Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

ŠTO SKRIVA TOMISLAV ĆORIĆ? Ministar prešutio dva ključna detalja

Autor:

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić osebujna je politička figura, premda ga i u njegovom HDZ-u smatraju jednom od najslabijih karika Plenkovićeve vlade, on se nema namjeru pokolebati niti pomišlja na to da odustane od svoje političke karijere.

Da Ćorić na to ne mora niti misliti, potvrđuje se i iz toga što trenutno uživa neupitnu potporu premijera Plenkovića.

Međutim, bez obzira na to evidentno je kako će upravo Ćorić i u doglednoj budućnosti biti najčešća meta oporbenih saborskih zastupnika koji su ga i prošlog tjedna pokušali primorati da progovori o projektu Krš-Pađene. Prema onome što je izrekao tijekom rasprave o interpelaciji o radu Vlade u vezi tog projekta, Ćorić u njemu ne vidi ništa sporno.

No, upitno je zašto onda vladajući predvođeni Ćorićem odbijaju objkaviti dokumentaciju vezanu za taj vjetropark, na čemu inzistira Domovinski pokret, a osim toga upitno je i radi čega Uskok istražuje realizaciju toga projekta, ako Ćorić tvrdi da je s njime sve u redu. Uskok sumnja da su Hrvatske šume i HERA pogodovali tvrtki Cemp u čijem je vlasništvu vjetropark, a na popisu osumnjičenika pojavio se i donedavni Ćorićev pomoćnik Domagoj Validžić.

Kako sumnja Uskok bivša državna tajnica Josipa Rimac navodno je baš na njega utjecala da iskoristi svoj utjecaj u Ministarstvu kako bi navedenoj tvrci osigurali da zahtjev za odobravanjem više cijene struje bude odobren. Ćorić je tijekom prošlotjedne rasprave u Saboru izjavio da je HERA od lanjskog prosinca do svibnja ove godine donijela rješenja kojima se Cempu osigurava da prodaje struju Hrote po cijeni višoj od redovne, točnije da struju prodaje po 94 ujesto po 43 eura po megavatu. Ta riješenja dostupna su prema Ćoriću na internetskih stranicama Here, no pronašao ih je i Uskok i prije nego je otvorio istragu.

Pitanje na koje Ćorić nije ponudio odgovor jest ono je li se doista pogodovalo Cempu, ali je u svojem očitovanju kazao da se radi o tarifama koje su kreirane koncem 2013. godine. Uz to ministar gospodarstva nije progovorio ništa o Uskokovim tezama u kojima stoji da Cemp nije mogao dobiti status povlaštenog prodavatelja električne energije iz obnovljivih izbora pošto nije niti bio upisan u Registar obnovljivih izvora energije niti je imao na cijelom zemljištu vjetroparka upisano pravo služnosti.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.