Foto: Nikola Vilic / CROPIX

ŠTRAJK UPOZORENJA: U ovo vrijeme staju autobusne linije diljem Hrvatske

Autor: Dnevno

U petak će sindikati provesti štrajk upozorenja koji će trajati od 10 do 10:15 sati i tada neće prometovati autobusne linije. Svi vozači autobusa u tome periodu će se zaustaviti, osim autobusa na brzim cestama i autocestama, najavili su u srijedu.

U isto vrijeme, odnosno u vremenskom periodu od 10:00 sati do 10:30 sati održat će se prosvjedna vožnja autobusima od Zagrebačkog velesajma do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Zahtijevaju povećanje plaća kroz sklapanje granskog kolektivnog ugovora, poštivanje uredbe EU 1370, poštivanje Zakona o cestovnom prometu NN 41/18, donošenje Pravilnika o obavljanju javnolinijskog prijevoza putnika te da se za vozače autobusa uvede status službene osobe kako bi ih se zaštitilo od svakodnevnih napada, vrijeđanja i maltretiranja. Također traže sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrima prometa, obrazovanja, financija i gospodarstva,

Sindikati tvrde da nakon 30. studenoga 2019. godine oni, niti njihovi poslodavci ne znaju što će i kako raditi. “Nakon toga se ukidaju sve potpore, subvencije, mnoge linije su već dugo vremena ispod granice isplativosti, ukidanjem istih mnoga radna mjesta postaju upitna. Mnoga sela će biti odsječena od škola, bolnica, te prepuštena daljnjem iseljavanju i propadanju, vozači odlaze i napuštaju RH”, poručuju oni.

Sindikalci ističu da su se zadnjih mjeseci obraćali Vladi, premijeru i njegovim ministrima, ali im nitko nije odgovorio na zahtjeve.

Navode kako je u tvrtkama, u kojima djeluju njihova dva sindikata, zaposleno više od 7.000 radnika koji će prvo provesti štrajk upozorenja. Ako se njihovim zahtjevima ne udovolji, najavljuju obustavu prijevoza u gradskome, županijskom i međužupanijskom prijevozu putnika koju planiraju provesti  početkom školske godine.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.