Foto: Damjan Tadic/Cropix/Arhiva

Što tajanstveni HDZ-ovac ima s Vojkovićem? Nokautiran jer je pijan za stražnjicu uhvatio ženu

Autor: Iva Međugorac

Iako je premijer Andrej Plenković posljednjih dana poprilično kritičan prema djelovanju Ureda javnog europskog tužitelja- EPPO-a u našoj zemlji, čini se kako se oni ne misle pokolebati pa je shodno tome po njihovom nalogu uhićen poznati poduzetnik i bivši šef Croatia osiguranja te nekadašnji ministar gospodarstva Hrvoje Vojković pod sumnjom na počinjenje subvencijskih prijevara i krivotvorenje isprava u odnosu na tri natječaja u poljoprivrednom sektoru koja je raspisala Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Riječ je dakako o natječajima sufinanciranim sredstvima Europske unije, ali i Agenciji koja posluje pod Ministarstvom poljoprivrede kojim rukovodi HDZ-ova Marija Vučković koja je nerijetko spominjana kao ministrica u odlasku onda kada se govorilo o rekonstrukcijama Vlade na čijem je čelu premijer Plenković, koji se tim glasinama unatoč, svoje kolegice do danas nije odrekao.

Kada je riječ o samoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi njome upravlja vjerni ministričin suradnik Antun Vujić koji je u Agenciju stigao još 2017.godine prvo kao zamjenik ravnateljice, a onda od 2020.godine i kao ravnatelj.

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Problemi iz Vujićeve imovinske kartice

Nacional je nedavno pisao da Vujić u svojoj imovinskoj kartici nije promijenio mjesto prebivališta niti je naveo mjesto boravišta pa se postavilo pitanje putuje li on svakodnevno od Slatine do Zagreba i plaća li Agencija svom ravnatelju putne troškove, a osim toga govorilo se da u svoju imovinsku karticu nije naveo drugi automobil Peugeot 408 te da u kartici nije spomenuo to da je odnedavno promijenio bračni status. Naime, Vujić je nedavno sklopio brak s Mirelom Makarić zaposlenicom Agencije na čijem je čelu čije se napredovanje povezivalo kako sa njenim suprugom tako i sa time da su ona, i brat članovi HDZ-a, s tim da je brak Makarić ujedno i vozač ministrice Vučković.

Napise o tome da ravnatelj Vujić prima naknadu za putne ili bilo koje druge troškove Vujić je demantirao, ali o njemu se pisalo i radi toga što je nokautiran tijekom posjeta virovitičkom sajmu Viroexpo. Kako su mediji izvještavali do nokauta je došlo nakon što je Vujić pod utjecajem alkohola uhvatio za stražnjicu jednu od posjetiteljica koja je supruga člana organizacijskog tima sajma na što ga je dotični udario šakom i srušio na pod. Vujić se od udarca onesvijestio međutim iz Agencije su i ove informacije demantirali.

“Temeljem velikog broja medijskih upita na temu pisanja jednog portala, očitujemo se da je ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić 2. rujna 2022.  sudjelovao na VIROEXPO 2022. te na Svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana Virovitičko-podravske županije na poziv organizatora. Tom prigodom je u večernjim satima ravnatelj Agencije napadnut od strane nepoznatog počinitelja te je zatražio liječničku pomoć, no nije ozlijeđen. Ističemo da ravnatelj Vujić ni na koji način nije izazvao incident, a osobito se nije neprimjereno i nedolično ophodio prema ikome od prisutnih”, tvrdili su iz Agencije kojoj je HDZ-ovac Vujić na čelu i unutar koje odlično surađuje s ministricom Vučković.

Foto: Sasa Buric / CROPIX

Agencija povezivana s uhljebljenjima

Agencija je pak nedavno spominjana i radi najava o pokušaju uhljebljenja 200-tinjak novih radnika među kojima se govorilo i o 40-tak onih koje se trebalo zaposliti na vodeća mjesta u Agenciji. Plan je bio da se te ljude zbrine prije novog Zakona o plaćama u državnim službama, no ministrica Vučković na to i da je htjela navodno nije mogla pristati jer bi time ušla u izravan sukob s premijerom Plenkovićem koji je u kontekstu spomenutog Zakona izdao nalog da Ministarstva ne smiju provoditi novu sistematizaciju u trenutku kada je Zakon o plaćama državnih službenika u saborskoj proceduri.




Kada se o Agenciji govori u kontekstu lažiranja dokumentacija tada treba podsjetiti i na slučaj bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji je također završio u istražnom zatvoru na zahtjev europskih tužitelja koji su ga istraživali zbog sumnji u lažiranje dokumentacije na dva natječaja za financijska sredstva iz EU fondova. Na prvom natječaju iz svibnja 2020.godine Tolušić je dobio 2,9 milijuna kuna, a na drugom natječaju Agencija mu je odbila zahtjev za isplatom još oko 1,5 milijuna kuna baš radi suspektne dokumentacije.

Pošto se sumnjalo da je na jednom natječaju Tolušić prošao sa sumnjivim dokumentima u javnom prostoru još se tada postavljalo pitanje hoće li europsko tužiteljstvo proširiti istragu i na čelne ljude Agencije koji su na vodeće pozicije postavljeni u njegovom mandatu.  Dok je Tolušić bio ministar Agenciju je vodila zaboravljena Matilda Copić čiji je zamjenik bio upravo Vujić. Tolušić je dakle bio nadređeni i kolegici Copić i Vujiću koji je u to doba bio predsjednik Upravnog vijeća Agencije koja je nadzirala njen rad, ali i donosila odluke o izboru i razrješenju ravnatelja.

ČUVALI NOVAC U ČARAPAMA I MADRACIMA: Pratio se trag novca, Tolušić je sve dobro isplanirao?




Vujić potvrdio susrete s Tolušićem

Coprić je s Tolušićem surađivala tijekom cijelog mandata, a Vujić je na svoju poziciju došao s pozicije voditelja Regionalnog ureda Virovitičko-podravske županije kojom je godinama upravljao Tolušić kojega su prema pisanju Telegrama često viđali i sa Coprić i sa Vujićem s kojim se susreo i kada više nije obnašao dužnost ministra, odnosno onda kada se javio na drugi natječaj.

“Nakon što gospodin Tolušić više nije bio ministar, neformalno smo se sreli dva ili tri puta i popili kavu. No, s gospodinom Tolušićem nisam održavao sastanke u Agenciji”, poručivao je tada Vujić čija se Agencija u fokusu našla i nakon požara koji je izbio u njihovoj sobi sa serverima.

Policijski nacionalni Uskok istraživao je i dodjelu novca u Projektu Slavonija, Baranja i Srijem, a kada je odlučeno da moraju hitno obaviti kontrole poticaja oni su konstatirajući da nemaju dovoljan broj ljudi pomoć zatražili izvana zaključujući da njihovih više od 700 zaposlenika neće biti u stanju obraditi zahtjeve za poticaj i prekontrolirati gomilu dokumentacije milijunskih potpora iz Programa ruralnog razvoja. Inače prema podacima iz imovinske kartice Vujić kao ravnatelj Agencije mjesečno zarađuje 2.309 eura.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.