fbpx

Studenti Filozofskog PISALI DEKANICI: Zašto podupirete totalitarni režim? CRVENI BARJAK nije naš simbol!

Autor: Damir Kramarić

Nakon što su brojni mediji (čak i lijevi Index) izrazli zgražanje nad činjenicom da su studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu s oduševljenjem proslavili stotu obljetnicu Oktobarske revolucije – koja je na vlast dovela mračni totalitarni režim  – postavljajući u dvorište i na pročelje zgrade fakulteta crvenu komunističku zastavu te naptise: ‘Proleteri svih zemalja ujedinite se’, reagirali su studenti istog fakulteta koji se ne slažu s postavljenim simbolima, no koje nitko ništa nije pitao, iako su barjak stavili i u njihovo ime!

Studenti koji ne podržavaju isticanje simbola totalitarnih režima na pročelju Filozofskog fakulteta, kao ni obilježavanje istih od članova Studentskog zbora koji bi trebali predstavljati sve studente Fakulteta,
poslali su Otvoreno pismo dekanici Fakulteta u kojoj ju pitaju zašto je Uprava dozvolila provokaciju.

Pismo, koje smo dobili od studenata, prenosimo ovdje u cijelosti.


”Poštovana dekanice Vlahović-Štetić,
šaljemo Vam otvoreno pismo u ime studenata Filozofskog fakulteta koji žele izraziti svoje nezadovoljstvo određenim radnjama Studentskog zbora u protekla dva dana i pozivamo Vas da se, nakon što ste već dali jednu javnu objavu, ovaj put javno ogradite od tih radnji u ime Fakulteta. U suprotnom ćemo smatrati da Filozofski fakultet javno podupire vrijednosti totalitarnog režima čiju su obljetnici službeni predstavnici studenata Fakulteta obilježili.

Uslijed jučerašnjih događanja na Filozofskom fakultetu, kao i Vašeg javnog obraćanja u kojem branite postupke Studentskog zbora u simboličkom obilježavanju obljetnice totalitarnih režima, odlučili smo se oglasiti i mi, studenti Filozofskog fakulteta koji se protivimo postavljanju komunističkih parola poput ‘Proleteri svih zemalja, ujedinite se!’ sa svim popratnim obilježjima na pročelju zgrade našeg fakulteta.

Smatramo neprihvatljivim to da Studentski zbor kao službeno tijelo koje predstavlja sve studente Fakulteta simbolički obilježava obljetnice diktatorskih režime postavljanjem degutantnih transparenata na zgradu državne institucije koju pohađa više od osam tisuća studenata koje tobože predstavljaju.

U slučaju da neki studenti ili grupe studenata  žele iskazati svoje stavove, neka to čine u svoje vlastito ime, a ne u ime institucionalnog tijela koje bi trebalo predstavljati sve studente Fakulteta. Ovim se činom u javnosti nanosi uvreda i sramota samom Fakultetu, a naročito većini studenata koji ne prihvaćaju veličanje simbola pod kojima su se činili neki od najvećih zločina u povijesti čovječanstva, kao ubojstava na desetine milijuna žrtava.

Studentima čiji su bližnji bili žrtve takvih režima ovim se činom obezvrjeđuje njihovo dostojanstvo na najniži mogući način. Želimo jasno reći da to nije naš Zbor, da nemaju našu podršku i da predstavljaju sami sebe, a ne studente Filozofskog fakulteta. Stoga, kao što ste javno stali u obranu nekolicine studenata i osudili jučerašnji pokušaj agresivnog skidanja simbola diktatorskih režima s prostora Fakulteta, tražimo od Vas da kao dekanica Fakulteta javno osudite to što institucionalna tijela Fakulteta promoviraju simbole prije spomenutih režima i stanete u obranu svih onih studenata u čije ime ovaj Studentski zbor nema pravo govoriti, kao i to da se Fakultet službeno ogradi od promicanja svih totalitarnih sistema kao što je ovaj”, stoji u otvorenom pismu studenata Filozofskog fakulteta upućenog dekanici Vlahović Štetić.

Zanimljivo je da je dekanica, pritisnuta argumentima, odjednom promijenila stav te se ogradila od postavljanja totalitarnih simbola, koje je par dana ranije branila u svom priopćenju?!
”Poštovane kolegice i kolege, Uprava ni na koji način nije podržala niti podržava bilo koji totalitarni režim. Uprava upućuje studente da eventualne prigovore na postupke upute legalno izabranom Studentskom zboru na čiji rad Uprava nema utjecaja”, odgovorila je ogorčenim studentima dekanica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Vesna Vlahović-Štetić.
Budući da je dekanica, prema svemu sudeći, zaboravila što je napisala samo dan ranije, odnosno da se ranijim priopćenjem jasno svrstala uz revolucionare i ultra ljevičare, ovdje ćemo je podsjetiti na njezine riječi.

”Studentski zbor Filozofskog fakulteta odlučio je 7. studenog 2017. simbolički obilježiti jednu obljetnicu koje se ovih dana, na različitim mjestima i na različite načine, obilježava u čitavom svijetu. Taj simbolički čin izazvao je nasilničku reakciju koja je dovela do policijske intervencije. Filozofski fakultet mjesto je nulte tolerancije na nasilje i kao znanstveno-obrazovna institucija ustrojen na pluralizmu različitih interesa i stajališta. U tome je njegova posebnost, kao i njegova snaga. Poduzet ćemo sve što proizlazi iz naših ovlasti da se ovakve stvari više nikad ne dogode”, istaknula je dekanica Filozofskog, profesorica Vesna Vlahović-Štetić na dan kada su pojedini studenti na pročelje fakulteta izvjesili totalitarne simbole, a kada ista dekanica to nije smatrala provokacijom za sve one koji se s tim simbolom ne slažu, već je najoštrije osudila samo one koji su pokušali zastavu ukloniti!

BOLJŠEVICI NA FAKULTETU: Slave zločinački režim, ‘SERU na ŽRTVE BLEIBURGA’, prijete UBOJSTVOM DEKANU i nitko im ne smije ništa!

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.