Photo: Marko Dimic/PIXSELL

STRAŠNO NEVRIJEME U HRVATSKOJ! Padala tuča veličine jabuke, u Dugoj Resi odnijelo krov vijećnice! Prolom oblaka stigao i do Zagreba

Autor: Dnevno

Olujni sustav stigao je iz Italije, ravno na Istru, gdje se najprije obrušio na zapadnu obalu poluotoka. Kiša, pljuskovi i grmljavina zahvatili su zapad zemlje, sjeverni Jadran i dio sjeverne Dalmacije

Početak je to promjena vremena koja će promijeniti prilike u zemlji, ali nadamo se donijeti koju kap kiše žednoj Dalmaciji, i pomoći u gašenju požara na Kozjaku.

Istramet na svojoj Facebook stranici javlja da na sjeverozapadu i zapadu poluotoka zabilježen i žestok nalet vjetra uslijed čega je srušeno nekoliko stabala i prometnih znakova.

Veliku štetu uzrokovalo je olujno nevrijeme u Umagu. Brojna su stabla porušena, oštećeni su automobili, uništena je gradska tržnica, a prema tvrdnjama čitatelja Istrameta ondje je vjerojatno prošla pijavica.

Na području Karlovca i Duge Rese u snažnom pljusku pračenom tučom, vjetrom i grmljavinom nastala je šteta na mnogo kuća, automobila i na usjevima, dok su u karlovačkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi rekli Hini da je na terenu desetak ekipa profesionalnih i dobrovoljnih vatrgasaca jer treba što je moguće prije zaštititi kuće prekrivanjem najlonom, da ne bi došlo i do veće naknadne štete.

Oštećenja je izazvao i vjetar i tuča, s tim da je tuča ponegdje bila i veličine jajeta i oraha, posebno u Dugoj Resi.

Što se Karlovca tiče, dojave o štetama stižu uglavnom od naselja Logorište i dalje jugozapadno prema Švarči i Dugoj Resi.




U Centru 193 doznaje se da se još obilazi teren i obavlja procjena stanja, da traju dogovori oko prekrivanja krovova najlonima s vodstvom gradova i mjesnih odbora, a o koliko je krovova riječ i koliki će to biti trošak, također se tek utvrđuje.




Kako se sustav giba prema sjeveroistoku ubrzo je stigao na karlovačko područje.

Radio Mrežnica javlja da je tuča veličine jabuke padala praćena snažnim, orkanskim vjetrom. Koliko je vjetar bio snažan dovoljno govori podatak da je odnio krov dugoreške gradske vijećnice točno na parkiralište Radio Mrežnice. Srećom, u tom trenutku nikog nije bilo na parkiralištu.

Sa svih strana dugoreškog i karlovačkog kraja stižu vijesti o tuči, oštećenim automobilima, potučenim vrtovima…

I Neverin.hr javlja o nevremenu u Dugoj Resi.

U narednim satima oluje se očekuju na sjeverozapadu zemlje.

I sutra nas očekuje promjenjivo i nestabilno vrijeme te niže temperature. DHMZ najavljuje povremene pljuskove s grmljavinom, lokalno izraženi te ponegdje praćeni tučom i prolazno pojačanim vjetrom. Vjetar većinom slab, u gorju umjeren južni, a popodne će u ostalim područjima zapuhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, prolazno s jakim udarima.

Na Jadranu će umjereno i jako jugo slabjeti, a krajem dana će na sjeveru jačati bura. Najniža jutarnja temperatura od 15 do 20, na Jadranu od 21 do 25. Najviša dnevna od 22 do 28, na istoku i u Dalmaciji i do 30 °C.

Podsjetimo, zbog jakog juga požar se brzo proširio. Zapadni dio požara je i dalje aktivan i radi se na gašenju. Istočni dio nije lokaliziran, ali je požar zaustavljen te se radi na saniranju terena.

Osim u Istri, promjena je zahvatila i Karlovac, u kojem je pala tuča.

Nevrijeme stiglo do Zagreba

Malo prje 22 sata, kaos je krenuo i u Zagrebu, gdje je počela padati jaka kiša.

Danima najavljivana promjena vremena neće biti samo kratkotrajna, kako je to prije djelovalo.

Prema DHMZ-u, sutra će biti promjenljivo i nestabilno te svježije. Povremeno pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženi te ponegdje praćeni tučom i prolazno pojačanim vjetrom. Vjetar većinom slab, u gorju umjeren južni, a popodne će u ostalim područjima zapuhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, prolazno s jakim udarima.

Na Jadranu će umjereno i jako jugo slabjeti, a krajem dana će na sjeveru jačati bura. Najniža jutarnja temperatura od 15 do 20, na Jadranu od 21 do 25. Najviša dnevna od 22 do 28, na istoku i u Dalmaciji i do 30 °C.

Stiže najintenzivnija promjena vremena ovog ljeta, upozorenje izdao i HAK: Očekujte jaku kišu i olujni vjetar!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.