FaH

STRENJA LINIĆ: ‘Djecu bez pratnje smještamo u POPRAVNE domove!’

Autor: Hina

Pojasnila je kako se radi o djeci koja putuju sama, potpuno nezaštićena, pretežno iz azijskih zemalja, djeci izloženoj različitim rizicima.

Saborska zastupnica Ines Strenja Linić (Most) upozorila je u četvrtak da se djecu izbjeglice, odnosno djecu bez pratnje, u Hrvatskoj smješta u “popravne domove” te poručila kako se taj problem mora riješiti.

Zastupnica je nakon zatražene stranke izjavila kako se djecu bez roditeljske pratnje ne smješta u posebne centre s prevoditeljima, s psihološkom pomoći, obrazovanjem, ne u dječje domove s hrvatskom djecom bez roditeljske skrbi, nego u “dječje domove za djecu s poremećajima u ponašanju, u popravne domove”.

Tamo smještamo tu ranjivu djecu, to se događa u Ivancu, Karlovcu, Dugavama, rekla je Strenja Linić te poručila da se to mora riješiti. “Krajnje je vrijeme da postupimo humano prema ovoj djeci, to je naša dužnost”, naglasila je.

Pojasnila je kako se radi o djeci koja putuju sama, potpuno nezaštićena, pretežno iz azijskih zemalja, djeci izloženoj različitim rizicima.

Upravo ta djeca, kaže, nerijetko čine crne brojke nestale djece.

Navela je podatak, koji je čula u Bruxellesu, da je registrirano 10 tisuća djece koja su ušla u Europu i nakon toga nestala, a da se pretpostavlja da ih je u biti 20 tisuća i zapitala: “Kakva smo to Europa?”

Djeca bez pratnje česta su meta krijumčara i trgovaca ljudima, postaju djeca ulice, prose i kradu da bi preživjeli, upozorila je Mostova zastupnica navodeći podatak UNHCR-a da su u 2015., od 65 milijuna raseljenih osoba djeca činila 51 posto, a te je godine zabilježeno 95 tisuća djece bez pratnje.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.