fbpx
Facebook

STRUČNJAK ZA SIGURNOST ZABRINUT ZA ZAGREB: Kako spasiti grad od nabujale Save?

Autor: Eva Grgić

Olujno nevrijeme zadesilo je Zagreb u nedjelju navečer, zbog čega je porastao vodostaj Save. Kiša je danas stala barem nakratko, no prognoza je i dalje zadržavanje nestabilnog vremena s kišom i vjetrom. Dok su se jučer sanirale štete od srušenih stabala i otkinutih fasada sa zgrada, danas se otvara pitanje pravilnog održavanja savskog nasipa.

Pročelnik gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić gostovao je u emisiji “Novi dan” gdje je, među ostalim, komentirao stanje na terenu.

“Situacija se smiruje. Jučer su bili prioriteti sanacija prometnica. Bilo bi zanimljivo vidjeti zbog čega su odletjeli krovovi i padale fasade sa zgrada. Postoji građevinska inspekcija pa bi trebala vidjeti zašto je krov odletio. Mora postojati razlog za to. Ovdje su lavovski dio posla obavili vatrogasci i dobrovoljna vatrogasna društva koja imamo po rubnim dijelovima grada. Imamo oko 400 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba i praktički 8000 dobrovoljnih vatrogasaca u 57 dobrovoljnih društava. Operativno je to oko šest, šest i pol tisuća ljudi. Ne može se zaboraviti Zrinjevac jer su oni uklanjali srušena stabla”, rekao je Pavle Kalinić u emisiji N1.


 

Facebook / Dnevno

“Jedino grad Zagreb ima civilnu zaštitu pod Uredom za upravljanje kriznim situacijama. Država pokušava napraviti nešto jer su raspustili Državnu upravu za zaštitu i spašavanje i pokušavaju formirati ravnateljstvo. Brojevi su išli preko 193 i posebnog broja koji je koordinirao posebni centar u Holdingu. Davno je bila ideja da se ide preko jednog broja. SAD, koji ima 315 milijuna stanovnika, funkcionira s brojem 911. U nekim dijelovima Republike Hrvatske krenulo se s time. To će država morati hitno srediti. To je samo pitanje softvera, a ti ljudi ne moraju sjediti na istome mjestu”, izjavio je pročelnik gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

“Zagreb ima nasip. Sad je pitanje koliko to ozbiljno Hrvatske vode održavaju. Mi imamo kontakt s njima, oni nam daju izvještaj i oni dobivaju izvještaj od nas. Ja osobno smatram da bi se ti nasipi trebali bolje održavati…”, rekao je Kalinić.

“Štetu mogu naplatiti oni koji su osigurani, ako nije proglašena elementarna nepogoda. Meni se čini da za to nema elemenata”, rekao je pročelnik gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.