Sudac želi potopiti Isusa, da mu posluži kao meka za turiste

Autor: dnevno.hr

Isusovo tijelo bit će prikazano probodeno i vjerno u agoniji muke s vidljivim razderotinama rana od bičevanja i razapinjanja.

Najpoznatiji hrvatski karizmatik vlč. Zlatko Sudac opet je, najavom svog slijedećeg vrlo neobičnog projekta, izazvao žestoku polemiku u hrvatskoj javnosti . U prelijepu morsku špilju kod otoka Premude u zadarskom otočju Sudac je, naime, poželio postaviti kip raspetog Isusa. U prirodnoj veličini, prenijele su novine.

Sudac se već dokazao kao kipar, njegova brončana Pieta izložena je pred zagrebačkom crkvom Svete Mati Slobode na Jarunu. Svoje slike, naslikane krvlju ili konvencionalnijim slikarskim tehnikama, objavio je u monografiji.


‘Meka za turiste’

U ovom slučaju, Sudac nije bio rukovođen samo umjetničkim pobudama nego i željom da pridonese obogaćivanju turističke ponude. Naime, kip Isusa u prirodnoj veličini bio bi postavljen u sklopu projekta ronilačkih staza Dražena i Sanjina Valerijeva i njihove tvrtke Diver.

Sanjin Valerijev kaže da su već dobili podršku Turističke zajednice i gradskih vlasti Malog Lošinja, a nadaju se da će im i Zadarska županija izaći ususret oko projekta.

– Jeste li čuli za ‘Baruna Gautscha’? Putnički parobrod potopljen 1914. rovinjski je brend koji privlači stotine turista. Mi smo razmišljali kako smisliti nešto slično da privučemo ronioce i na Mali Lošinj. Recimo, da negdje kod Lošinja postavimo kopiju antičkog Apoksiomena, izronjenog 1999. I drugo, ovaj Sudčev kip – tumači Dražen Valerijev za Jutarnji list.

Njegov sin Sanjin ronio je s velečasnim Sudcem, koji je završio tečaj ronjenja specijalne policije.

– Zaronili smo do špilje Katedrala na Premudi, i Sudac se oduševio. Ulaz u špilju je na 12 metara dubine, a izlaz na 28 metara. Dugačka je 85 metara, puna svjetla, sa sunčevim zrakama koje se lome kroz more, ostavlja fantastičan dojam – kaže Sanjin Valerijev.

– Tu, pod morem, Sudac je došao na ideju, postaviti kip Isusa, izliven u bronci, koji bi bio posvećen svim poginulim braniteljima i svima kojima je more uzelo život – dodao je Valerijev.
‘Probodeno i vjerno’

‘Isusovo tijelo bit će prikazano probodeno i vjerno u agoniji muke s vidljivim razderotinama rana od bičevanja i razapinjanja, s anatomski prikazanim venama, tetivama i grčem tijela, osim lica koje će biti po uzoru na Torinsko platno uz trnovitu krunu – to je lice Boga otvorenih živih očiju koje komuniciraju s promatračem’, napisao je Sudac u idejnom rješenju.

Nekolicina likovnih umjetnika koje je Jutarnji list zamolio za komentar Sudčevog najnovijeg projekta uljudno ih je odbilo.

– Komentirati takvu ideju mogao bi samo psihijatar – rekao je povjesničar umjetnosti Zvonko Maković. Ni don Ivanu Grubišiću nije se svidjela Sudčeva ideja. On ju naziva ekstravagancijom koja s kršćanstvom nema nikakve veze.

– Ne znam bi li se uopće trebalo osvrtati na takve stvari, jer svaki komentar hrani takvo ponašanje – ističe taj ugledni svećenik.
Vještačenje

Ugledni psihijatar dr. Miro Jakovljević ne slaže se, pak, s ocjenama da je Sudac ‘prolupao’ nazvavši ih čistom besmislicom. Rekao je da ljudima psihijatrija ne može u potpunosti pomoći, već im treba i duhovnost, koju Sudac svima nesebično daje i nudi Dr. Jakovljević, inače, već nekoliko godina istražuje koliko Sudčevi seminari duhovne obnove pomažu bolesnicima koji ih posjećuju.

Zajedno sa suradnicima, on je konkretnu pomoć karizmatike pri ozdravljenju teških bolesnika dokazao u više od dvije stotine slučajeva.

– Nisam čuo pacijenta koji je rekao nešto loše o Zlatku Sudcu. A i on će uvijek bolesnika uputiti na medicinu, jer ne želi stvarati mit o sebi – rekao je ugledni psihijatar.

Njegove riječi na svojim seminarima potvrđuje i sam Sudac, koji vjernicima često govori da ne liječi on, već Isus Krist, dok je Sudac tu samo veza između bolesnika i Boga.

I premda Sudca mnogi novinski kritičari i intelektualci često napadaju, kritiziraju i omalovažavaju, svi njegovi seminari duhovne obnove već godinama su iznimno dobro posjećeni. Nije, naime, rijetkost da na misu u nekom bosanskom selu, primjerice, dođe čak dvadeset tisuća ljudi. Nitko od njih Sudca ne smatra psihijatrijskim slučajem.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.