STRAVA U HRVATSKOJ! Franciškovića OPET HOĆE ZATVORITI, nije ih briga što je ZDRAV mjesecima bio u LUDNICI!

Autor: Damir Kramarić

Ranko i Marko obostrano su se vrijeđali, no samo jedan od njih završio je u ludnici. Progon 'nepodobnog' aktiviste nastavlja se sudskim ročištem u srijedu, zbog čega bi se javnost ponovno, čini se, trebala uključi u ovaj proces

Nakon što je devet mjeseci potpuno zdrav proveo zaključan u psihijatrijskim bolnicima na prisilnom ‘liječenju’, zbog čega mu se do danas nitko nije ni ispričao, Marko Francišković, dopredsjednik udruge Pravednik, ponovno je na udaru represivnog aparata.

Općinski kazneni sudu u Zagrebu pozvao ga je na ročište koje će se održati u srijedu 22. srpnja u 9 sati zbog ilegalnog držanja oružja. Zanimljivo je da se ovdje radi, u stvari, o nastavku istog slučaja zbog kojeg je Marko Francišković bez razloga bio zatočen na psihijatriji, a sve nakon svađe na facebooku s ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem.

Istu sud je, naime, prvo tražio psihijatrijsko vještačenja Marka Franciškovića. Francišković se branio tvrdnjom da se radi o oružju koje je zadržao kao trofej, s obzirom da je bio ratni dragovoljac, i da ga nikad nije upotrijebio. No, dr. Anica Biško, šefica psihijatrijskog odjela u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj proglasila je Franciškovića paranoidnim shizofrenikom, opasnim za okolinu. Dijagnozu je, kako su pisali pojedini portali, donijela nakon dva razgovora koji su ukupno trajali tri sata.

Nezavisni psihijatrijski vještaci naknadnim su vještačenjem utvrdili da je Francišković psihički posve zdrav i neopasan za okolinu. Njihovu odluku, koja je pobila njezinu sramotnu dijagnozu, dr. Biško kasnije nije htjela komentirati.

“Marko Francišković je psihički jedna od najstabilnijih osoba koje sam u životu vidjela. Malo tko bi mogao izdržati ono što je on na psihijatriji i u zatvorskoj bolnici izdržao. Njemu su grubo povrijeđena ljudska prava i nanesena mu je velika nepravda, zbog čega bi zadovoljštinu trebao tražiti sve do Europskog suda za ljudska prava”, izjavila je, tijekom borbe za ljudska prava Marka Franciškovića,  Sanja Sarnavka, iz Kuće ljudskih prava.
Zahvaljujući između ostalog i njenom djelovanju, Francišković je 3. svibnja 2014. godine pušten na slobodu nakon što je devet mjeseci proveo po psihijatrijskim bolnicama.

Taj bivši kandidat za gradonačelnika Zagreba i član Udruge ‘Pravednik’ doveden je, podsjetimo, u prostorije PU zagrebačke početkom kolovoza 2013. godine zbog komentara upućenih ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću na Ostojićevoj facebook stranici, a na koje mu ministar Ostojić nije ostao dužan.  Ranko i Marko obostrano su se vrijeđali, no samo jedan od njih završio je u ludnici.

I tek nakon što je uz veliku pomoć Kuće ljudskih prava te medija koji su pisali o njegovom slučaju pušten iz psihijatrije, Marku Franciškoviću prijeti novo oduzimanje slobode. Tužiteljstvo traži godinu i pol dana zatvora za Franciškovića.




Nitko, čini se, neće odgovarati zbog nepravde koja je nanesena Franciškoviću, zbog lažne dijagnoze i prisilnog ‘liječenja’ na psihijatriji te zbog činjenice da je nepotrebnim ‘liječenjem’ i traumama kojima je zbog toga bio izložen, dopredsjedniku udruge Pravednik moglo ozbiljno biti ugroženo zdravlje.

Politički progon nepodobnog aktiviste se, po svemu sudeći, nastavlja, zbog čega bi bi bilo poželjno da se javnost ponovno uključi u ovaj proces.




Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.