fbpx

‘Stvarni vladar televizije’ Mislav Stipić postaje šef pravne i financijske službe na HRT-u

Autor: Mladen Prenc

Aktualna Uprava, prema riječima naših sugovornika s HRT-a, nakon što je završila faza 'vršitelja dužnosti' potpuno je privatizirala HRT. Interesne rošade i makinacije postale su dio dnevnog plana, a dogovorenu zamjenu na funkcijama između Stipića i Novinića uspoređuju s procesima koje u Rusiji provode Putin i Medvedev.

Umjesto da budu kažnjeni zbog grubog kršenja Etičkog kodeksa Hrvatske radiotelevizije, o kojem je ekskluzivno izvijestio portal Dnevno, te zbog kaznenih prijava za prijevaru i istražnih radnji usmjerenih prema korupciji, Damir Novinić i Mislav Stipić i dalje vedre i oblače HRT-om. Novinić je nagrađen pozicijom ravnatelja HTV-a, a tu funkciju ima pravo obnašati iduće četiri godine.

Interesna grupa drma HRT-om

Sukladno novom Zakonu o HRT-u i Statutu HRT-a, Uprava javne televizije predvođena Josipom Popovcem u strogoj je tajnosti izabrala nove ravnatelje HRT-a. Naime, prema novom Zakonu koji je izglasan u Hrvatskom saboru početkom godine, Uprava je dobila apsolutne ovlasti za izbor kadrova na spomenutu funkciju. Ni jedno drugo tijelo na HRT-u nema pravo odlučivati o izboru ravnatelja, a zaposlenike te televizije kao i članove Hrvatskog novinarskog društva brine činjenica koja se pojavila u ovom slučaju – da ovakvim odredbama Zakona – javni natječaj zapravo postaje tajan. Nitko od velikog broja novinara, urednika, članova Programskog vijeća pa čak i Nadzornog odbora s kojima smo razgovarali nije nam znao reći tko su bili kandidati za nove ravnatelje niti po kojim su kriterijima aktualni kadrovi izabrani.


U neslužbenim krugovima spominje se doduše kandidatura dr. Ivana Rončevića, međutim, isti izvori objasnili su nam kako je unaprijed, prije objave bilo kakvog natječaja, čelništvo odredilo Novinića za ravnatelja.

– Mi smo već reagirali na način na koji je Bruno Kovačević postavljen za glavnog urednika, a Uprava HRT-a očito je prema istom principu postavila i Damira Novinića. Iskreno, ne vidim neku razliku između Stipića i Novinića. Ne vidim ni kriterije ni za Stipića ni za Novinića. Vrlo nam je nejasno to sve skupa. Ono što je toj konfuziji definitivno pridonijelo je i novi Zakon o HRT-u koji se ne pokazuje dobrim u praksi. To vidimo i prema ovom slučaju gdje je natječaj za ravnatelja zapravo proveden u tajnosti. S druge strane indikativno je da je na HRT-u stvorena interesna grupa koja provodi neke svoje interese, a uopće ne razmišlja o javnosti – zaključio je predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Blokada Nadzornog odbora

Kritike i svojevrsna ogorčenost novim Zakonom stigle su i iz Nadzornog odbora HRT-a. Predsjednica tog odbora Silvija Luks izuzetno je nezadovoljna Zakonom, ali i tretmanom članova Nadzornog odbora i čitavog tijela u procesu kontrole poslovanja i drugih aktivnosti.

– Pripremamo izvještaj za Hrvatski sabor gdje ćemo upozoriti na onemogućavanje rada Nadzornog odbora i totalnu blokadu našeg nadzora. Tražit ćemo promjenu Zakona o HRT-u koji u svojoj osnovi onemogućava bilo kakvu kontrolu rada Uprave ili bilo kojih drugih tijela na javnoj televiziji. Dijelom zbog loših odredbi Zakona, a dijelom zbog lošeg odnosa vlasnika, našli smo se u kaotičnoj situaciji koja je dovela do gotovo totalnog raspada Programskog vijeća. Napominjem, također, da većina članova iz Nadzornog odbora nije dala glas aktualnoj Upravi, ali smo zbog loših zakona i pravilnika bili nadglasani – ispričala nam je buduće planove NO-a Silvija Luks.
Stipić vodi i Programsko vijeće

