Studenti se 30. ožujka vraćaju na ulice

Autor: hina

Studenti drže da se vladinom odlukom ne osigurava besplatno školovanje čak ni brucošima jer, ustvrdili su, još se ne zna kakav će biti model studiranja.

Prosvjedom, koji će se održati 30. ožujka ispred zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, studenti će još jednom zatražiti uvođenje u potpunosti javno financiranog visokoškolskog obrazovanja.

Neposredni povod za prosvjednu akciju “Stop školarine – sveučilište svima” nedavna je odluka Vlade o besplatnom upisu u prvu godinu studija, rekli su studenti na današnjoj konferenciji za novinare.


Vladina odluka ne ispunjava zahtjeve

Vladina odluka “daleko je od ispunjenja studentskog zahtjeva za besplatnim obrazovanjem”, jer njome nije obuhvaćen najveći broj studenata koji će i dalje plaćati studiranje, istaknuli su.

Studenti drže da se njome ne osigurava besplatno školovanje čak ni brucošima jer, ustvrdili su, još se ne zna kakav će biti model studiranja, a “kriterij izvrsnosti” samo znači da će oni plaćati školovanje po linearnom modelu ili plaćanjem ECTS-bodova.

Po njihovim riječima, s obzirom da je država ove godine srezala proračun sveučilištima, ona će razliku pokriti naplaćivanjem sve većih školarina studentima, što su pojedini rektori već najavili.

Posljedice se već vide

Posljedice takve politike već se vide na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, gdje je odlučeno da se naplate školarine svim studentima, i na Ekonomskom fakultetu, gdje su u velikoj mjeri smanjenje kvote za upis na diplomske studije, upozorili su.

U posljednje dvije godine studenti su organizirali više prosvjeda te dvaput blokirali fakultete. Sutrašnji prosvjed organiziraju studenti PMF-a, Filozofskog te Ekonomskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti, a uz potporu ostalih fakulteta.
Tim prosvjedom, samo jednim u nizu budućih akcija, potvrđujemo da ne odustajemo od obrane prava na obrazovanje, ističu studenti.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.