‘Strahujemo za Jasminu Jovev dok Merzelicu štite kumovi!’

Autor: Leo Buljan

Po svemu sudeći, ova trakavica sa sisačko-moslavačkom županicom Merzel i njenom bivšom zaposlenicom će se još rastezati. Udruga Zviždač, na čelu S Vesnom Balenović strahuje za egzistenciju Jasmine Jović. Radno mjesto Jasmine Jović više ne postoji, ali je Merzelica i dalje na mjestu županice, što u udruzi smatraju dovoljnim pokazatelje koliko se političare štiti.

Hrvatska je još uvijek zemlja u kojoj zviždači ispaštaju zbog svoje moralne obaveze da ukažu na korupciju i kriminal na radnom mjestu. Čini se da će tako biti i u slučaju Jasmine Jovev, zviždačice koja je optužila županicu Sisačko-moslavačke županije Marinu Lovrić Merzel da je trošila novac županije bez plana i na fiktivne račune.

Na cijeli slučaj oglasila se i Udruga “Zviždač” koja je prozvala DORH i USKOK navodeći kako su te institucije zaprimile su potrebnu dokumentaciju od Jasmine Jovev još u svibnju prošle godine pa je ovaj slučaj već odavno trebao biti riješen. Predsjednica udruge Vesna Balenović smatra da je ovo taktika zavlačenja da cijeli predmet jednostavno padne u zaborav. “Merzel ima preveliku zaštitu od kumova, Linića i drugih. Na patnjama zviždača političari grade imidž, a ovo je samo još jedan slučaj. Samo medijski pritisak može natjerati institucije da rade svoj posao jer sad imamo slučaj da mediji rade posao DORH-a i USKOK-a”, rekla je Balenović.

Tu se postavlja pitanje tko zapravo štiti zviždače. Prava je istina da mjerodavne institucije redovito priklanjaju političarima, a ne onima koji ukazuju na njihove kriminalne radnje. Mnogi zato polažu nade u novi Zakon o zaštiti zviždača. Da takav zakon treba što prije donijeti smatraju i članovi udruge. “Pozdravljam jače zakone o zaštiti zviždača, ali bojim se da ga naši političari žele samo u kozmetičke svrhe. Kako sve ostale države EU imaju takav zakon, moramo i mi da bi se svidjeli Europi.” smatra Balenović. Ipak, udruzi nije prioritet uvođenje takvog zakona. Najveći cilj udruge je prisiliti institucije da poštuju Zakon o radu(ZOR) koji kaže da građani koji primjete nepravilnosti i kršenje zakona na radnom mjestu to moraju prijaviti jer su inače suučesnici. Drugim riječima, da se ZOR provodi kako treba, novi Zakon o zaštiti zviždača bi otišao u drugi plan.

Po svemu sudeći, ova trakavica sa sisačko-moslavačkom županicom Merzel i njenom bivšom zaposlenicom će se još rastezati. Udruga Zviždač, na čelu S Vesnom Balenović strahuje za egzistenciju i život Jasmine Jovev. Radno mjesto Jasmine Jovev više ne postoji, ali je Merzelica i dalje na mjestu županice, što u udruzi smatraju dovoljnim pokazateljem koliko se političare štiti. Pogledamo li ZOR, to ne smije biti tako. Sad još samo treba čekati da se DORH i USKOK. Možda i oni čekaju da dođe Zakon o zaštiti zviždača. To je, naravno, apsurdno kad znamo da u Hrvatskoj žviždači u DORH-u i nisu dobrodošli.

Autor:Leo Buljan
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.