Goran Kovacic/PIXSELL

STOP UNIŠTAVANJU JAVNE IMOVINE: Evo kako je ovaj hrvatski grad odlučio stati vandalima na kraj

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Na kolegiju riječkoga gradonačelnika u utorak predstavljen je prijedlog akcijskog programa sprječavanja vandalskog ponašanja na području Rijeke s obzirom na to da se sve češće oštećuju gradska imovina, komunalna infrastruktura, kulturna dobra i spomenici.

Kolegij je održan online, a o sadržaju njegovu je izvijestio gradonačelnik Vojko Obersnel. Ocijenio je da vandalizam nije zanemariv problem, dodajući da građani mogu aktivno sudjelovati telefonskom prijavom ili preko novog internetskog servisa “Gradsko oko” koji će se uskoro predstaviti javnosti.

Vandali uništavaju komunalnu infrastrukturu, kradu se poklopci šahta, uništavaju klupe, oštećuje zelenilo, fontane, prometni znakovi, kulturna dobra i spomenici, navedeno je u obrazloženju prijedloga akcijskog plana. Nužno ga je donijeti, zaključilo je Gradsko vijeće 2019. godine, i zbog sve češćeg pisanja grafita po pročeljima zgrada, devastiranja i oštećivanja vozila javnog prijevoza i autobusnih čekaonica, vožnje skateboardima po pješačkim zonama i trgovima, skakanja po ogradama, zidićima i sličnim mjestima te njihova oštećivanja.

Tu su i okupljanja i opijanja mladeži na javnim mjestima kasno noću te remećenje javnog reda i mira, onečišćivanje javnih površina, oštećivanje okolne imovine te onečišćivanje parkova, igrališta i trgova u neposrednoj okolini škola, kao dodatni motivi donošenja akcijskog plana.

Predviđeno je da akcijski plan obuhvati preventivnu edukaciju djece kroz program građanskog odgoja, koji je uveo Grad Rijeka, da komunalni redari i tajnici mjesnih odbora pojačano nadziru pojavu novih grafita i oštećenja gradske imovine te da se organizira interventno uklanjanje grafita na imovini Grada, javnim površinama ili na zgradama komunalnih i trgovačkih društava i ustanova u roku od jednog dana.

Na temelju prijava o grafitima i oštećenjima izradila bi se baza podataka koja bi prikazala koncentraciju vandalizma po područjima Rijeke, a to bi bilo polazište za određivanje lokacija za postavljanje nadzornih kamera. Osim toga, na problematičnijim mjestima pojačala bi se javna rasvjeta.

Gradonačelnik će imenovati koordinacijsko tijelo radi praćenja spomenutih mjera.




Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.