Aktualna Uprava, prema riječima naših sugovornika s HRT-a, nakon što je završila faza ‘vršitelja dužnosti’ potpuno je privatizirala HRT. Interesne rošade, makinacije i izmišljanje radnih mjesta postali su dio dnevnog plana, a slučaj dogovorene zamjene na funkcijama između Mislava Stipića i Damira Novinića uspoređuju s procesima koje u Rusiji provode Putin i Medvedev. Doduše, neslužbeno doznajemo kako Stipić neće zamijeniti Novinića na njegovoj bivšoj funkciji direktora proizvodnje, već da je ta pozicija rezervirana za Sabinu Škrtić, bivšu direktoricu ljudskih resursa. Za Stipića se planira novo radno mjesto koje će se formirati povezivanjem postojećih resora – pravne i financijske službe. Tako će bivši ravnatelj, unatoč brojnim aferama u kojima se našao, zasjesti na jednu od najosjetljivijih i najodgovornijih funkcija po pitanju poslovanja HRT-a.

– Mislav Stipić stvarni je vladar HRT-a. Sastanci Uprave već se neko vrijeme održavaju u njegovom uredu, a ne kod Josipa Popovca. Otkad su on i njegova ekipa došli na HRT, kaos se dodatno povećao. Stipić ujedno vodi i sjednice Programskog vijeća i to je pravi razlog zbog kojeg je posljednje zasjedanje bilo zatvoreno za javnost. Prema njegovom naumu, mimo Statuta, izmišljaju se radna mjesta, lažiraju financijska izvješća, gomilaju ugovori s vanjskim tvrtkama, prvenstveno odvjetničkim uredima, raspisuju se natječaji bez ikakve kontrole i zapravo se javna televizija potpuno transformira u privatnu tvrtku koja će zadovoljavati nastrane interese njegovog kadra – ispričao nam je visokopozicionirani izvor s HRT-a, ogorčen ‘lopovlukom’ koji je neopaženo zavladao javnom televizijom.

Problemi s financijskim planom

Naši izvori Sitpiću predbacuju i sramotne manipulacije i malverzacije s financijskim planom za 2012. godinu. Naime, kako smo već pisali, taj plan je na posljednjoj zajedničkoj sjednici na HRT-u gotovo jednoglasno odbačen. Razlog tomu bio je predviđeni gubitak nacionalne televizije od 100 milijuna kuna, kao i licitiranje ciframa za njegovo smanjenje tijekom sastanka u kojem pojedini članovi Nadzornog odbora i Programskog vijeća nasuprot Uprave nisu htjeli sudjelovati.

– Ono što sam vidio vezano za plan gubitka na HRT-u nije nimalo ambiciozno. Razumno mi je i posve jasno zašto Programsko vijeće i Nadzorni odbor za takav plan ne žele glasati. Gurati tvrtku u toliki gubitak u prvoj godini mandata nikako nije dobro – kratko nam je komentirao događanja oko financijskog plana dr. Ante Žigman, bivši član NO-a HRT-a i sadašnji savjetnik Hrvatske narodne banke.

U četvrtak 15. prosinca predstoji nova zajednička sjednica na HRT-u na kojoj će se glasati za famozni financijski plan, za koji smo u međuvremenu saznali da je u stavci gubitka korigiran sa 100 na sedam milijuna kuna!?

Bruno Kovačević traži poništenje natječaja

Glavni urednik HTV-a zatražio je od Uprave HRT- a poništenje natječaja za urednike programa HTV-a. Uvjeti u objavljenom natječaju maksimalno su rigorozni te onemogućuju većem broju profesionalnog kadra da se prijavi na natječaj. Naime, u pojedinim programskim cjelinama HTV- a nema zaposlenika koji bi u potpunosti zadovoljili navedene uvjete, stoga ovakav način odabira implicira re-imenovanje kadrova koji su te funkcije ranije obnašali. Objavom ovakvog natječaja nije postignut cilj niti svrha te uvjeti onemogućavaju da se odaberu najkvalitetniji kadrovi među djelatnicima Hrvatske televizije, stoji u obrazloženju glavnog urednika HTV-a. U promptnom odgovoru Uprava HRT-a odgovorila je novom glavnom uredniku: Objavom natječaja Uprava HRT -a bila je u potpunosti svjesna mogućnosti ovakvog razvoja situacije no važeći pravni akti obvezivali su je na objavu upravo ovakvog natječaja. Prije objave novog natječaja, koji će sadržavati drugačije uvjete, nužno je izmijeniti važeće pravne akte što će se nastojati provesti u najkraćem mogućem roku.

Autor:Mladen Prenc
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.