Foto: Davor Pongracic / CROPIX

ŠTO SE KUHA NA PANTOVČAKU? Predsjednik donio odluku! Generali tražili pomilovanje Tuđmanovih udbaša, Milanović prihvatio igru: ‘U rukama drži ključ sudbine’

Autor: Dnevno.hr/E.P.

Iako se stišala bura oko zatraženog pomilovanja udbaških osuđenika Josipa Perkovića i Zdravka Mustača ta je priča i dalje i te kako aktivna i nije dobila svoj završetak.

No, kako saznajemo, odluka je pala i čeka se pravi trenutak kad će predsjednik Zoran Milanović obznaniti javnosti svoju odluku.

Inače, iz izvora bliskog Milanoviću saznali smo kako Milanović ovlast pomilovanja osuđenika smatra bezveznom, što je i sam u nekoliko navrata napomenuo te i ovog puta na to gleda kao političku igru.

Igra se igra

“Milanović smatra, a s tim se koliko znam slaže i dosta političkih i ustavnih stručnjaka, da bi se odluke o pomilovanjima trebale donositi u Hrvatskom saboru, a ne u Uredu predsjednika. Ovo je kaos kojeg su potaknuli HDZ-ovci bacivši zrno razdora između junaka Domovinskog rata, posvađali su generale hrvatske vojske koji su se nakačili na udicu. Bezobrazno”, rekao nam je naš izvor.

Podsjećamo, zbog pritiska brojnih braniteljskih udruga, generali Marinko Krešić i Krešimir Ćosić svoje su potpise povukli, no po riječima generala Ljube Ćesić Rojsa – pomilovanje je predano sa svih sedam potpisa:

“Ponavljam, osim mene, potpisnici su Ante Gotovina, Ivan Čermak, Pavao Miljavac, Marinko Krešić i Davor Domazet Lošo i Krešimir Ćosić. Niti jedan potpis sa zahtjeva nije povučen”, rekao je Rojs u jeku najžešćih previranja među generalskim udrugama.

General Ante Gotovina u svojem objašnjenju zašto je potpisao pismo zahtjeva za pomilovanjem rekao je da je zbog njihovih zasluga nakon 1991., a da o onome prije ne može i ne zna govoriti.




Rojs pokušao izgladiti situaciju

Rojs je također pokušao sve objasniti i smiriti kavgu među braniteljskom populacijom:

Na pitanje, zašto su onda generali Krešić i Ćosić izjavili da odustaju od potpore Perkoviću i Mustaču, Rojs kaže:

“Učinili su za Hrvatsku od 1988. do 2000. više nego cijela brigada njegovih progonitelja. Perković je odležao osam godina ali njegove zasluge u Domovinskom ratu su velike. Ako je valjao Tuđmanu i Šušku, onda tko sam ja da kao čovjek to ne znam cijeniti”, rekao je i prokomentirao tada činjenicu da su generali Krešić i Ćosić izjavili da odustaju od potpore Perkoviću i Mustaču:




“To je predstava za javnost. Mene osobno tuđe reakcije nikada nisu natjerale na promjenu stava, odrastao sam čovjek, imam svoju glavu i svoje mišljenje. Nisu mi jasni ljudi koji se olako predomišljaju, mislim da su to ‘dječja posla'”, zaključio je Rojs da bi se kasnije fotografirao s Krešićem i izjavio kako su izglancali nesuglasice.

I prošlo je mjesec dana od posljednjih informacija o zahtjevu za pomilovanjem, a mi smo saznali kakva je situacija. Kao što je naš izvor rekao na početku teksta, Milanović to sve olako shvaća i odmahuje rukom:

No pasaran

“Neće biti ništa od toga. Nikakvog pomilovanja neće biti. Pa nije predsjednik od jučer da ne zna što su igrice HDZ-ovaca i što su igrice prave udbašije. Nastala je bezvezna svađa i kavga unutar generalskih grupacija, no predsjednik je s njima sve izgladio. Razumjet će njegovu odluku, vidjet ćete sve uskoro. On u rukama drži ključ njihove sudbine, i bogme će ostati zaključani”, rekao je naš izvor.

Podsjećamo, Perković i Mustač, nekadašnji visokorangirani dužnosnici komunističke tajne policije, u Njemačkoj su osuđeni zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, dobili su kazne doživotnog zatvora koja je, prilikom njihovog povratka u Hrvatsku, gdje se od 2019. nalaze u zatvoru, Perkoviću preinačena u 30, a Mustaču u 40 godina.

Njihov odvjetnik Anto Nobilo sada ih želi izvući iz zatvora, a kao asa iz rukava izvući će upravo pismo s potpisima umirovljenih generala…

Autor:Dnevno.hr/E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.