Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/ilustracija

ŠTO POLICIJA RADI PO TOM PITANJU? I dok svi govore da u Hrvatskoj cvate crno tržište covid potvrda, MUP tvrdi da za sada imaju samo jedan takav slučaj

Autor: Dnevno

Nakon što su ovih dana mediji pisali kako u Hrvatskoj cvate crno tržište covid potvrda, za koje se plaća od 100 do 500 eura, a postupak se obavlja u liječničkim ordinacijama i isti je kao kod uobičajenog cijepljenja, samo što se cjepivo ‘štrcne’ u prazno kako bi se razdužilo što se tiče količine, osoba nikad ne bude cijepljena, ali se u sustav unese da jest, kontaktirali smo MUP kako bismo saznali što rade po tom pitanju te ima li i hoće li biti akcija po tom pitanju.

“Do sada je policija evidentirala jedan slučaj u kojem je utvrđena osnovana sumnja da je jedna osoba, medicinska sestra, ovlaštena za unos podataka o cijepljenim osobama u informacijski sustav, iskoristila svoj položaj i ovlast  te u informacijski sustav unijela neistinit podatak za dvije osobe da su cijepljene, za koje je, provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđeno da nisu cijepljene“, poručili su iz MUP-a.

Naglasili su kako je o navedenom kriminalističkom istraživanju javnost izvijestila Policijska uprava zagrebačka.

Unosila je netočne podatke o cijepljenju osoba

Foto: Flickr

Naime, sredinom studenog policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 10 osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Krivotvorenje isprava, Zlouporaba položaja i ovlasti i Krivotvorenje isprava pomaganjem. Sumnja se da je 31-godišnjakinja tijekom listopada 2021. godine, kao zaposlenica medicinske ustanove u Zagrebu, ovlaštena za unošenje podataka o cijepljenju osoba u za to predviđeni informacijski sustav, iskoristila svoju ovlast te u sustav unijela netočne podatke da su osumnjičena 28-godišnjakinja i 65-godišnjak cijepljeni jednom dozom cjepiva i to početkom kolovoza 2021. godine, iako je znala i bila svjesna činjenice da nisu cijepljeni.

Naime, 28-godišnjakinja je tijekom listopada 2021. godine, sumnja se, s ciljem pribavljanja važeće EU digitalne COVID potvrde, iako je bila svjesna i znala da na nju nema pravo, u dogovoru s 30-godišnjakom koji joj je rekao da poznaje osobu koja može izraditi važeću potvrdu, predala mu potrebne osobne podatke i određeni novčani iznos. Uz pomoć osumnjičenih 32-godišnjaka i dvojice 23-godišnjaka podaci i novac su predani 22-godišnjaku koji ih je potom predao osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove u Zagrebu zbog unosa podataka u za to predviđeni informacijski sustav. Nakon proteka tjedan dana osumnjičeni 30-godišnjak je u ljekarni na području Velike Gorice podigao EU digitalnu potvrdu za 28-godišnjakinju i poslao joj putem emaila, da bi je ona nakon toga u četiri navrata iskoristila prilikom prelaska državne granice.

Isto je tako, sumnja se, 65-godišnjak s ciljem probavljanja važeće EU digitalne COVID potvrde, iako je bio svjestan i znao da na nju nema pravo, predao osobne podatke i novac 58-godišnjem zaposlenikom svojega trgovačkog društva, budući da je od njega saznao kako poznaje osobu koja mu potvrdu može izraditi. Ponovno su uz pomoć osumnjičenih muškaraca  (39, 32, 23, 23, 22) osobni podaci i novac predani osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove iz Zagreba koja je, kao i u prethodnom slučaju, iskoristila svoju ovlast i unijela u informacijski sustav netočan podatak o cijepljenju 65-godišnjaka.  Nakon nekoliko dana, kada je EU digitalna COVID potvrda bila gotova, u ljekarni na Srednjacima osumnjičeni 39-godišnjak je podigao potvrdu koja je predana 65-godišnjaku da bi je on potom iskoristio prilikom ulaska u državnu financijsku ustanovu.

U ovom trenutku nemamo evidentiranih drugih slučajeva

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su 31-godišnjakinju i 22-godišnjaka pritvorskom nadzorniku te podnijeli kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu dok će protiv ostalih osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu redovnim putem.
“Osim ovog slučaja, nemamo u ovom trenutku evidentiranih drugih, sličnih kaznenih djela iako nije isključeno da ih neće biti. U ovom slučaju identitet počinitelja je utvrđen te je protiv počinitelja podnesena i kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, a čime je uz specijalnu prevenciju ostvarena i generalna prevencija. Procesuiranje i sankcioniranje počinitelja svih kaznenih djela pa tako i kaznenog djela iz Vašeg upita propisano je odredbama Zakona o kaznenom postupku i Kaznenog zakona“, naglasili su iz MUP-a.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.