tempo nije lako pratiti, radi konstantno bez prestanka, na samom je vrhu države, prošao je kroz niz kriznih situacija, sve je to ostavilo traga na njega, i na njegovu vladavinu”, otkriva nam jedan od premijerovih suradnika te kaže kako će Plenković u nadolazećem periodu naglasak stavljati na nagli ekonomski rast Hrvatske.

”Cilj je zadržati rast i u ovoj godini, koja je tek startala,a  osim toga Plenkoviću je vrlo važno uvesti Hrvatsku u Schengen i eurozonu, no ni to još nije posve sigurno, jer ovisi o ekonomskom pulsu Europe, premda se za sada čini kako je Hrvatska na ove velike korake spremna”, navodi naš sugovornik te podsjeća na aferu HNB koja bi mogla postati velika, i značajna prijetnja hrvatskom uvođenju eura.

”Ta je priča gurnuta u drugi plan, sreća je po Plenkovića da to građanima nije bilo pretjerano zanimljivo, ali Europa i europske institucije tom će se temom itekako na veliko baviti”, smatra naš sugovornik te kaže da će se Europa itekako baviti i time što Hrvatska nije bila u stanju povući europske milijerde namijenjene za obnovu.

”Što se tiče Schengena, tu je vrlo važno pitanje veta koje bi mogle staviti Francuska ili Njemačka. Naravno da Plenković poduzima sve što može da se to ne dogodi, jer da dođe do takvog scenarija, to bi za njega bila ogromna i nenadoknadiva tragedija”, tvrdi naš sugovornik nadalje te napominje da na unutarnjoj političkoj sceni Plenković doista nema problema s oporbom, ali zato problema ima sa samom strankom.

”Oporba doista jest žustra, i napadački nastrojena, ali Plenković time zna manevrirati. Njegov problem je HDZ, iako doista on na stranačkim izborima je ugasio dio te desne struje koja mu nije bila sklona. Dojam je da Plenkovića dio HDZ-ova članstva nikada do kraja nije prihvatio kao svojega predstavnika, osim toga, tu postoji još uvijek ta jedna kritična struja koja nije prihvatila Plenkovićev stil vladanja i smjer u kojem je okrenuo HDZ”, kaže naš sugovornik te napominje kako premijeru ne preostaje ništa drugo osim stabilizacija sustava i transformacija državnih institucija.

”On mora početi provoditi reforme, a u isto vrijeme mora voditi računa o vlastitoj poziciji, ovu godinu definitino mora iskoristiti za detaljno restrukturiranje sustava, a sa ovim sadašnjim članovima Vlade to će teško provesti, on će se i time uskoro morati pozabaviti”, zaključuje naš sugovornik.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.