Stresu najizloženiji liječnici u hitnoj službi i onkolozi

Autor: hina

Među čimbenicima koji najviše utječu na stres su nedovoljna financijska sredstava za svakodnevni normalan i učinkovit rad.

Liječnička profesija jedna je od najstresnijih u Hrvatskoj, a istraživanje među liječnicima pokazuje da su stresu na radnom mjestu najviše izloženi zaposleni u hitnoj službi te specijalisti onkolozi, anesteziolozi, porodničari i psihijatri, istaknuli su danas predstavnici Hrvatske liječničke komore (HLK).

Hrvatski su liječnici preopterećeni, rade u lošijim uvjetima i nedovoljno su plaćeni, no unatoč tome jednako su kompetentni u svom poslu kao i oni u razvijenim europskim zemljama, ustvrdio je na konferenciji za novinare predsjednik komore Hrvoje Minigo, govoreći o zaključcima prošlotjednog simpozija u zdravlju liječnika na radu održanog u Opatiji.


Minigo je najavio da će komora od nadležnih zatražiti analizu stanja zdravlja liječnika te donošenje preventivnih mjera.

Sindrom izgaranja

Stres je određujući čimbenik kvalitete rada liječnika jer liječnici izloženi stresu ne mogu pružiti kvalitetnu uslugu pa zbog toga trpe pacijenti i cjelokupni zdravstveni sustav, istaknula je dr. Mirjana Grubišić Ilić iz Klinike za psihijatriju KB Dubrava.

Među čimbenicima koji najviše utječu na stres su nedovoljna financijska sredstava za svakodnevni normalan i učinkovit rad, nedovoljna primanja s obzirom na složenost i odgovornost liječničke profesije, malen broj djelatnika te 24-satna odgovornost i dostupnost.

Za liječnike, istaknuto je, posebice vrijedi tzv. sindrom izgaranja na radnom mjestu, čije posljedice na zdravlje mogu biti psihološke i somatske prirode, što može dovesti do pada zadovoljstva poslom.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.