fbpx
Screenshot/Facebook

SUD IM SMANJIO KAZNU ZA RATNI ZLOČIN: ‘Ubojstva, označavanje Hrvata bijelom trakom, zvjerska mučenja predstavljaju najbolniju točku ove općine’

Autor: Hina

Prizivni sud u Beogradu donio je odluku je oslobađajuću presudu i smanjenje zatvorske kazne za zločin u općini Lovas 1991. godine.

Sud je tako promijenio presudu Višeg suda u Beogradu, a općina Lovas pokraj Vukovara u petak je izrazila najdublje razočarenje presudom.

“Postupak u kojem je donesena oslobađajuća presuda za optužene Željka Krnjajića i Milana Devčića te smanjena kazna ostalim optuženicima Saši Stojanoviću na šest, Darku Periću i Radovanu Vlajkoviću na četiri te Radisavu Josipoviću, Jovanu Dimitrijeviću i Zoranu Kosijeru na tri godine smatramo sramotnim i poražavajućim”, navode iz Općine Lovasa.

Općinske vlasti Lovasa podsjećaju kako je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, na temelju potpisanog sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida između Republike Hrvatske i Republike Srbije, predmet Lovas ustupilo tužiteljstvu za ratne zločine u Republici Srbiji.

Još 2007. Okružni sud u Beogradu pokrenuo je istragu protiv 14 osumnjičenika za ratni zločin počinjen nad 69 civila u Lovasu, za što je podignuta optužnica.
“Prvostupanjskom presudom 2012. godine utvrđena je odgovornost za samo 41 stradalog civila te je za 14 optuženika dosuđena kazna u trajanju od 128 godina zatvora. Istu presudu Žalbeni sud je poništio 2013. godine te je postupak vraćen na početak”, podsjeća u priopćenju načelnica Lovasa Tanja Cirba.

Kako ističe, što zbog smrti petorice optuženika, što zbog navodnog nedostatka dokaza, konačna optužnica odnosi se samo na 32 civilne žrtve.

Činjenica da je broj žrtava u konačnoj optužnici smanjen na 32, kao i činjenica da je srbijansko pravosuđe godinama odugovlačilo proces te da je presuda donesena tek ovih dana, 14 godina poslije, “predstavlja najbolniju točku svim Lovašanima”, osobito obiteljima žrtava, stoji među ostalim u priopćenju.
Načelnica Lovasa ističe kako ostaje otvoreno pitanje zadovoljštine za sve ostale žrtve s područja te općine i pitanje odgovornosti srbijanskog (ali i hrvatskog) pravosuđa, koje ni gotovo 30 godina nakon pokolja u Lovasu nije utvrdilo što se u njemu dogodilo i tko je odgovoran za tolika ubojstva.

Masovna grobnica sa 68 ekshumiranih žrtava te 10 žrtava u pojedinačnim grobnicama, zločin u minskom polju, u koje je natjeran 51 Lovašanin i gdje je 21 osoba poginula, a 14 ih je ranjeno, ubojstva po garažama, podrumima, ulicama, označavanje Hrvata bijelom trakom na ruci, silovanja žena, zvjerska mučenja i zlostavljanja samo su dio zločina koji je velikosrpski agresor počinio tijekom 1991. i okupacije na području općine Lovasa.

Beogradski Fond za humanitarno pravo smatra da Željka Krnjajića i Milana Devčića sud nije trebao osloboditi optužbi te da su izrečene kazne preniske s obzirom na težinu zločina koji je počinjen.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.