SUD U STRASBOURGU ODLUČIO: Amnestija prestaje vrijediti za ratne zločince!

Autor: S. Vučković

Amnestijom je došlo do masovnih oprosta i puštanja ubojica na ulice na kojima i danas mnogi žive. Ovim bi zakonom tome trebao doći kraj.

Načelo da nitko ne bude optužen i osuđen dvaput za isto djelo, od sada ne vrijedi za sve one koji su počinili ratni zločin. Tako je odlučio Europski sud za ljudska prava sa sjedištem u Strasbourgu. Ova odluka pala je na slučaju hrvatskog državljanina kojemu je 1997. bilo suđeno za ubojstva, krađe i uništavanje tuđe imovine, ali ga je hrvatski sud pomilovao primjenjujući Zakon o općem oprostu. Ipak, pred sudom se ponovno našao 2006. zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te je pravomoćno osuđen na 14 godina zatvora. Sada kaznu izrečenu 2007. godine izdržava u Lepoglavi. Na tu se presudu žalio Europskom sudu pravde pozivajući se na pravilo da nitko ne bude optužen i osuđen dvaput za isto djelo, ali je sud odlučio da ono nije primjenjivo u slučaju oprosta za ratni zločin.

“Hrvatska tijela nisu povrijedila podnositeljeva ljudska prava time što su mu ponovno sudila za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, već su postupala sukladno međunarodnom pravu i pozitivnim obvezama”, stoji u presudi u kojoj je posebno naznačeno kako je “izuzetno važno da se suđenje i presuda ne ograničavaju propisima (o oprostu) u slučaju najtežih zločina te da se u tim slučajevima pomilovanje ili amnestija ne dopuste”.

Ako je Strasbourg ovako zaključio u slučaju hrvatskog vojnika, za pretpostaviti je kako će se isti zakon moći primijeniti i za “onostrane” zločince koji obuhvaćeni amnestijom bezbrižno šeću po Hrvatskoj, a nerijetko se i susreću sa svojim žrtvama. DORH će, u tom slučaju, imati pune ruke posla. Svim pripadnicima srpske vojske koji su u Hrvatskoj počinili ratni zločin, a izmjenom optužnice ratnog zločina u ubojstvo bili obuhvaćeni oprostom, moći će se, dakle, ponovno suditi ako za to bude volje. Neumoljiva statistika pokazala je da su se u slučaju Hrvata, poput gore navedenog, optužnice iz ubojstava mahom mijenjale u ratni zločin koji amnestija ne obuhvaća, dok je kod srpskih zločinaca bilo obrnuto. Tako je došlo do masovnih oprosta i puštanja ubojica na ulice na kojima i danas mnogi žive. Ovim bi zakonom tome trebao doći kraj.

Autor:S. Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.