fbpx
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

STRAŠNE BROJKE! Marija Selak Raspudić iznijela najnovije podatke MUP-a o žrtvama spolnog zlostavljanja!

Autor: Daniela Delale

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, danas je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, govorila o aktualnim slučajevima prijava spolnog uznemiravanja na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu te potrebi da institucije potaknu prijavljivanje kaznenog djela spolnog uznemiravanja.

Istaknula je da unatoč tome što je zaštita od spolnog uznemiravanja u našem zakonodavstvu osigurana kroz više zakona i propisa, poput Zakona o radu, Zakona o ravnopravnosti spolova, Zakona o suzbijanju diskriminacije, Kaznenog zakona, njihovo implementiranje u praksi i dalje je nepremostiv problem.

“Unatoč trendu porasta spolnog uznemiravanja i pooštrenju zakonodavnog okvira, trend rasta anonimnih pritužbi pokazuje da je i dalje prisutno veliko nepovjerenje žrtava da će institucije primjereno sankcionirati počinitelja. Naime, kako navodi pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, interpretacija nekih sudova da ponavljanje ne nastupa odmah nakon što je žrtva dala do znanja da je ponašanje neželjeno nego tek tada kada se radnja prekine i ponovi, predstavlja veliki problem u primjerenom kažnjavanju počinitelja”, rekla je Selak Raspudić.

Navela je i najnovije podatke MUP-a za 11 mjeseci 2020. o 50 žrtava spolnog uznemiravanja, a tijekom cijele 2019. bilo je 65 žrtava spolnog uznemiravanja. Osvrnula se na činjenicu spolnog uznemiravanja u okviru odnosa professor – student.

“Ovdje je riječ o jednom od najvažnijih odnosa u razvoju mlade osobe, jer je ovdje povjerenje ovakvim postupanjem zloupotrijebljeno na najgori mogući način. Osobit problem u postupanju u slučaju spolnog uznemiravanja na fakultetu predstavlja činjenica da studenti nisu upoznati s jasnim protokolom kako postupiti u slučaju da su žrtve spolnog uznemiravanja. Stoga ću se zalagati da se i u Hrvatskoj, po uzoru na Finsku, već prilikom upisa na fakultet student upozna s osobom kojoj se mogu obratiti u ovom slučaju, kao i sa zakonodavnim okvirom koji štiti njihova prava. Institucije nisu tek mrtvo slovo na papiru, one trebaju pozorno pratiti što se događa i prve reagirati”, zaključila je Selak Raspudić.
Najavila je sazivanje tematske sjednice Odbora za ravnopravnost spolova na temu spolno uznemiravanje na fakultetu i potrebu da institucije potiču prijavljivanje kaznenih djela spolnog uznemiravanja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.