YouTube Screenshot Podcast Inkubator

ŠTRAJKA GLAĐU DO SMRTI Novinar prozvao HND, Mrežu TV, Karamarka i Plenkovića, kolege apeliraju za pomoć

Autor: Hina // Facebook

Nakon javljanja na Festivalu reportaže, istraživački novinar Domagoj Margetić objavio je novi alarmantni status na Facebooku.

Domagoj je danas (ponedjeljak, 24.9.2018., 19. dan štrajka glađu), oko 17 sati kolabirao i srušio se, te mu je prijatelj koji je u tom trenutku bio prisutan pružio pomoć. Nakon što je izgubio snagu u nogama, a odbio je bilo kakvu mogućnost da se pozove hitna pomoć i da mu se pruži medicinska pomoć, jer nastavlja štrajk glađu, trenutno se nalazi u krevetu i vrlo vjerojatno neće više biti toliko (ako će uopće moći) biti pokretan. Domagoj je priseban, svjestan, sabran i dalje može donositi potpuno samostalno sve odluke, ali ga zbog poodmaklog štrajka glađu napušta snaga, a organizam slabi i javljaju se prve posljedice, jer su se uz kolaps pojavile u druge zdravstvene komplikacije najvjerojatnije kod unutarnjih organa, za koje Domagoj ne želi da ih javno iznosimo, niti želi primiti liječnika ili otići u ambulantu, hitnu pomoć ili bolnicu. Napominjemo ovim putem da štrajk glađu, po međunarodnim konvencijama, nije i ne smije biti tretiran na bilo koji način medicinski bez suglasnosti osobe koja štrajka glađu, posebno ukoliko se radi o osobi koja je sabrana, prisebna i lucidna, kao što je slučaj sa Domagojem.

Jučer je završio četvrti Festival reportaže i reportera Fra Ma Fu, a na okruglom stolu o solidarnosti među novinarima Margetić je dramatično pozvao da mu se pomogne jer zbog pritisaka na njegovu obitelj i prijetnji smrću, kako je rekao, već 18 dana štrajka glađu. Margetić je sudionike festivala, koji je na trodnevnom druženju okupio u Fažani i na Brijunima 200 sudionika, od kojih 130 novinara iz 13 zemalja, izvijestio da je prijetnje prijavio policiji koja ni “nakon mjesec dana nije poduzela ništa” i da mu ništa drugo ne preostaje nego da ide “do kraja”.

Rekao je da mu “osobe sa značkama” dolaze na vrata obitelji i “uznemiruju ih nekim dosjeima”, te tražio da ga se “ne tretira kao obrtnika kako bi se mogao slobodno baviti novinarskim poslom”. Požalio se da ga ignorira i Hrvatsko novinarsko društvo koje je, kako je rekao, obavijestio o svemu. Voditelj okrugloga stola Saša Leković izrazio je podršku Margetiću u ime festivala te ga pozvao da prekine štrajk jer, kako je rekao, “neće imati priliku dočekati ispunjenje ni jednoga zahtjeva”.

Margetić je jasno izrekao kako zahtijeva da se “prekinu pristici na njega i njegovu obitelj, da se razotkriju oni koji stoje iza pritisaka”, te da dobije na uvid dosjee o njemu koje je, podsjetio je, spominjao još Tomislav Karamarko. Rekao je da u pritiske “ulazi” i ukidanje njegove emisije na TV Mreži. Uz to, zatražio je da mu se omogući razgovor s premijerom Andrejem Plenkovićem na kojemu bi mu podastro sve dokaze, te da HND stane iz njega.
“Sve ovo događa se jer nisam htio reći koliko košta da šutim”, zaključio je Margetić plačnim glasom.

Prije Margetićeva istupa, na okruglome stolu su kolege iz susjednih zemalja, govoreći o solidarnosti među novinarima, zaključili da su novinari razjedinjeni i uvelike smanjenih prava te da je najveći oblik solidarnosti izdavanje priopćenja koja nemaju veliku snagu.
Autor:Hina // Facebook
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.