Slavko Midzor/PIXSELL

Što se kuha u zagrebačkom HDZ-u: Mikulić odlazi, evo tko su moguće zamjene

Autor: Nikol Boljfetić

Postavlja se pitanje tko bi preuzeo Mikulićevu funkciju na čelu Gradske skupštine te što će se dogoditi sa zagrebačkim HDZ-om

Šef zagrebačkog HDZ-a i predsjednik zagrebačke Skupštine Andrija Mikulić trebao bi uskoro biti imenovan glavnim državnim inspektorom. Mikulić ovu funkciju još uvijek nije prihvatio, iako je zainteresiran, a u političkim kuolarima već se neko vrijeme može čuti kako šef Skupštine očekuje da se osnuje jedinstveni sustav inspekcijskog nadzora – Središnji državni inspektorat te da on bude direktno odgovoran Vladi i premijeru, piše zagreb.info.

Na ovaj način bi se objedinile sve inspekcije raštrkane u više ministarstava. Međutim, postoji i opcija prema kojoj bi inspektorat bio odgovoran Ministarstvu gospodarstva te bi, u tom slučaju, Mikulić odbio ponuđenu funkciju.

A dok se čeka rasplet događaja oko Mikulićevog preimenovanja, postavlja se pitanje tko bi preuzeo njegovu funkciju na čelu gradske Skupštine te što će se dogoditi sa zagrebačkom podružnicom HDZ-a.

Svi Plenkovićevi ljudi

Iako se u medijima moglo pročitati kako Drago Prgomet napušta politiku, doznajemo da to nije istina. Naime, unatoč potopu na lokalnim izborima, Prgomet bi, kao Plenkoviću blizak čovjek, trebao zasjesti u fotelju šefa Gradske skupštine u slučaju da Mikulić prihvati novu funkciju.

Također se spominje među imenima kandidata za čelo zagrebačkog HDZ – a.  Već je poznato da je zagrebački HDZ teren Milijana Brkića, čovjeka kojeg se premijer želi riješiti bez puno buke. Kao potpredsjednik Sabora i predstavnik desne struje HDZ – a, Brkić nije čovjek s kojim bi Plenković ušao u otvoreni sukob. Iz ovog razloga ne dolazi u obzir raspuštanje zagrebačke podružnice nakon Mikulićevog odlaska u Državni inspektorat, kako se u nekim medijima špekuliralo.  No, postavljanjem Prgometa na čelnu poziciju unutar ove podružnice, Plenković bi neutralizirao Milijana Brkića.

Unutar HDZ – ovih kuloara još uvijek se spominje ime Mislava Hermana, HDZ – ovog zastupnika u Gradskoj skupštini. Mladi Herman, također čovjek blizak premijeru, bio bi odlično rješenje za zagrebački HDZ. Ugledan zagrebački liječnik te ujedno utjecajan među članstvom, Herman je već bio predmet glasovanja i to kao potencijalni HDZ – ov kandidat za gradonačelnika.

Herman se tada našao kao drugi na listi kandidata koji su dobili najviše glasova, odmah iz ministra Zdravka Marića.  Iza njega je bio Tomislav Ćorić, još jedno ime u medijima spominjano kao potencijalna Mikulićeva zamjena na čelu gradske podružnice. Iako dobro kotira među članstvom, doznajemo da Ćorić nije toliko vjerojatna opcija.

S obzirom da HDZ – ov Statut propisuje da šef zagrebačkog HDZ- a automatski postaje i član Predsjedništva stranke za očekivati je da će idući predsjednik ove podružnice biti još jedan Plenkovićev obračun s Milijanom Brkićem, piše zagreb.info.

Autor:Nikol Boljfetić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.