‘Sudac je zaposlio svoju kćer na mom bivšem radnom mjestu oko kojeg sam se sudio na njegovom sudu’

Autor: Z.S.

Općinski sud u Osijeku je nepravomoćnim presudama dvaput Šplajtu dao za pravo. No, na Županijskom sudu dogodio se preokret; sud je prihvatio žalbu Unikoma te ukinuo prvostupanjsku presudu.

Osječanin Vladimir Šplajt je 2007. godine dobio otkaz u osječkoj gradskoj komunalnoj tvrtki Unikom. Na njegovo je mjesto zaposlena kćer tadašnjeg v.d. predsjednika Županijskog suda u Osijeku, Zvonka Vekića. Županijski sud je 2012. godine presudio protiv Šplajta u radnom sporu, preinačivši ponovljenu presudu Općinskog suda. Drugim riječima, Županijski sud u Osijeku je odlučivao hoće li vratiti na posao čovjeka u čijem je uredu već mjesec dana sjedila kćer suca tog suda. Na sudu kažu da je Šplajt u svakom trenutku mogao tražiti izuzeće suca te kako nema govora o sukobu interesa.

– Na taj način mom bivšem poslodavcu čiju Upravu i nadzorni odbor je postavio HDSSB sud je uoči predizborne kampanje za nadolazeće lokalne izbore uštedio oko milijun kuna. Nakon preinačenja, moj poslodavac je na lokalnoj STV, koja je u stopu pratila kampanju HDSSB-a, reklamirao svoje usluge, a za koje uopće nema konkurenciju. Da je presuda potvrđena, kćer suca je, što se mene tiče, mogla ostati raditi za mojim stolom. Ali problem je, očito, bio u novcu – kaže Šplajt. Ovaj diplomirani pravnik je otkaz, tvrdi, dobio jer je u medije iznio mišljenje da je otkaz jednoj radnici bio nezakonit. Kako kaže, da je bio u pravu govori i činjenica da je radnica kasnije nagodbom vraćena na posao.

Općinski sud u Osijeku je nepravomoćnim presudama dvaput Šplajtu dao za pravo. No, na Županijskom sudu dogodio se preokret; sud je prihvatio žalbu Unikoma te ukinuo prvostupanjsku presudu.

– Prema Zakonu o radu za radnika se primjenjuje najpovoljnije pravo, a presuda je preinačena s čudnim obrazloženjem da je članak 10.1 Europske konvencije, koji jamči slobodu izražavanja, pogrešno materijalno pravo. Iako taj isti sud i to isto vijeće u više drugih radnih sporovima, gdje su radnici istupali u medijima, Europsku konvenciju nisu smatrali pogrešnim materijalnim pravom – žali se Šplajt.

Predsjednik suda: Nema sukoba interesa

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Anto Rašić rekao nam je kako je konkretna presuda pravomoćna i kako je ne može komentirati. No, kaže, Šplajt je u svakom trenutku imao pravo tražiti izuzeće suca. Prema njegovim saznanjima, Šplajtu je odbijena revizija na Vrhovnom sudu te kaže kako su mu iduće otvorene opcije Ustavni sud i Strasbourg. Što se Vekićeve kćeri tiče, tvrdi da nema sukoba interesa.

– Na sudu je zaposleno 17 sudaca. Ne mogu tražiti od svakog od njih da mi kaže gdje im rade djeca. Zato postoji institut izuzeća suca koje stranka ima pravo tražiti – kaže nam Rašić. Dodaje kako mu je žao što je Šplajt u takvoj situaciji i kako ga može razumjeti, ali da mu ne može pomoći.




Na naš upit Vrhovnom sudu RH je li u konkretnom slučaju riječ o sukobu interesa, također nam je odgovoreno kako postoji institut izuzeća suca u slučaju da se sumnja na tako nešto, no da Vrhovni sud ne daje opće mišljenje o sukobu interesa. Treba napomenuti i kako je Vrhovni sud nedavno donio odluku da se kaznenom postupku koji se protiv Šplajta vodi za klevetu, predmet prenese na Županijski sud u Bjelovar.

Šplajta smo upitali zašto nije tražio izuzeće suca.

– Sudac Vekić je bio v.d. Predsjednika suda koji je bio šef svim sucima Županijskog suda. Nisam imao razloga sumnjati sve do 17. siječnja 2013. kad sam saznao da mi je presuda preinačena. Tada još nisam znao da mu je kćer zaposlena. U Unikomu nitko nije znao tko joj je otac sve do sredine ožujka, a ja sam reviziju poslao u veljači. Te igre sam počeo istraživati tek kad mi je javljeno da u mom uredu sjedi kćer tada već bivšeg v.d. predsjednika suda koji je vrlo efikasno iskoristio svoj četveromjesečni mandat – kaže Šplajt.




Zbog novih činjenica koje nije znao za vrijeme suđenja, Šplajt najavljuje ponavljanje postupka.

Vekić je bio u krivu

Sudac Zvonko Vekić je u Večernjem listu 14. 10. 2013. (“Suci zaposlili djecu u tvrtki kojoj sude u pet procesa”) za Šplajta rekao da “ima desetak kaznenih postupaka i više privatnih tužbi protiv sudaca”. No, Vladimir Šplajt priložio nam je potvrde Općinskog i Županijskog suda u Osijeku koji su suca Vekića – demantirali.

– Vladimir Šplajt dobio je otkaz i na tome mjestu ne radi od 2007. Odbijeni su mu u međuvremenu i revizija sudskog postupka te izvanredni pravni lijek. Čovjek ima desetak kaznenih postupaka i više privatnih tužbi protiv sudaca – rekao je tada Vekić, komentirajući zapošljavanje kćeri u Unikomu.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.