Wikipedija

STRAVIČAN IZVJEŠTAJ UN-A: ‘Na Ovčari smo pronašli masovnu grobnicu’

Autor: S.V.

Na današnji dan, 22. listopada 1992. godine, Tadeusz Mazowiecki, posebni izaslanik Komisije za ljudska prava Ujedinjenih naroda, objavio je u svom izvješću da je pronađeno točno mjesto masovne grobnice na Ovčari. Ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava pokolja tada nije bila moguća zbog srpske okupacije tog područja, pa su snage UNPROFOR-a godinama do reintegracije čuvale mjesto masovne grobnice, kako bi spriječile uklanjanje dokaza do tada najvećeh pokolja u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Tek u rujnu i listopadu 1996. započele su ekshumacije iz masovne grobnice koje su trajale 40 dana. Ekshumirano je 200 tijela, a do srpnja 2006. godine identificirane su 194 osobe, ubijene u dobi od 16 do 77 godina.

Između ostalih, tada je identificirana i najmlađa žrtva, 16-godišnji Igor Kačić. Među posmrtnim ostacima Igora Kačića bio je zlatni privjesak, mali delfin koji je izrezbario u skloništu i autići.
Igora je majci iz ruku otrgnuo osobno Veselin Šljivančanin, te ga slanjem na Ovčaru osudio na smrtnu kaznu.

Šljivančanin je za ovaj nezapamćen zločin osuđen prvo na 5, a potom 10 godina zatvora da bi na kraju bio oslobođen nakon samo 2450 dana, što je 12 dana po žrtvi.

Još 60-ak osoba se smatra nestalima…

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.